Last news in Fakti

10 Април, 2023 15:23 30 790 81

От Porsche предлагат на Путин помощ за производството на автомобили

  • porsche-
  • volkswagen-
  • русия-
  • путин-
  • автомобили-
  • производство

Според изданието Spiegel, член на борда на директорите на Porsche предложил на Путин помощ за възстановяването на автомобилната индустрия

От Porsche предлагат на Путин помощ за производството на автомобили - 1

Зигфрид Волф, член на надзорния съвет на Porsche, в тайно писмо до Владимир Путин предлага помощ за производството на автомобили в Русия. Той предлага на руския президент сделка с Volkswagen - срещу 60 милиарда рубли (около 800 милиона евро), с която Волф ще може да „спаси руската автомобилна индустрия“ и да осигури производството на най-малко 270 000 автомобила годишно в Русия. Информацията е на всекидневника Spiegel, който твърди, че има достъп до писмото на Волф.

Във въпросното писмо Зигфрид Волф представя плана си на Путин, започвайки с думите "Уважаеми Владимир Владимирович!". Волф, посочвайки „трудните условия“, в момента в Русия, предлага възобновяване на производството на висококачествени автомобили и представя „решение на този проблем“. За своя проект той иска да използва два завода, където производството беше спряно през пролетта на 2022 г. Единият от тях е край Москва и е собственост на Volkswagen.

От писмото става ясно още, че вече е постигнато „съществено споразумение с висшето ръководство на Volkswagen“. Решението трябвало да бъде "окончателно одобрено от надзорния съвет на групата" най-късно до март (писмото е изпратено през януари тази година).

Австриецът Зигфрид Волф е в надзорните съвети, между другото, на германското Porsche, което, както е известно, принадлежи към един концерн заедно с VW. Според Spiegel, малцина бизнесмени от немскоезичния свят имат толкова добри контакти в Русия, с местни босове и олигарси и с президента Владимир Путин, колкото Волф.

От изданието припомнят, че дълги години Волф заема ръководни позиции в империята на олигарха Олег Дерипаска, включително в борда на директорите на руската група ГАЗ. Бившият собственик на ГАЗ Дерипаска е в санкционните списъци на САЩ и ЕС от 2018 година.

Волф, който е потърсен за коментар по темата от Spiegel,, уверява, че „остро осъжда настоящата руско-украинска война“ и „никога не е участвал в производството на оръжия“, „не прави пари от това по никакъв начин“ и „ се е оттеглил от всички предишни оперативни дейности в Русия”. Той също така подчертава, че „не си сътрудничи по никакъв начин с лица или компании, които са обект на международни санкции“.

Според вестника обаче писмото на Волф до Путин „повдига сериозни съмнения“. Там Волф предлага на Путин да възкреси „легендарната руска марка Волга“.

Ще припомним, че производството на Волга беше прекратено от групата GAZ през 2010 г. Сега австриецът иска да използва заводските мощности и ноу-хау на групата Volkswagen, която след началото на войната спря производството в собствения си завод в Калуга и се оттегли от производственото сътрудничество с ГАЗ в Нижни Новгород.

Планът на Волф е да рестартира производството на автомобили в два завода (в Калуга и Нижни Новгород) от втората половина на 2023 година. Както Волф обяснява в писмото си до Путин, превозните средства „трябва да имат руски дизайн и да бъдат напълно преработени отвън, за да донесат характеристиките на легендарните модели Волга и Победа. След като Spiegel огласи писмото, Volkswagen ясно се дистанцира от плановете на Волф, като ръководството на компанията заяви, че „не знае нищо“ за подобно писмо.

Според Spiegel, Путин ще бъде готов да подкрепи плана на Волф, "предвид ситуацията в автомобилната индустрия". За ръководителя на Кремъл всяка помощ за възстановяване на икономиката от съществено значение, тъй като, както вече е известно, общественият натиск и широкият пакет от западни санкции доведоха до масово напускане на международни автомобилни производители от Русия.

Производители като Volkswagen, Mercedes-Benz, Nissan и Renault и почти всички останали се оттеглиха от руския пазар. В резултат на това през 2022 година броят на новопроизведените и регистрирани автомобили в Русия е намалял с почти 60%. „Липсва всичко: части и квалифицирани работници, а много заводи са бездействащи от месеци“, завършва статията си Spiegel.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    158 54 Отговор
    Българските фирми, ако искат да оцелеят имат точно 3 дестинации за евакуация - Сърбия, Турция или Русия. Порше бързо се е усетило накъде духа вятъра.

    Коментиран от #3, #11, #37

  • 2 Москвич 412

    42 102 Отговор
    Поредната дъвка Фейк новина

    Коментиран от #4

  • 3 интриганти

    76 12 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    за да се върнат, ще трябва доста да се бръкнат тоз път...
  • 4 слаб фейк

    123 10 Отговор

    До коментар #2 от "Москвич 412":

    китайските фирми вече се наместиха, пробвай сега да ги изместиш...

    Коментиран от #19, #36

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 чакам

    28 23 Отговор
    Кога ще има москвичи?

    Коментиран от #31

  • 7 Бай Иван

    97 13 Отговор
    Оня ден както си карам теслата спира до мен на светофара един с трабанче и ми вика:
    - Как е, върви ли таз колица, щото като гледам не ги карат много.
    Ма, прав е човека!
  • 8 Кол

    27 56 Отговор
    Волф няма да работи вече за Porsche!
  • 9 Алексей

    19 27 Отговор
    Ако не е фейк, защото на Шпигел 99 процента са фейкове, то този иска да си отмъсти за дизелгейт и най-много да докара VW до пълно раздробяване, защото прокурорите в Бундес пепубликата не пасат долари и евра от корпорациите .

    Коментиран от #21

  • 10 очаквайте скоро

    14 23 Отговор
    лада боксер,250 коня,или почти 100 руски тройки!

    Коментиран от #51

  • 11 Така е

    19 58 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Айде рубладжиите да се укротят. Пореден фалшок от хибридната война на Рассия към света, който и е виновен за нещо но не се знае какво. Защо се публикува това.

    Коментиран от #71

  • 12 Циник

    82 19 Отговор
    Умен човек! Веднага да го избират лидер на ЕС вместо тази жалка сбирщина от клоуни.
  • 13 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    20 62 Отговор
    Нямат край руските фейкове!
  • 14 Момчил

    25 35 Отговор
    "Спигел" е известен в Германия като жълто издание , което търси сензации или направо си измисля такива,така че я е така,я не. Пратил му тайно писмо... Тия работи са бизнес и не стават с тайни писма.
  • 15 Павел пенев

    73 6 Отговор
    Порше не предлага помощ на Путин бе лъжлива мисирка, а иска помощ за себе си в размер на 800,000 евро.
  • 16 Боруна Лом

    6 11 Отговор
    С ЯКАТА МАРКА. ,,,ПО.МОС...!
    ПОРШЕ.... МОСКВИЧ
  • 17 Сийка

    18 36 Отговор
    И от Форд са предложили на Русия да им помогнат да произвеждат модела Т-2 ! Той би съответствал на руската автомобилна промишленост!

    Коментиран от #33, #72

  • 18 Зиги луд ли го изкарахте?

    11 34 Отговор
    През миналата година, докато се изчистваха складовете, в Руси са продадени общо 600 000 МПС-та. Това включва от мотоциклет до камион и зърнокомбайн. Граждански лица са купили 100 000 МПС-та. Смятате ли, че този пазар може да купи хайде не 270 000, но 100 000 нови фолксвагена за една година? Е ми не може.

    Тази година АЗЛК държи рекорда с 86 продадени китайски москвича за цялото първо тримесичее. Всичките неостанали сили на руския Автопром са хвърлени да правят военни автомобили. А търсене на леки автомобили няма. Цените са непосилни, хората харчат за по-необходими неща. Всичко това Зиги го знае отлично. Китайците също го знаят. Затова нито Зиги, нито китайците ще пожелаят да инвестират в руския Автопром. Така ще е дълги години, докато там възникне платежоспособно търсене.

    Коментиран от #26, #75

  • 19 Още по-слаб фейк

    15 17 Отговор

    До коментар #4 от "слаб фейк":

    Китайски фирми в руския автопром няма. Има руски фирми, които купуват от Китай т.нар. машинокомплекти и ги досглобяват в Русия. 86 Москвича за първото тримесечие. За такъв обем производство китайците не могат да си платят командировъчните на двама човека. Затова Китай не инвестира в този бизнес. Всъщност никой отвън не инвестира. Всеки се стреми да избяга с минимални загуби.

    Коментиран от #70

  • 20 Просто човек

    4 13 Отговор
    П.О.З.О.Р!
  • 21 а бе, този...

    20 3 Отговор

    До коментар #9 от "Алексей":

    Недей така. Порше притежава 48% от ВАГ Груп. Не може да си фалира кравата, от която дои мляко.
  • 22 Факт

    34 5 Отговор
    Фердинант Порше е правил двигатели за танковете на Вермахта, а какъв е проблема сега Порше да прави автомобили в Русия?

    Коментиран от #45

  • 23 Сатана Z

    39 9 Отговор
    Немецът иска да спаси каквото може от заводите на Фауве преди Русия да ги е прибрала за производство на бронирани автомобили,които ще се необходими в следващите 10 години за сметка на леките коли с ДВГ,които Европа спира да произвежда след 7 год.поради така чаканата деиндустриализация извършвана от младите Европейски хунвейбини на Швааб.

    Z

    Коментиран от #24, #44

  • 24 Прав си има логика

    7 19 Отговор

    До коментар #23 от "Сатана Z":

    В Русия времето е спряло технологията и развитието също но ще процъфтява нещо такова така че всички коли с такива двигатели ще ги изкупят !

    Коментиран от #57

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Иванов

    5 24 Отговор
    Тоя вече няма да работи в Германия и да бъде шеф на порше
  • 29 Пилот на Ферари

    50 6 Отговор
    Немците почна да ги стяга чепика . Загубиха не само Руския , ами и Азиатския пазар . 50% от автомбилите произведени в Русия отиваха за Азиатския пазар , 25 % за Европейския и 25% оставаха в Русия . Загубиха и евтините суровини и енергия . Тепърва още ще се усети загубата .
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пилот на Ферари

    28 4 Отговор
    До сега Рено и Фолксваген се бореха за първото място при производството на автомобили . Сега лидер е Тойота . Производството на немците от Фолксваген падна с около 3 милиона автомобила . На франсетата от Рено - още повече.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 незнайко

    40 9 Отговор
    Един по един всички ще клекнат и ще молят ПУТИН да продължи да използва заводите им !!! Санкциите удариха не Русия а западните компании !!! Предтекстът на Рорше е смешен !!!

    Коментиран от #42, #43, #68

  • 35 Софиянец

    36 2 Отговор
    За съпругата ми поръчахме фолксваген голф 8 октомври 2021 г. Последно в представителство ни казаха че евентуално ще стигне юни месец 2023г. Не знам какъв е проблема но повече от година и половина да чакаш за нова кола от Германия е ненормално.
  • 36 ТИРбушон

    3 13 Отговор

    До коментар #4 от "слаб фейк":

    Сложи един до друг един китаец и едно Порше. Ти кое би избрал? 🤔🤔🤔
  • 37 1944

    8 23 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    порше даже не са чували за подобна глупост. рушняк кола не може да направи. мечтайте си само.
  • 38 Болярин

    17 24 Отговор
    Путлер не се радва на Поршета, а на ПУШКАЛА ! Я му предложете нещо, което избива хора, да видите как ще му светнат монголоидните кървясали очички !!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гражданин

    9 18 Отговор
    Смрадлива руска партенка! Крепостните не могат да произвеждат даже мигач за порше, защото и пластмасата им е боклук.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гражданин

    3 7 Отговор

    До коментар #22 от "Факт":

    Ако измисли нещо с дървен матриал, може :)
  • 46 Логично

    10 3 Отговор
    Всичко е пари приятельо !
  • 47 Гост

    6 14 Отговор
    На този да му се сложи едно въже и да виси на Александерплац в Берлин...
  • 48 Олег

    15 1 Отговор
    Не Порше ,а Жигули.
    Не Мерцедес,а Лада.
    Не Опел,а Москвич.
    Не Ауди,а Волга.
    Не Кадилак,а Чайка.
  • 49 НАЛИ ПУТИН Е В КОМА

    10 2 Отговор
    КВИ ПОРШЕТА КВИ 5 ЛЕВА ?
  • 50 ПОРШЕ НИКОГА НЕ Е ПЕЧЕЛЕЛА ПАРИ ОТ ВОЙНИ

    10 2 Отговор
    САМО ДЕТО КОСТЕНУРКАТА Е С ДВИГАТЕЛ НА ПОРШЕ И Е ПО ПОРЪЧКА НА ХИТЛЕР ! ............. ТРАБАНТА СЪЩО Е С МОТОРА НА ПОРШЕ !
  • 51 Чушкопек Гандалф

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "очаквайте скоро":

    Мене пък въобще не ме очакайте,на тавана съм..
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ТИРбушон

    3 6 Отговор

    До коментар #52 от "ТъпИРбушон":

    На 11-ти април, ден след отбелязването на 44-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов, ще излети ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9”, като на борда ѝ ще има два спътника, за чието създаване е спомогнала българската фирма EnduroSat. Това показва, че в днешни дни в България има развиващ се спътникостроителен отрасъл, който е на световно ниво!

    Първият спътник е “Тайфа-1”, който е построен за нуждите на Кения по стандарта 3-U CubeSat. За създаването му са си сътрудничили две фирми – SayariLabs и родната EnduroSat. Макар че кенийски инженери от SayariLabs са изпълнили проектирането на “Тайфа-1”, самото производство на компонентите и тяхното изпитание е осъществено именно от българската фирма.

    Коментиран от #62

  • 54 ТИРбушон

    3 3 Отговор

    До коментар #52 от "ТъпИРбушон":

    Вторият спътник е “Платфърм 3”, известен още като “Sateliot-0”. Спътникът е построен за нуждите на испанската фирма Sateliot, която цели създаването на орбитална групировка, работеща съобразно 5G-IoT стандарта. Българската фирма EnduroSat е осъществила проектирането и производството на сателита, като в направата му са участвали и още два партньора – испанската компания Alen Space и датската GateHouse (източник).

    Изстрелването е насрочено за 11-ти април в 09:48 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния, САЩ.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Ахахахахаха....

    6 3 Отговор
    ...а чипове ... нет?! Признайте си, скоро няма да имате чипове и за климатиците! ИУ отече... Не е срамно, просто си кажете, смирете се, дайте си златните резерви и може и да има прошка. Ам, ИУ и ЮС тоалетната хартия си я ползвайте за производство на насекоми -> за вас те са си вкусни!
  • 57 НЯКОЙ

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "Прав си има логика":

    СПРЯЛ Е МОЗЪКЪТ ТИ ДА ФУНКЦИОНИРА. Един човек прави иновация с мн патенти и руската икономика яко ще дръпне.

    Коментиран от #58

  • 58 ТИРбушон

    5 5 Отговор

    До коментар #57 от "НЯКОЙ":

    Добивната икономика щяла да дръпне😆😆😆Откъде ви намира митрофанката толкова неумни?!
    Единственото нещо което рф произвежда са военни проблеми за съседите си. Даже и успешно изнася.
  • 59 Бай араб

    1 1 Отговор
    Глупости,такова Порше ще направят да прилича на Москвич.Или Порше с двигател от Волга
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Мечока

    4 5 Отговор
    Немците не са спирали да търгуват с Русия въпреки наложените санкции.Санкциите заблудени русофоби,се спазват стриктно от бедните заблудени държавици.. защото така каза ЕВРОПА.
  • 62 Къде викаш правят спътници в БГ

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "ТИРбушон":

    "BulgariaSat-1" е втори български сателит изобщо, след "Интеркосмос-България-1300", изстрелян през 1981 г., който вече не е активен.???!!!!

    Частният сателит на "Булсатком" е произведен в Паоло Алто, Калифорния, и ще осигурява покритие над Балканите и част от Европа.

    Коментиран от #63

  • 63 ТИРбушон

    1 2 Отговор

    До коментар #62 от "Къде викаш правят спътници в БГ":

    1A Flora Street, 1404, кв. Манастирски ливади, София

    EnduroSat
  • 64 Цунк По Картунк

    2 2 Отговор
    Щели да правят само емблемите на Порше Другото Китайските им братя и сестри

    Коментиран от #66

  • 65 големите

    3 3 Отговор
    знаят кои са великите и перспективните и ги търсят!
  • 66 завистта няма граници,

    7 2 Отговор

    До коментар #64 от "Цунк По Картунк":

    както и злобата.

    Пропагандата ви е глупава и няма да ви помогне! Тя няма да промени факта, че големи сили като Русия, Китай Индия, са срещу интриганта САЩ и става нов свтовен ред! И процесът е вече необратим!

    Според МВФ Русия, Китай, Индия имат и ще показват по-голям икономически растеж тази и следващите години спрямо (н)англоговорящите държави и васалите им от ек.

    Коментиран от #69

  • 67 БАКЛАВА

    2 2 Отговор
    От Порше да предложат на путин сътруднечество в областа кофчегпройзводството
  • 68 БАКЛАВА

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "незнайко":

    Толкова много простак се събрало тук ,в тоя сайт всичката простотия на България най вероятно им е духовната хранилка ,всичкото контингент на Възраждането демонстрира грамотност,интелект и познания от всички области на ограничения си нещастен животец.
  • 69 Фактите говорят

    1 4 Отговор

    До коментар #66 от "завистта няма граници,":

    Свали си розовите очила Едно са мечтите и желанията друго реалноста Фалита на САЩ и Запада го чакате повече от полвин век и все не идва Няма да ти стигне времето да го дочакаш Виж за Разпада на РФ вече си свидетел
  • 70 Щото

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Още по-слаб фейк":

    Ти и Кирчо лъжеца произвеждате по 50000 тесли на месец . Но то не били тесли а кирки , и не 50000 а 5.
  • 71 Баце

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Така е":

    Много се притеснявам за вас . Ходи на пси. Диспансер .

    Коментиран от #73

  • 72 Ганьо

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Сийка":

    Ти каква промишленост имаш бе . Добре че още има някой 50 годишен стругар да направи нещо . Щото вие ще можете единствено да си развивате ролката на тоалетната хартия , но и това може да е под съмнение.
  • 73 Маце

    0 3 Отговор

    До коментар #71 от "Баце":

    В едно изречение обръщение на "вие" и после на "ти". Кой е за психото? И да не забравя Русия ще загуби тази война, освен ако метеорит не удари земята и не ни изтреби всичките преди това. Друга опция няма! Така че путинофилите да почват да приемат хапчета за разреждане на кръвта, че да се предпазят от инфаркт.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Непоностми

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Зиги луд ли го изкарахте?":

    Са куфаритетна Русо Туристо които носим в Дубай , Турция , Тайланд за потни 50 рубли... Преди ни даваха 100 рубли бакшиш , сега само 50 ( Обедняха.
  • 76 Ташко

    2 0 Отговор

    До коментар #74 от "Тошко":

    Хора и жтвотни бягаме от Украйна. Глад и мизерия. Само мобилизираните сме останали. Жените ни в Европата.
  • 77 Зоопарк на изиграни

    4 0 Отговор
    Тук започва да се мисли разумно и практично. Русия има 150 мил.насешение,един огромен пазар и силна работна ръка. Има и необходимите ресурси с което ще има малки разходи за материали и висока печалба от този вид продукт. Европа се задъхва вече от липсата на суровини на добри цени. Но има много алчни политическо общество което иска да печели от всички нас от комисионни и високи цени на ресурсите Това вече е ФАКТ.Инвестират се средства в разорената Украина и крадливия и политически елит който заведе Европа до хипер инфлация Единствен изход е да се спре военната помощ за фашизма и да започне да се мисли перспективно. ЕВРОПА БЕЗ РУСИЯ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ ИЗДИГНЕ ИКОНОМИЧЕСКИ БЕЗ РЕСУРСИ ОТ ТАМ .USA иска да разграби всичко от Европа заедно с Англия която още си мисли че Европа е колония за тяхното забогатяване заедно с рептилите от USA.
  • 78 Пробив

    1 1 Отговор
    Офертата била за завод за производство на емблеми на Порше
  • 79 Какво стана предишния път

    0 0 Отговор
    Инженерите на Порше се включиха в разработката на двигателя и скоростната кутия за новия Аурус. Оказа се, че алуминиевите високопрецизни отливки за блока на двигателя и корпуса на СК могат да се изпълнят само в германски заводи поради липса на такова оборудване в Русия. Направиха няколко бройки, дойдоха санкциите и оттогава Аурус има само по новините.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 незнайко

    0 0 Отговор
    Почнаха да се усещат ХИЕНИТЕ, че напускането на Русия заради санкциите им донесоха адски много загуби ! Как се оставя готов завод ? В крайна сметка Русия ще СПЕЧЕЛИ !