Last news in Fakti

1 Юли, 2024 13:13 2 074 30

Путин подари на Ким Чен Ун руска лимузина Aurus с части от... Южна Корея!

  • путин-
  • ким чен ун-
  • aurus
Путин подари на Ким Чен Ун руска лимузина Aurus с части от... Южна Корея! - 1

Смеейки се и шегувайки се, руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун минаха през Пхенян миналата седмица в произведена в Русия лимузина Aurus, за да демонстрират своя антизападен съюз. Aurus-ът е подарък от руския президент, който дори седна зад волана на лимузината. Но парадоксът, както посочва Ройтерс, е че лимузината, която се позиционира като "руска кола", е сглобена от чужди части, много от които са южнокорейски.

Когато беше представен през 2018 година, луксозният седан трябваше да представи луксозна руска кола и да намали зависимостта от вносни технологии и стоки. Впоследствие се оказа, че това не е точно така. Митническите записи показват, че компанията, която го произвежда, използва вносни части на стойност милиони долари, много от които идват в Русия от това, което Ким описа като "основния враг" на страната си - Южна Корея.

Путин подари на Ким Чен Ун руска лимузина Aurus с части от... Южна Корея!

Между 2018 г. и 2023 г. Русия е внесла оборудване и компоненти на стойност най-малко 34 милиона долара за сглобяване на автомобилите и мотоциклетите Aurus, според митническите доклади, разгледани от Ройтерс. Ройтерс няма достъп до по-нови данни. Вносът включва части за каросериите на стойност близо 15.5 милиона долара, сензори, програмируеми контролери, превключватели, заваръчно оборудване и други компоненти, внесени от Южна Корея, Китай, Индия, Турция, Италия и други страни от ЕС.

Чуждестранните доставки за Aurus продължават и след пълномащабното руско нахлуване в Украйна. Внесени са части и оборудване на стойност почти 16 милиона долара, от които части за пет милиона, произведени в Южна Корея. Ройтерс не успява да определи точно какви южнокорейски части са се озовали в колата, подарена на Ким, но такива със сигурност има в нея.

Путин подари на Ким Чен Ун руска лимузина Aurus с части от... Южна Корея!

Седанът Aurus е разработен от руския държавен изследователски институт NAMA в партньорство с руския производител на автомобили Sollers (SVAV.MM), но и с инженерното сътрудничество на Porsche. Aurus Motors и нейният главен изпълнителен директор Андрий Панков не отговориха на запитване на Ройтерс за коментар относно използването на чужди части, особено от Южна Корея, в техните автомобили.

Компанията стартира официално производство в Татарстан, руски регион, на около 1000 км от Москва, през 2021 г. - преди това колите се произвеждаха в малък експериментален мащаб в НАМИ. Тази година ще започне допълнително производство в Санкт Петербург в бившия завод на Toyota.

Toyota е един от многото чуждестранни автомобилни производители, които напуснаха руския пазар след нахлуването в Украйна, което Русия нарича "специална военна операция". Изтичането създаде ниша, която бързо беше заета от китайски производители, бързо завладявайки повече от половината пазарен дял и демонстрирайки ограничения вътрешен производствен капацитет на Русия.

Южнокорейските фирми бяха сред най-големите доставчици на Aurus, включително производителя на промишлено оборудване Kyungki Industrial Co, производителя на части за каросерията BYT CO LTD и доставчика на батерии Enertech International Inc. Италианският производител на пластмасови части Industrie Ilpea Spa и хонконгската компания Rain Electronics също станаха доставчици на продукта.

Путин подари на Ким Чен Ун руска лимузина Aurus с части от... Южна Корея!

Представител на Kyungki Industrial Co потвърди, че компанията е доставяла части на Aurus LLC и продължава да го прави. Компанията не е загрижена за възможни санкции, каза служителят, отказвайки да предостави повече подробности. Rain Electronics не можа да бъде открита за коментар. Когато кореспондент на Ройтерс посети адреса, посочен онлайн като офис на компанията в Хонконг, нямаше следа от Rain Electronics.

BYT CO LTD, Enertech International и Industrie Ilpea Spa не отговориха на исканията на Ройтерс за коментар. Aurus Senat, стилизиран след ретро лимузина ZIL от съветската епоха, е официалната президентска кола на Русия, използвана от Путин при встъпването му в длъжност през 2018 г. и 2024 г.

Путин подари на Ким Чен Ун руска лимузина Aurus с части от... Южна Корея!

Сега Путин подари на Ким, за когото се смята, че е страстен автомобилен ентусиаст, две коли Aurus, първо по време на посещението на Ким в Русия през февруари и малко по-различен модел в Северна Корея през юни. Цените на автомобилите Aurus - четири модела, включително SUV и бронирана версия - започват от 46,625 милиона рубли ($528 356). Сред клиентите е и президентът на Туркменистан Сердар Бердимухамедов. Според руската аналитична агенция "Автостат" през 2023 г. Aurus е продал 107 автомобила в Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БРАВО!

    15 8 Отговор
    НОВИНА ОТ ПРЕДИ ЕДНА СЕДМИЦА!

    Коментиран от #7

  • 2 Опорка

    18 23 Отговор
    Още 100 пъти да го публикувате, никой няма да ви вземе насериозно и всички ще ви се присмиват
  • 3 Трол

    11 26 Отговор
    Нормално, Южна Корея е част от Северна Корея.

    Коментиран от #6

  • 4 Да,да

    17 10 Отговор
    Четохме и за чиповете от крадени украински перални.
  • 5 МДАМ

    31 12 Отговор
    С южнокорейски части и краден британски дизайн, толкова могат.
  • 6 Малии

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Трол":

    Не думай.
  • 7 Смешно

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "БРАВО!":

    Ако ще и от преди две седици да е, важно е какво се казва.
  • 8 Смешно

    23 5 Отговор
    После Ким и Путъо ще ги карат за сервиз в Сеул.
  • 9 Този

    11 3 Отговор
    Това е тотално падение.
  • 10 Госъ

    15 3 Отговор
    И тоя ако в приеме с тия южнокорейски части … никъв комуняга не е !
  • 11 Гого

    8 9 Отговор
    То пък сигурно вашите ipad , imac, iphone..... са с американски части
    от това ли се впечатляват тъпите журналя

    Коментиран от #15

  • 12 Марда

    7 8 Отговор
    Колко Майбаха и М5ци са произведени с руска газ, стомана и алуминий направо можем да ги пишем руски!

    Коментиран от #14, #17

  • 13 Диамантената ръка

    13 1 Отговор
    Малоумници с ядрени ракети...
  • 14 Смешно

    11 4 Отговор

    До коментар #12 от "Марда":

    Има лека разлика от това, което ровиш от земята и го продаваш като суровина просто щото ти се е паднало на територията и това да имаш промишленост, при която се изисква от проста суровина да направиш технология за производство на нещо, да го конструираш, произведеш и да е конкурентно така че да се купува, изобщо инженерна мисъл.

    Коментиран от #29, #30

  • 15 Смешно

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гого":

    Ти и руските смартфони и компютри не са с руски части. То няма руски смартфони, извинявайте :)
  • 16 !!!?

    15 1 Отговор
    И преди и сега Диктаторите предпочитат "Мерцедес"...а даренията са чеиз за влюбени !!!?

    Коментиран от #18

  • 17 Хм Хм

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Марда":

    Тука си абсолютно прав! Дане говорим, че двигателите консумират кислород, а както всички знаем той е руски, защото се намира на територията на планетата Земя, а тя е руска.
  • 18 Идиот

    3 8 Отговор

    До коментар #16 от "!!!?":

    Що не разглобиш един Мерседеса да видиш колко части са германски 😂

    Коментиран от #20, #22

  • 19 Много тъжна картина на двама диктатори

    7 1 Отговор
    А манивела подарили му, да си я пали?
  • 20 !!!?

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Идиот":

    Тебе и без да те разглобяват се разбира, че си от части „сделано в ссср” !!!?
  • 21 Живанши

    4 0 Отговор
    Едва ли това са първите южно-корейски части в Северна Корея.
  • 22 Рашастан в колапс

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Идиот":

    Вярно си отговаряш на ника! Частите на Мерцедес са си немски,а дори и да се правят в друга държава то ще е по ноу-хау на Мерцедес което пак ги прави немска технология ! Русия не притежава руски технологии в никакви сфери защото е първобитна държава с първобитен народ и затова се налага да купуват части от други държави !
  • 23 бай Иван

    1 4 Отговор
    Абе мало.у ници такива .В момента която и кола да отворите от половината до една трета от частите са китайски .Та било и Мерцедес .Даже нали скоро Мерцедес се изнесе в Китай , ако не сте разбрали. Шкодата половината е с китайски части ако я вдигнете отдолу.

    Коментиран от #24, #26, #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 жмклд

    1 0 Отговор
    Няма автомобилен производител, който да си прави цялата кола сам. В един автомобил има части от стотици доставчици, които пък произвеждат в цял свят. Само за информация, в Тайван се произвеждат повече от половината чипове в света. Печатните платки се правят почти на 100% в далечната Азия, а матрици за дисплеи - само в Китай, Южна Корея и съвсеееем малко в Япония.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Никси

    1 0 Отговор
    уууу , чудо големо , Путин сега ще си разплете чорапите от мъка балха го ухапала него , щото това му една от колекцийте автомобили , но чух че оня Корееца щел да му върне жеста с Майбах , това чух от едни баби пред блока които им казала една леличка от пазаря с плодове и зеленчуци и малко зарзаватец , това им предал оня с Волгата журналиста дето сега е в Европарламента !!!.
  • 28 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "бай Иван":

    да бе да , то едно време викаха че 190 и 124- ката са се били правили в Турция , пък не било баш така , Сматаджийте и по късно ВилиБецаджийте се скъсваха да возят всякъкви авточасти и компоненти от завода в Щутгард за към Турция и там да ги СГЛОБЯВАТ , и после автовозаджийте да ги Разкарват насам на там из Европата като куче у каруца или за Трети страни повечето , та толкова са и Китайски сега , виж Китаец да ти тури електрника и таблет на таблото съм съгласен , но да направи Двигатели като истнски мерцедеси или скоростните кутий , като Агрегатите на АМГ и БРАБУС , нещо там май го няма , въпреки че сега ги правят мотори с малък ресурс на колите , а не като едно време , издръжливи !!!.
  • 29 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Смешно":

    цццццццц , чета ви тука простотийте на разни Тъпаци и да се просто чуди човек при какви Олигофрени се е пръкнал да живее , това дето го написа е Пълна Лъжа , щото ти е промит мозъка от много отдавна , какво ли не правят Русняците , Всичко правят каквото се сетиш и вече имат модернизирана техника и са едни от най големите Ядрени Физици и Енергетици , а това Кораби , Ледоразбивачи , Самолети ,Космически Ракети , Военна Техника , Леки Автомобили само в град Толиятий бившия завод на ВАЗ Лада се правят Опел Астра и Сузуки Суифт , камьони Астра , Скания високопроходима ,Ивеко и Ман , селско стопански машини Трактори и Комбаини , минна техника и пътно стройтелна Волво и Джейсиби , даже и влакчета за метрото и влаковите вагони са си тяхни , а ако им видиш локомотивите кви са им вече модерни , ще кажеш че не е истина това , напротив всичко си е тяхно , Срамота е Държавата да има в краката ти цялата Менделеева Таблица и ти да не я използваш ,тука в Кремиковци и Рудата ни беше Руска и се правеше едно от най качественото желязо и ламарина , които изнасяхме навън , ааа викаш не са конкурентно способни на пазара , щото в бившите соц Страни се изнасят продукцията им които не са членки на Евро Съюза , ако не вярваш хвани един самолет на терминал 2 поразходи се една седмица из Москва само и ще ти стане ясно всичко , пък после ще си приказваме, щото ние тук сме вързали и цъфтим в момента , Смешно ти е много , докато ходите на Козяк 16 на наколенки все ще ти е Смешно , но ще
  • 30 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Смешно":

    Допълвам; но ще дойде време когато Последния ще се смее Последен и това ще е Факт , ние като имахме един голем Завод Гигант на Заводите на целия Балкански Полуостров и какво направихте с него уважаеми господа , дадохте го на един Индиец който щеше рудата да вкара от Индия и кво стана , дойде изпра си парите в България , излъга ви и на всичкото отгоре изчезна , и стягай багажа и дим да ме няма , имаше една такава песен , нищо като видиш че не става продавате го на друга компания със стабилен Инвенститор и щеше още да си бачка комбината , но излезна един гявол и каза че пушело и замърсявало София и хоп затворихте го и отворихте завод за боклук , тоест затворихте работа за 15000 души и да дадете работа само на дали има и стотина души въобще на Гара Яна ,къде е логиката ? в празноглавието на едни мошенници дето само гледат парата как да забогатеят , което може ше и да стане по много доходоносен и различен начин , от което щеше да бъде и самия завод доволен и работниците , както и населението в цялата страна , защото с поточната си линия до него можеше да се построи Завод за Автомбили , леки или товарни , а можеше и в двата случая , на което държавата ни щеше да и се засили икономиката с още компоненти направени за тези автомобили към тях да има фабрики и цехове , пък сега си се Смей до като ти е Смешно , но гледай другите как леко дръпнаха напред , една Румъния например
    или Чехия , а нещо да кашеш с Златото В Челопеч дето го изнасят Канадците , нали е на