Last news in Fakti

14 Септември, 2022 10:20 5 253 14

Назрява нов скандал: Tesla използва скрити кодове за краш тестове

  • tesla-
  • краш тестове-
  • измама

Все още не е известно какво прави откритият код

Назрява нов скандал: Tesla използва скрити кодове за краш тестове - 1

Автомобилите на Tesla са известни с това, че преминават тестове за безопасност с изключителни резултати. Автомобилен ентусиаст обаче откри раздел от софтуера на Tesla, който е пряко свързан с протоколите за тестове за безопасност.

Открит миналата седмица от известния хакер и софтуерен експерт Green или @Greentheonly в Twitter, кодът е специално свързан с организации като ANCAP, EuroNCAP, Korea NCAP и I VISTA.

Това изглежда странно, като се има предвид, че автомобилите, използвани в теста, са предназначени да покажат каква е бецопасността на колите, които хората могат да закупят от магазина.

Всъщност, преди новината да излезе наяве, австралийският ANCAP даде на Tesla Model Y най-високия резултат досега според новия тестов протокол. Въпросът е дали тези резултати ще останат същите след изследването на този код.

Назрява нов скандал: Tesla използва скрити кодове за краш тестове

Хакерът добавя още, че очевидно Tesla предоставя на тези тестови центрове еднократни компилации (с имена на тестовите центрове) и потенциално може да промени настройките на колата, за да премине теста по-добре от немодифицирана кола.

Според Drive, ANCAP вече се се свързали с Tesla относно софтуера, който е открит, като експертите са поискали обяснение на твърденията, направени в Twitter. Предполага се, че кодът активира системите за безопасност предварително, защото е сигурен, че ще се случи инцидент.

Това може да даде достатъчно допълнително време, за да се подобри начина, по който се разгръщат въздушните възглавници наред с други функции. Ако това се окаже вярно, то измамата ще е сравнима с тази на Volkswagen, който дълго време мамеше стандартите за емисии, променяйки софтуера по време на тестване.

Към момента нито блогърът, нито ANCAP обвиняват Tesla в неправомерни действия. Те просто искат да разберат какво прави кодът. Очевидно подробностите за тази история ще се появят по-късно.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123321

    19 4 Отговор
    Язък за акционерите.
  • 2 То е ясно

    24 4 Отговор
    Тоя си прави тестове с танкове,а на пазара пуска кухарки.Еврейски айдук.

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Анализаторски

    3 19 Отговор
    Това са манипулации. Кой идиот ще повярва на глупостта, че с компютърен код ще се промени деформируемостта на купето, което може да се измери с рулетка.

    Коментиран от #7, #13

  • 7 Ти не разбираш

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Анализаторски":

    Разбира се, че автомобилът ще се деформира по-малко, ако се подготви!
  • 8 Много ясно

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "То е ясно":

    "Тоя си прави тестове с танкове,а на пазара пуска кухарки.Еврейски айдук."

    Ама все пак не мислиш ли че малко го надценяваш и не е чак толкова голям гений, че само с няколко реда софтуерен код да направи автомобила от кухарка на танк?
  • 9 Турбо

    10 2 Отговор
    От мошеник какво може да се очаква?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кай Честно

    0 0 Отговор
    Той кат не мое да разбере какво прави кодът, какъв хакер е?
  • 13 Кай Честно

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Анализаторски":

    Ало, чети внимателно, Чукча.
  • 14 Тото

    0 0 Отговор
    Колко трябва да си задръстен за да се интересуваш от пластмасова кутия с телевизор и гуми.