3 Януари, 2023 10:32 9 528 50

Чувалили сте за минивана на Lada или за... "Безнадежната Надежда"?

  • lada-
  • миниван-
  • надежда
Чувалили сте за минивана на Lada или за... "Безнадежната Надежда"? - 1

Днес българите, които добре помнят и са управлявали съветските лади определено не са мнозинство, но интересът към тези коли продължава да е голям. Има модели обаче, които са непознати и за най-големите фенове на съветския автопром. Един от тях ви показваме сега.

Навремето АвтоВАЗ наистина има големи надежди за пускането в серийно производство на седемместен миниван със задвижване на всички колела. Ето защо той получи името: ВАЗ-2120 Надежда.

Чувалили сте за минивана на Lada или за... "Безнадежната Надежда"?

Преди това обаче на бял свят се появиха снимките на първите модели на минивана - тогава все още без име, който имаше различен цифров индекс и изобщо не приличаше на онова, което се случи в крайна сметка.

Чувалили сте за минивана на Lada или за... "Безнадежната Надежда"?

При проектирането на този седемместен еднообемен автомобил дизайнерите увеличават основата на Niva с 500 мм, като тя става 2700 мм, а на външен вид ясно поглеждат назад към много популярните тогава Renault Espace и Chrysler Voyager.

Чувалили сте за минивана на Lada или за... "Безнадежната Надежда"?

Но всяко от трите оформления, създадени през периода 1989-1991 г., е по-просто и, така да се каже, по-близо до реалността от предишното и накрая се получава "Безнадеждната Надежда"...


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 2 Отговор
    "Чувалили" СМЕ ‼️‼️‼️
  • 2 Теле

    34 36 Отговор
    руски боклуци, никой нормален няма да си ги купи

    Коментиран от #5

  • 3 Българин Сл.оригинал

    26 23 Отговор
    хубаво ли е-или руско.......
  • 4 Тъщата

    38 18 Отговор
    Голямо плюене, голямо! Очаквам да съберат всички произведения от руски автори и да ги изгорят пред парламента. Бива ,бива ама не бива!

    Коментиран от #46

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Какво ме интересуват

    30 10 Отговор
    ЛАДИТЕ? Сърцето ми бие за нещо наше,родно,мило! Явно за ауто не ставаме,но за един наш триизмерен чушкопек с дистанционно поне имаме сили,дерзайте от БАН!

    Коментиран от #22

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Всъщност

    39 25 Отговор
    Дори и сега (години по-късно , и от десетилетия в ЕС ) коя част от този автомобил можем да произведем в България - едната врата можем ли ? Да не говорим за двигатели , съединители и други ходови части . Да не се подиграваме на държавата , която се отнасяше толерантно с нас . Докато не започнахме да я плюем .

    Коментиран от #13, #42, #43

  • 10 Соцфосил

    21 23 Отговор
    "Интереса към Лада" бил "голям" Хахахахахаха. Може, спред 70 плюс годишните.
  • 11 Ихтиандър

    23 19 Отговор
    Интересът към тези коли продължава да е голям.....Чий интерес? На пишещия тези редове ли? Не вярвам...ЗАЛАГАМ ВСИЧКИТЕ СИ ПАРИ, КОИТО ИМАМ, ЧЕ ПИШЕЩИЯ ТЕЗИ РЕДОВЕ КАРА ЗАПАДНА КОЛА, КАТО ПУТИН С МЕРЦЕДЕСА!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #50

  • 12 Иван

    23 19 Отговор
    Каруци за русофили и тролчета. Карайте си ги със здраве.

    Коментиран от #36, #48

  • 13 Проктолог

    14 17 Отговор

    До коментар #9 от "Всъщност":

    Всичко по една Лада можем да произведем, но не и на цените на технологично напредналите държави. Затова и не произвеждаме. Само в комунистическите недоразумения на държави с "произвеждаше" за да показваме, че можем, и на загуба.

    Коментиран от #17

  • 14 Дуньо простия

    12 9 Отговор
    Интереса сигурно е голям, щото се правят само два модела, в четири цвята.
  • 15 Да бе , да. ! 😜

    26 12 Отговор
    И едната врата не можем да произведем и едната врата . Няма у нас кой да проектира , произведе и формова стъклото , отдавна няма кой да ги направи тези неща с металните части , няма и фирма да ги направи за пластмасовите и другите части за вратата . Ако (ако!) ги направим , няма да съвпадат ! Така че можем да произведем ... чушки ! Но и зеленчуците вече ги внасяме от Турция и Гърция . Но иначе се подиграваме на руснаците .

    Коментиран от #29, #34

  • 16 Коцето Фекалки

    18 5 Отговор
    чували сме една европейска страна, дето дори чесън не може да произведе и го внася от Китай.
  • 17 Всъщност

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "Проктолог":

    Имам впечатления от бг производство . Не можеш да ги произведеш серийно ! И манталитет , и други неща ... " Висока себестойност " ? А как гръцките домати излизат по-евтино ?

    Коментиран от #23

  • 18 Пор Чвор

    23 4 Отговор
    А колко от тролещите тук знаят, че Беларус прави тролеи за износ? Беларус е първият избор на трола за пример на изпаднала страна съюзник на Русия, а тя имала конкурентно машиностроене. Какво има европайска България? Атлантическите флатурации на въздухарите от дебе и пепе не се броят

    Коментиран от #21

  • 19 свидетел

    12 2 Отговор
    чувал или не, обаче виждам и не вярвам на ушите си, колко неграмотници са обяздили медиите !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Солей

    14 9 Отговор

    До коментар #18 от "Пор Чвор":

    "А колко от тролещите тук знаят, че Беларус прави тролеи за износ? Беларус е първият избор на трола за пример на изпаднала страна съюзник на Русия, а тя имала конкурентно машиностроене. Какво има европайска България?" По-висок БВП от Беларус :))))

    Коментиран от #24, #25

  • 22 Не ставаме

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "Какво ме интересуват":

    И Русенската „Син Карс“ обяви, че се мести в Румъния. По важни са бизнеса на ресторантите и фитнес залите – за които се обявиха преференции от държавата. Като ни управляват прости хора това е резултата. Можем само да си спомняме, че са се произвеждали преди 30 години Москвичи в Ловеч.
  • 23 Проктолог

    6 15 Отговор

    До коментар #17 от "Всъщност":

    И аз имам впечатления от бг производството - през комунизЪма, когато се произвеждаше, за да сме "индустриалци", но на загуба, и сега, когато произвеждаме там, където има икономическа логика. Едно време ни обясняваха, че икономическата логика не била толкова важна, и затова България фалираше на всеки 15 години. Впрочем, в България се произвеждат доволно домати. Купувай си.

    Коментиран от #33

  • 24 Михаела Шилева

    16 6 Отговор

    До коментар #21 от "Солей":

    а защо тогава живеем по-зле от тях? къде отиват тези пари замислял ли си се? И ако спрат заемите от ЕС какво става с този БВП?

    Коментиран от #26

  • 25 Пърдящият бик

    18 3 Отговор

    До коментар #21 от "Солей":

    нещо за румънското бвп да окнеш, преди да застъпи батси ботси се гнусяхме да ни слагат в една група с Румъния, сега са три пъти по-напред от нас. Пак ли комунистите ще обвиним?
  • 26 Защото

    16 3 Отговор

    До коментар #24 от "Михаела Шилева":

    Българският БВП е изкуствено надут. Няма реална икономика. На никой не му трябват голямата част от строящите се сгради в градовете които даже не са съобразени и с нормалните закони и строителни практики. ЕС също създава „балон“ и се дават милиарди на сектори, които не би следвало да се финансират. Резултата, само за миналата година 10 милиарда заем, тази – над 12 милиарда ... ще продължаваме да потъваме с тези дългове, за да може да се докладва, че сме имали „голям“ БВП, а парите от държавата на практика се изнасят ...

    Коментиран от #30

  • 27 Не мога

    12 1 Отговор
    Да си обесня защо трябва да произвеждаш нещо което не ти се отдава,произвеждай това което можеш най добре .А за зеленчуците ,внасяме боклуци защото са евтини отгледани химически не расли на земна почва ,защото няма кой да отглежда зеленчуци ,няма кой да работи ,навремето имаше студетски и ученически бригади ,които поемаха удара се кой ще ти се занимава с зеленчуци и плодове загубена кауза
  • 28 Сичко сме виждале!

    12 5 Отговор
    Ама такъв мелез между бус Латвия и Лада Нива не сме. Като си спомням колко бяха надеждни двете поотделно мелезът нямаше как да не е по-зле. Кой знае кой от скапаните двигатели щяха да му сложат. Може би двулитровият от ГАЗ? Баща ми още си кара Renault Scenic 1998 година. Сменя масла и филтри. Ако беше онова горното по една щайга части на година щеше да гълта.
  • 29 Затова ли?

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Да бе , да. ! 😜":

    Затова ли 3.53% от българския износ за 2021 или 1.46 милиарда долара се пада на аутомотив сектора? В днешно време само на Русия и се налага да си прави автомобилите от А до Я, защото никой вече не си партнира с нея. Ние правим това, което правим най-добре. В огъването на ламарини има по-добри от нас.
  • 30 Не можеш

    2 7 Отговор

    До коментар #26 от "Защото":

    Не можеш да надуваш БВП. Методиката е на Евростат и е еднаква за целия ЕС. По света не е по-различно.

    Коментиран от #31

  • 31 БВП =

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "Не можеш":

    консумация + инвестиции + правителствени разходи + нетен износ. И според вас кое не може да се „надува“ или манипулира ? Доколкото съм чувал има фирми които се занимават основно с фиктивни сделки. Европа е най-голямата перачница на пари. Даже ако погледнете конфликта в Украйна. На практика предоставянето на техническа и военна помощ, по-високите цени на енерго-носителите ... повишават БВП, но ние нямаме никаква печалба от това, напротив – само загуби.
  • 32 Лада 4

    6 0 Отговор
    е по-добра от самовар, но с по-малко екстри от ютия
  • 33 Никси

    9 1 Отговор

    До коментар #23 от "Проктолог":

    а понеже си много устат и отворен , сега ще видиш твойте братя дето едно време се хвалеха на запад с продукцията си , ще започват вече един по един да чешат прасето , като Китай и Русия ще им вземат ПРОЙЗВОДСТВОТО , и както викаш само да сме били индустиялни , знаешли Кремиковци колко желязо , цинк олово и ламарина е изнасяло дори и в капиталистически страни , Химко Враца един от най добрите заводи за торове и препарати , Червена Могила с тежко машиностроене , Корабостроителницата във Варна много кораби нащо производство още плават под чужд флаг , това всичкото какво ти говори , сега с чушкопеците нима сме се превърнали по индустриални , едва ли , не ме карай да ти изреждам още неща който не знаеш направени от тъпия ти комунизъм !!!.
  • 34 2254

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "Да бе , да. ! 😜":

    Хал хабер си нямаш, колко различни части, за колко различни автопроизпотители се произвеждат у нас
  • 35 Бай Семо

    1 0 Отговор
    Коментарите са покъртителни!
    Аман от малки чурки и празни глави ...
  • 36 Кръвна група VaZ

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Или си много малък,или си много ТЪП.Не се изказвай неподготвен ....
  • 37 ТРЕНД

    1 3 Отговор
    Отдавна би могло от дървета или слама, да се правят сладолед, маршмелоу с всички витамини и елементи, аминокиселини, протеини, .. мляко, месо, всичко, както гъбите стават само от варена слама. Но по ефективно. Особено и с 3-д принтери. ВСИЧКО ТОВА ЩЕ СГРОМОЛЯСА ПАЗАРЪТ НА ТРУД И ПАЗАРЪТ НА ВСИЧКО, ИКОНОМИКАТА И ДЪРЖАВАТА, КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА. ............... Капитализмът ще ни продаде въжето с което ще го обесим. ..... Ако световната мафия - финансов интернационал, спасяваща капитализмът, не спре БАТЕРИЯТА!! БАТЕРИЯТА която ще е равна на ПЕРПЕТО-МОБИЛЕ! 10-ПЪТИ ПО ЕВТИНА И 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ КАПАЦИТЕТ, 10 пъти повече живот. То това ще е социална и всякаква революция. Край на автомобилите, край на пътищата, край на ел. централите и петролът, газта.. Всички ще полетят, всяка къща ще е независима чрез слънчеви и вятърни панели. Особено с акумулатор на база свръхповодници, държащ един гигават и малък колкото малък хладилник. .. Роботите на Чапек са работници ядящи слама - роби ядящи слама. Но от слама може да се прави всичко. или от дървета, горите, което е запас от храна, и вече няма глад. Но с енергия от въздухът, химическата енергия от въздух, и електростатиката на атомите във въздухът, плюс водата и прахът във въздухът и почвата, ще се прави всякакъв протеин и храна, и къщи и джаджи, чрез 3-д принтер.
  • 38 СЕРИОЗНО

    3 2 Отговор
    нрб-НРБ:Един лев тогава струва 7 пъти повече от сегашен лев, дори 10 пъти. Тракторист 1989 г. взима нето 360 лева купуващи колкото сега 2000 лева, плюс премии 1000 лева годишно - купуващи колкото 5-6 000 лева сега. Фризьорка 1989г. нето заплата 290 лева купуващи колкото сега 1500 лева, с 10% от заплатата си изплаща апартамента си.. високо добавена стойност????? за големи заплати??? НРБ: Едно кисело мляко тогава струва 23 ст. едно предприятие прави 700 000 млека, добавена стойност 10 ст. - 5 ст. за работни заплати - МОЖЕШЕ. Тоест за заплати 35 000 лева, при 350 работници, се пада заработка 100 лева на човек на ден. сега: СЕГА:Въпросът е докога доходите на работниците и минималната заплата ще са два пъти по-малки от времето на социализмът. ???? Каква трябва да е икономиката, че да стигне за 5 години, 60% от доходите в Германия защото никой няма да търпи повече, а с този растеж и 1000 години няма да стигнат. . Иначе гледам минималната заплата при германците е 4,5 пъти се разделя БВП на зает. Заетите в България са 2 128 574, НСИ. към 700 долара трябва да е минималната заплата. А СИНДИКАТИТЕ - АДВОКАТИ НА РАБОТНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА ИСКАТ 70% ОТ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ ЗА ЗАПЛАТИ И 70% ОТ ТОВА ДА Е МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА, ЗА СЕКТОРИ И ФИРМИ. 100 000 ЛЕВА добавената стойност на работник във орсова кооперация или арендаторска фирма, значи там минимална заплата трябва да е 49 000 лева годишно, месечно 4000 плюс. Актавис има 300 000 лева е добавената стойност на зает в тази

    Коментиран от #45

  • 39 ши има СССР 2.0

    0 1 Отговор
    Сега се дотира всичко, ток за индустрията, селското стопанство изкарва 3 милиарда долара - а субсидии за 3-милиарда лева, през соцът е над 3-милиарда долара но долари 3 пъти по скъпи, значи селското стопанство изкарва три пъти по-малко. Дългът тогава е 20%, след Чернобил спираме износът затова дългът става 40% - но този нов дълг от 20% бвп не е харчен до 1990та, сега дългът е 70%. ......... 480 000 апартамента построени от 1984 г. до 1992 г. по 60 000 на година, изплатени с една заплата при инфлацията. По пазарни цени сега, това е 100 милиарда сегашни лева, или 30 милиарда тогавашни долари. А още толкова пред 1984 г. се изплащаха, поне.. 2 милиона апартамента, колкото 50 или 100 милиарда долара, изплатени с една заплата, при лошият Виденов. 100 милиарда долара от НРБ.
  • 40 уви ФАКТ

    3 1 Отговор
    Индустрията печели през 1987г изчислено в долари 17,27 милиарда долари, 2021 г. е 18,49 милиарда долари, но тези от 1987г. през 2021 г. струват 41,194 милиарда долара - изчислено по инфлационният калкулатор. ДВА ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТ ПРЕДИ 35 ГОДИНИ! Китай през 1986 г. има 8 пъти повече добавена стойност от индустрията спрямо България, сега е 400 пъти разликата. .......................... Дясната и антикомунистическа пропаганда я правят от живковата олигархия и ДС, сменили Москва с Вашингтон и Маркс-Ленин с Айн Ранд и Милтън Фридман. Антикомунизмът е добър за тях, но се страхуват от комунизмът, те и сега са на власт но с религията капитализъм и доброто от комунизмът им боде очите. Десният и антикомунистът много ги кефи, той им слугува в новата религия.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 нАКа 47

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Всъщност":

    Всъщност можем, но защо да го правим?
  • 43 Станислав

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Всъщност":

    Защо говорите лъжи ? Хидравлик Казанлък произвежда за всики коли и камиони хидравлични системи цилиндри бутала маркучи хидравлики .
  • 44 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 2 Отговор
    Направен е за транспортиране на чувалите с груз 200 от Украина към алкохолната дупка‼️

    Коментиран от #47

  • 45 Никси

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "СЕРИОЗНО":

    до кога ли питаш ? , по добре го задай този въпрос на онези дето затриха 17000 завода в наща България , тетам беше силата в икономиката тогава , това представя ли си всичко това се беше запазило и модернизирало с нови технологии и машини къде щяхме да сме в света по производство и жизнен стандарт , с армията ни , с селското стопанство , с здравеопазване , с образование на ниво , с пенсионната реформа и соц. Политика , да но това конспираторите зад океана не желаят това да се случи , и това е една голяма грешка която сътвориха с тази приватизация , много голяма и защото ние сме си виновни всички , че бяхме подлъгани дълбоко и им вярвахме на тях Продажниците и Разсипниците !!!.
  • 46 Не ползвател на сделано

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Тъщата":

    А на теб това ти харесва ли?
    Кое точно руско нещо някога е било съпоставимо по качество със западна или японска техника.
    Докато японците мислят и се развиват, руснаците гледат как да вземат курилските острови, например.
    Все едно че могат да ги стопанисват смислено.
    И примери такива колкото щеш.

    Коментиран от #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Джони

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Коментар-чета, за американо. фили и украински.озъбени и скъсани трол-чета.
    Четете си ги със здраве.
  • 49 Тъй

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Не ползвател на сделано":

    Ти що взе Източна Румелия от Турция?
  • 50 Йордан

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ихтиандър":

    Обяснете моля,как се залага нещо което нямаш?Все едно да даваш акъл.