Last news in Fakti

21 Юни, 2022 10:33 7 640 6

Защо бе забранено влизането на електромобили Tesla в китайски курорт

  • tesla-
  • шпионаж-
  • китай

Опасенията за шпионаж са основна причина за забраната

Защо бе забранено влизането на електромобили Tesla в китайски курорт - 1

Можете ли да си представите голям град без нито една Tesla? Като се има предвид колко популярни са те в днешно време, като това се случи постепенно, но и с доста бързи темпове откакто Илон Мъск основава компанията през 2003 г.. Днес голям град без нито една Tesla изглежда като нещо от отдавна отминалото минало.

Но както съобщава Reuters, един район в Северен Китай превръща това в реалност. Областта Бейдайхе забранява на всички автомобили Tesla да влизат на територията му през следващите два месеца. Тя е дом на морски курорт в северната провинция Хъбей, който е на брега на Бохайско море и където почиват около 74 милиона души всяко лято.

Причината за забраната не е толкова в поддържането на спокойно крайбрежие без автомобили, а във факта, че Бейдайхе е домакин на годишна свръхсекретна среща на върха на висшето китайско ръководство.

Събитието винаги е обвито в тайна - особено за чуждестранни наблюдатели. Точните дати никога не се обявяват и всяка година се появява известно отразяване на това събитие едва след като срещата на върха вече се е състояла.

Защо бе забранено влизането на електромобили Tesla в китайски курорт

„Привидно годишен отпуск (за висшите лидери на Китай), за да се отпуснат и да се насладят на дългите плажове на легендарния северен курортен град, но всъщност това е най -следеното неофициално събитие в политическия календар на нацията“, написа журналистът Уилям Джън за South China Post през 2020 г.

От пътната полиция в Бейдайхе заявиха през Reuters, че забраната за електромобили Tesla е въведена поради "национални въпроси". От местните власти не предоставят допълнителна информация защо забраната е именно срещу колите на Tesla и не засяга нито една друга чуждестранна марка. А Tesla, която разпусна своя PR екип, не може да бъде намерена за коментар. Но както всички специалисти твърдят, става дума от опасения за шпионаж чрез електромобилите Tesla.

Като цяло Tesla имаше труден старт на китайския пазар. От една страна, тези коли са невероятно популярни - компанията има фабрика в Шанхай, която произвежда по 2 100 електрически превозни средства на ден, а продажбите в Поднебесната държава представляват повече от половината превозни средства, които компанията е доставила по целия свят през 2021 г.

„Наистина мисля, че Китай е бъдещето“, каза Мъск при откриването на фабриката през 2019 г. В замяна китайското правителство го улесни с редица данъчни облекчения, заеми и разрешителни. Както в САЩ и много други страни по света, Tesla е символ на статут, предпочитан и от много богати жители на Китай.

Защо бе забранено влизането на електромобили Tesla в китайски курорт

Близостта на Мъск с китайските власти предизвика критики в САЩ. Основателят на Amazon Джеф Безос веднъж каза , че предложението на Мъск да купи Twitter може да даде на Китай доста голямо предимство в пропагандата на страната по света.

Но предвид авторитарното ръководство на Китай, благополучието на всяка чуждестранна компания винаги е по прищявка на местните власти. През 2021 г. Китай забрани на колите Tesla да паркират във военни или правителствени комплекси поради опасения, че определени камери и сензорни технологии могат да бъдат използвани за събиране на правителствена информация.

По това време Мъск каза, че рискът от затваряне и загуба на китайския пазар е твърде голям, за да се обмисли участие в някакъв вид шпионаж. Но явно това твърдение не е стигнало до ушите на китайските власти.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    8 5 Отговор
    Можем много добре да си го представим. Скоро ще си представяме как няма нито една тесла в голяма държава 😂
  • 2 гост

    6 6 Отговор
    е това е валидно за всяка кола с камери, за всеки смартфон. събират ли смартфоните на тези 70млн. на летището? май не. тогава е голяма глупост и силна дискриминация.
  • 3 Но мъск

    9 8 Отговор
    Хайде дано скоро и тук да забраним американските техники
  • 4 Ленчето

    13 2 Отговор
    Освен Тесла заради шестте камери които снимат 24/7, в нашата държава трябва да забранят всякакви камери монтирани по стълбищата, защото са заплаха за националната сигурност!
  • 5 Почернял китаец

    2 0 Отговор
    Свръхсекретна среща на висшето китайско ръководство, обаче от "факти" знаят предварително. А може би ограничават нетя в района и автопилота няма да бачка.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.