Last news in Fakti

28 Октомври, 2022 12:27 3 204 4

Временна победа за автомобилната индустрия: Брюксел отслабва новите стандарти за вредни емисии

  • ес-
  • вредни емисии-
  • автомобили-
  • двигатели с вътрешно горене-
  • евро 7

Според данни на ЕС около 70 000 души умират преждевременно всяка година в резултат на замърсяването на въздуха, причинено от движението по пътищата

Временна победа за автомобилната индустрия: Брюксел отслабва новите стандарти за вредни емисии - 1

Макар да прие предложението за спиране на производство на ДВГ от 2035 година, Европейската комисия смекчи проектозакон за ограничаване на емисиите от автомобилите, който беше силно критикуван от еколозите и се разглежда като победа за автомобилната индустрия. Така наречените стандарти „Евро 7“ определят гранични стойности за замърсителите, отделяни от автомобилите.

Основният акцент тук е върху емисиите, които са вредни за здравето, като азотни оксиди (NOx) и прахови частици, а не толкова на емисиите на CO2. Автомобилите, микробусите, автобусите и камионите са най-големият източник на азотен диоксид и третият по големина източник на прахови частици.

Според данни на ЕС около 70 000 души умират преждевременно всяка година в резултат на замърсяването на въздуха, причинено от движението по пътищата. Консорциумът от експерти на Комисията, CLOVE, всъщност препоръча новите стандарти да включват строг набор от мерки, включително по-строги ограничения за NOx и прахови частици.

Въпреки това, в изтекла чернова , видяна от EURACTIV, служители на Европейската комисия просто предлагат новите дизелови превозни средства да бъдат предмет на същите стандарти за емисии като бензиновите превозни средства съгласно Euro 6, настоящия стандарт.

Трудностите във веригите за доставки и растящите разходи поради многобройните кризи - коронавирусът, войната в Украйна и проблемите с енергийните доставки - накараха Комисията да преразгледа първоначалния си подход.

„Като се имат предвид настоящите геополитически и икономически обстоятелства, беше направен окончателен преглед, за да се вземе предвид настоящата ситуация на автомобилната индустрия и потребителите“, се казва в съобщението.

Временна победа за автомобилната индустрия: Брюксел отслабва новите стандарти за вредни емисии

Проектът отбелязва, че „търсенето и продажбите на превозни средства са намалели и нуждите от инвестиции за зелена трансформация се увеличават“. Това доведе до „безпрецедентен натиск върху веригата за доставки на автомобили“, който „повдига проблеми с достъпността за потребителите на фона на висока инфлация“.

В резултат на това Комисията направи корекции „за подобряване на достъпността на автомобилите“ и по-ниски разходи за производителите. Тази стъпка е победа за автомобилното лоби, което яростно се противопостави на драстичните ограничения от Брюксел.

Автомобилните производители поставиха под съмнение въвеждането на строгите нови стандарти за двигателите с вътрешно горене само десетилетие преди окончателното спиране на производство на ДВГ.

Средствата, изразходвани за преобразуване на двигатели с вътрешно горене, биха били по-добре изразходвани за разширяване на предлагането на електрически превозни средства, каза главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес на автомобилно изложение по-рано този месец.

Но Анна Крайнска, мениджър по емисиите от превозни средства и качеството на въздуха в екологичната организация Transport & Environment, заяви, че липсата на строги стандарти преди преминаването към нулеви емисии през 2035 година ще доведе до 100 милиона допълнително замърсяващи коли по пътищата.

„Лобито на автомобилната индустрия категорично се противопостави на Евро 7 и използва различни мръсни трикове, за да повлияе на вземащите решения. Сега Комисията се поддаде на техните искания“, каза тя.

Временна победа за автомобилната индустрия: Брюксел отслабва новите стандарти за вредни емисии

Тя нарече проекта за Евро 7 „моментът на дизеловата врата“ на Европейската комисия, намеквайки за дизеловия скандал, който разтърси Европа през 2014 г. Според Крайнска решението за приемане на по-слаби стандарти за емисии поставя печалбите "над здравето на милиони европейци".

Тези опасения бяха изразени и от Европейската организация на потребителите BEUC, която нарече решението на Комисията да не се вслуша в препоръките на експертите след продължителни консултации като „неуважително“.

Робин Лоос, служител по устойчив транспорт на BEUC, също постави под съмнение решението на Комисията да смекчи стандартите поради опасения относно разходите за потребителите.

„Първоначално предвиденият политически сценарий означаваше увеличение на цените от 0,8 процента за бензиновите автомобили и 2,2 процента за дизеловите превозни средства. Това е изключително малко за здравна политика, която е от полза за милиони хора“.

„Автомобилните производители увеличиха цените на новите автомобили с 30 до 40 процента през последните години, за да продават повече премиум модели. Проблемите с веригата за доставки очевидно оказват значително влияние, но може да се очаква да се облекчат през следващия месец, много преди Евро 7 да влезе в сила.“

Първоначално Евро 7 трябваше да влезе в сила преди края на 2021 година, но сега се очаква законът да влезе в сила през 2025 г. За разлика от Euro 6, ревизираните стандарти обхващат и емисиите на ултра фини частици, причинени от износването на спирачните накладки и експлоатационния живот на батериите.

Стандартите Euro 6, въведени през 2014 г., призовават за 22 процента намаление на емисиите на NOx за автомобили и 36 процента намаление за камиони и автобуси до 2020 г. Досега емисиите на частици са намалели с 28 процента за леките превозни средства и с 14 процента за тежкотоварните превозни средства.

Временна победа за автомобилната индустрия: Брюксел отслабва новите стандарти за вредни емисии


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пилот на Ферари

    23 3 Отговор
    Ще клекнат още те , особено ако се наложи да ходят пеш .
  • 2 Селянин

    15 14 Отговор
    Да дойдат у нас да се научат как 80% от колите са с премахнати катализатори, ДПФи, ЕГРи и адблу системи и си минават безпроблемно прегледите всяка година.
  • 3 Ке си

    9 4 Отговор
    Карам голфу
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.