Last news in Fakti

14 Юни, 2022 10:35 7 727 3

BMW показа свръхсекретните CSL (ВИДЕО)

  • bmw-
  • csl

В складовете на марката има много интересни и непознати автомобили

BMW показа свръхсекретните CSL (ВИДЕО) - 1

BMW M празнува своята 50-та годишнина през 2022-а, а настоящият юбилей е белязан от много събития, както и премиерата на няколко серийни автомобила. Но освен това германският автомобилен производител реши да разкрие някои от своите тайни и показа на широката публика – макар и с помощта на видео – няколко коли, които никой не е виждал преди. И всички те са от най-екстремното семейство CSL. Първата част от обиколката показва нови модификации на автомобили M2, M3, M5 и M6 от различни поколения.

От 1972 г. насам BMW M пусна само три - BMW 3.0 CSL (1973 г.), BMW M3 CSL (2003 г.) и BMW M4 CSL (2022 г.) - автомобили с индекс, който означава Competition, Sport, Lightweight. Но още няколко автомобила остават в статуса на прототипи. Най-ранният представен във видеото е BMW M3 CSL Prototype (E46) V8. Купето няма нищо общо с BMW M3 GTR и е тестов стенд за новия двигател, който BMW M разработва на базата на агрегата от семейството S62. Целта е да се получи 4-литров двигател с 430 конски сили. Автомобилът остана в един екземпляр, но разработките бяха отразени в семейството двигатели M, което се състоеше от напълно преработените двигатели S85 (V10) и S65 (V8) и в резултат на това прототипният двигател S65VB40 стана сериен през 2007 г. в BMW M3 (E90).

За своята 25-та годишнина BMW M построи BMW M5 CSL Prototype (E60) V10 в един екземпляр. Автомобилът е оборудван с 5.7-литров V10 мотор на базата на стандартен 5-литров двигател, стандартната ръчна скоростна кутия е заменена с роботизирана скоростна кутия с двоен съединител, а окачването е финализирано с 18-цолови колела. Задният диван е премахнат, предните седалки са заменени с Recaro, монтиран е карбонов покрив и в резултат се получава седан с мощност 630 конски сили, който премина през "Северната дъга" за 7 минути и 50 секунди.

BMW M6 CSL Prototype (E63) V10 от своя страна се превърна в тестов за разработки в областта на аеродинамиката. Колата тества активен заден спойлер, движещи се елементи в предната броня и по-късно серийни огледала за обратно виждане на двоен монтаж. И, разбира се, колата е олекотена от отхвърлянето на част от вътрешната облицовка.

Прототипът на BMW M2 CSL (F87) можеше да стане сериен, но в крайна сметка беше заменен на поточната линия от версията с 450 конски сили на BMW M2 CS. Технически, прототипът CSL не се различава от CS, който стана сериен, но концептуалният автомобил има двуместен интериор с олекотени седалки с ролбар отзад, централна конзола от въглеродни влакна, задно крило от въглеродни влакна и усъвършенстван аеродинамичен екстериорен комплект, както и карбон-керамични спирачки. Съдейки по факта, че това е само първата част от видеото от BMW M , а в кадъра се виждат още няколко автомобила, скрити под завивките, в близко бъдеще ни очакват и други интересни тайни на немския автомобилен производител. Вижте.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    6 18 Отговор
    Непродаваеми барутници
  • 2 Гочето

    3 1 Отговор
    Не мога да си я позволя,така че не ме интересува. Дори и да ми я подарят нямам възможност да я поддържам.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.