Last news in Fakti

9 Юни, 2023 10:21 2 478 17

Саудитска Арабия реекспортира руското гориво за ЕС

  • руски петрол-
  • саудитска арабия-
  • внос-
  • ес

Това действие нарушава санкциите и същевременно струва на европейците повече пари

Саудитска Арабия реекспортира руското гориво за ЕС - 1

Член на Европейския парламент предположи, че Саудитска Арабия може да продава руски петролни продукти на ЕС с висока надценка, което на практика подкопава санкциите на блока. Това съобщи Breitbart .

Марк Боатенга, ляв белгийски политик, попита Европейската комисия дали може да докаже, че Саудитска Арабия продава дизелово гориво с произход от Русия. Съюзът отговори, че дори Саудитска Арабия да продава дизелово гориво, произведено от руски петрол, на европейски страни, това пак няма да е в нарушение на режима на санкции.

ЕС наложи забрана върху вноса на руски петрол и петролни продукти, което доведе до рязко покачване на цената на бензина и дизеловото гориво в целия блок, което основно навреди на потребителите.

Сега става ясно, че Саудитска Арабия е изкупила голямо количество руско дизелово гориво, което е останало на свободния пазар, и на свой ред е продала повече от собствения си дизел на Европейския съюз със значителна печалба.

В писмен въпрос до високопоставени европейски служители Боатенга твърди, че има възможност част от този дизел, който се насочва към Запада, всъщност да е идвал от Русия през цялото време, частично разбивайки антируските санкции, като същевременно струва на европейците повече пари.

„Какви доказателства има комисията, че дизелът, внесен в ЕС от Саудитска Арабия, всъщност не е препакетиран руски петрол? - попита членът на Европейския парламент, продължавайки да се пита дали служителите "знаят за разликата между (средната) цена, платена от Саудитска Арабия за преференциалния внос на дизелово гориво от Русия, и цената за вноса на ЕС от Саудитска Арабия."

Еврокомисарят Кадри Симсон не можа да отговори дали блокът наистина може да каже дали това се случва, като каза само, че наистина има забрана за реекспорт на руско дизелово гориво в Европа от чужда държава.

„Санкциите на ЕС като цяло забраняват вноса в ЕС на руски суров петрол и руски петролни продукти, които се изнасят директно от Русия или произхождат от Русия “, пише тя. „Петролните продукти, произведени от руски суров петрол в трета страна, не подлежат на санкции “, добави служителят.

Това далеч не е първият път, когато политици изказват съмнения, че правилата на ЕС за горивата може да са били заобиколени или пренебрегнати от страни извън блока. Доклад от април, пък показва, че така нареченият "зелен" биодизел от Китай, който се насочва към Европа, вероятно е фалшив.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬🇪🇺💯

    20 1 Отговор
    Хах, наистина ли, на това май му казваха Петрол?
    Льош Путин, льош❗️
  • 2 Милен

    26 1 Отговор
    Въй тоя откри топлата вода, на никой друг даже и не му хрумвало, че точно тъй стават работите 😂
  • 3 Дааа

    29 2 Отговор
    То със всичко е така, не само с петрола! Руската икономика е във възход, докато гейдържавите изнемогват и фалират!
  • 4 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    34 2 Отговор
    И сега какво стана - ние, европейците, плащаме скъпо и страдаме, за да угодим на ФАЩ...

    Коментиран от #7

  • 5 С.П.

    17 3 Отговор
    Член на Европейския парламент предположи.....ами и аз предполагам, че този член на Европейския парламент е корумпиран, ама не мога да го докажа. С предположения не става - трябва доказателства....това е предположение е ресто - не струва....
  • 6 Мнение

    24 3 Отговор
    Нищо, важното е че евроатлантиците са вече "независими" от Руските енергийни източници???!!!

    Колко прост народ има по тоя континент, не е истина!
  • 7 Психиатър

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    А един мармот завива шоколад в станиол
  • 8 геноцид

    10 1 Отговор
    Това е като нашите боеприпаси , които уж не даваме на Украйна , ама видите ли те били стигнали !
  • 9 ДрайвингПлежър

    8 2 Отговор
    Така става, когато те управляват на каишка ментално ощетени! Той предположил - ТО СЕ ЗНАЕ от половин година бе!!! И не са само Саудитците! И не са само Саудитците и не е само за петрола!

    Само че полудяла европа се е докарала до такова дередже, че няма как да спре да куува от тях, защото ще е истинско самоубийство да отреже и последния клон на който седи - Еврооткачалниците направиха така, че плащаме около 10 пъти повече за енергия от нормалните държави и летим към дъното!
  • 10 ДрайвингПлежър

    9 2 Отговор
    И нали знаете Европа (и по-точно еврозоната) след като още от миналата година си беше в реална, но прикривана рецесия вече е ОФИЦИАЛНО в техническа рецесия - а дори и официалните очаквания са до края на годината тя да се задълбочи, вместо да се оправи.

    Е колкото и малко пари да вземат от нас, а все пак говорим за СЕДЕМДЕСЕТ МИЛИАРДА ЛЕВА при влизането ни и за нас това е огромана сума са им добре дошли!

    ГЛИПОСТТА УБИВА! А в Европа глупостта е на токсично високи нива!
  • 11 Нощен скитник на вероятностите

    4 0 Отговор
    Хитри са.Знаят как да завъртят търговски отношения, като същевременно направят Gewinnmaximierung /максимална полза от печалбата/.
  • 12 ПУРКО

    8 1 Отговор
    Американците още от самото начало правят този номер с газа
  • 13 Абе

    6 2 Отговор
    Вие сега ли се светнахте? Всички купуват от Русия, включително и САЩ и продават на тъпия ЕС. Управляват ни малоумници. Да не говорим какво става в Украйна, ама всички мълчат, щото резултатите са отчайващи и даже тъпата пропаганда не минава вече.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Знайко

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Абе":

    Споко-пропагандата и преди не минаваше. Индийците цяла година купуват евтин руски петрол, смесват го с 10-15 % индийски и го продават скъпо на европата. Европейците нали са хитри-тестват го и викат-даааа, наистина е индийски , макар и не на 100 %!!! Големи умници тез европейци! Даже само си измислят алиби , задето са прости да купуват скъпо гориво....еми те хамериканците са виновни....ние нищо не можем да направим , поне не и в близко бъдеще....ми браво на вас! Браво и на нас ,че се натискаме тия да ни управляват!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 до редактора

    1 0 Отговор
    Това не е за тая раздел.