27 Януари, 2023 12:10 27 995 14

Бъдещите Audi-та ще са без екрани на арматурното табло

  • audi-
  • activesphere-
  • концепция

Това ни показва моделът Activesphere - концептуален кросоувър-пикап

Бъдещите Audi-та ще са без екрани на арматурното табло - 1

Първоначално замислена като трилогия, серията концепти на Audi, носещи приставката „сфера“, най-накрая приветства и своя четвърти епизод. Тази четвърта "сфера" представлява купеобразен кросоувър, който може да се превърне в пикап и чието табло е без огромен екран.

Бъдещите Audi-та ще са без екрани на арматурното табло

През годините екраните стават все по-важни в нашите автомобили. До такава степен, че заемат почти цялата повърхност на арматурното табло при някои модели, особено в гамата на Mercedes. Но тази тенденция не е непременно задължително да продължи.

Бъдещите Audi-та ще са без екрани на арматурното табло

Няколко скорошни прототипа, като Dacia Manifesto и Citroën Oli показаха противоположната гледна точка. Дори и да се развива в почти противоположен регистър, със своите 4.98 м дължина и решително високо позициониране, концепцията Audi activesphere на свой ред търси XXL цифрови панели.

Бъдещите Audi-та ще са без екрани на арматурното табло

Сядайки на мястото на водача, първо сме изненадани от изключителната визия напред, която ни се предлага. Предното стъкло е впечатляващо голямо и няма високо разположено арматурно табло, което да блокира видимостта ви. Малко по-ниско, малък прозорец дори ви позволява да наблюдавате пътя по необичаен начин.

Бъдещите Audi-та ще са без екрани на арматурното табло

Дъното на вратите също е остъклено, малко като на McLaren Senna. Целта е да се получи оптимална видимост по време на хипотетичните офроуд излети с този кросоувър, проектиран да може лесно да се отдалечава от асфалта.

Бъдещите Audi-та ще са без екрани на арматурното табло

Що се отнася до приборите на арматурното табло, то физическата апаратура на практика е изчезнала. Остава само мини-екран в центъра на таблото. Липсата на гигантски екран отговаря на едно друго желание. „Искахме да позволим на дизайна да се изрази, без тези дигитални панели да се набиват на очи“, обяснява Чарлз Лефранк, директор на американското дизайнерско студио на Audi.

Бъдещите Audi-та ще са без екрани на арматурното табло

"В днешно време производителите сме толкова склонни да поставяме екрани навсякъде, че сега решихме, че може да има алтернатива. Винаги си се представям в хола си. Сега телевизията е обект, който всички се опитват да затворят, да интегрират."

Бъдещите Audi-та ще са без екрани на арматурното табло

Но за разлика от Dacia или Citroën, Audi не са заложили на смартфона, за да компенсират това виртуално изчезване на цифровите панели. Марката предпочете решение, което е по-достойно за научнофантастичен филм - оборудване на водача и пътниците с очила за добавена реалност.

Бъдещите Audi-та ще са без екрани на арматурното табло

По-компактни и удобни от стандартните, те могат да показват различни изображения като холограми,без да ви откъсват от външния свят. Така можем да видим релефна карта, цифрова информация и дори копчета за регулиране на климатика. При този прототип последните обаче не са особено функционални, въпреки че са добре обмислени да заменят физическите бутони в дългосрочен план.

Бъдещите Audi-та ще са без екрани на арматурното табло

Следователно трябва да се извърви дълъг път, преди да видим подобна технология, пусната в серия. И също така ще е необходимо да се убедят купувачите да носят постоянно тези очила за смесена реалност. Въпреки това остава малък екран, който показва скоростта и най-важните индикации за работата на колата.

Бъдещите Audi-та ще са без екрани на арматурното табло

Другият аспект, който изглежда далеч от производство за момента, е автономното шофиране от ниво 4. Както при концепциите на skysphere, grandsphere и urbansphere, воланът, педалите и таблото могат да се прибират и тук - решение, което освобождава още повече на зрителното полезрението напред.

Бъдещите Audi-та ще са без екрани на арматурното табло

Но знаем, че много технически и регулаторни проблеми все още пречат на производителите да реализират този вид идея. Като бонус, при това стилово решение, възприетата кинематика изисква да внимавате за коленете си, когато воланът се сгъва! Ръстови пасажери също ще ке чувстват малко притеснени на задните седалки, въпреки междуосието от 2.97 м, близко до това на лимузината A8.

Бъдещите Audi-та ще са без екрани на арматурното табло


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аман

    65 2 Отговор
    Ндаа ,очила за "добавена реалност" иначе - колата не може да се кара ???!!! Аман от авто-изгъзици ,аман !!! То ,вече колите /новите ,де/ заприличаха хептен на таблет с прикрепена кола към него ,ама от АУДИ ... направо изкъртиха миФката.
  • 2 Патурко

    34 3 Отговор
    Така ще си остане само на картинка! В преговори са за продажба, така че новия собственик най-вероятно китайче няма да се занимава с нерентабилни рисунчици!
  • 3 ХахаИНакра

    33 2 Отговор
    И накрая като БВМ (с отоплението на седалките), ще искат месечен наем да си ползваш очилата, иначе не можеш да караш :)
  • 4 Бай Иван

    14 2 Отговор
    Ооофффффффф

    Коментиран от #9

  • 5 бъцко

    16 0 Отговор
    това е като от филм на спилбърг сигурно е за уби уан кеноби да вози лорд вайдър
  • 6 незнайко

    16 2 Отговор
    Веднага си представих проливен дъжд и два велосипеда в отворения багажник !!! Страхотна идилия на аквариум в купето !!!
  • 7 Пенчо

    6 4 Отговор
    Както е тръгнало ще почнат да правят истински автомобили.
  • 8 Идеален

    6 6 Отговор
    За лов е супер
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пловдив

    21 1 Отговор
    Защо не правят коли, вместо изгъзици?!

    Коментиран от #12

  • 11 Дойчен Кочен

    12 1 Отговор
    Бъдещен ауден и секакъв друг дойчен боклукен ист в музеен на фашизмен!
  • 12 Дойчен Кочен

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пловдив":

    Защото не можем!
  • 13 гост

    12 1 Отговор
    Тъкмо се учудих как така в Ауди се е появило нещо свежо и различно , а то АМЕРИКАНСКИ дизайнерски отдел !! Хахах !!
  • 14 За какво са екрани

    1 6 Отговор
    В къщи една (всъщност са няколко в различните помещения) тонколонка Алекса може управлява почти всичко вкъщи и да ми дава обратна информация без нужда да гледам какъвто и да екран или да пипам нищо.

    Мога да попитам дали ми е включен бойлера, каква му е температурата и при нужда да кажа на Алекса да го включи.

    Може да ми регулира температурата на климатиците както в къщи така и в офиса, да включва и изключва осветлението на което и да е помещение, да включи СОТ както вкъщи така и в офиса. Да включи телевизора и да го превключи на който пожелая канал и да усиля или намаля звука му без да ползвам дистанционното. Също така може да ми включи зарядното на телефона на нощното шкафче, което се самоизключва след един час зареждане от съображения за безопасност.

    Всичко това мога да го направя и с натискането на кръглия бутон на телефона, което автоматично ми включва google assistant или просто да кажа на телефона hey google вместо да говоря на алекса.
    Също така мога да вляза в приложението и да намеря всеки един уред и да натисна бутон на екрана, но ми е много по-лесно и естествено да говоря. Единственото неудобство е, че засега поддържа само английски, но пък за хлапетата това е огромен плюс, защото учат английски по забавен начин.


    Глупаво ще е да питаш автомобила с каква скорост се движиш, така че все пак ще е необходим някакъв екран, който да служи като класическо арматурно табло, но огромните екрани не са задължителни. Който пожелае може да