Last news in Fakti

18 Март, 2024 09:28 2 414 4

Знаете ли кои са най-популярните миниванове в света

  • миниванове-
  • gac aion y-
  • kia carnival-
  • toyota sienna-
  • maruti
Знаете ли кои са най-популярните миниванове в света - 1

Най-продаваният автомобил от клас MPV (миниванове) в света в края на 2023 г. е китайският GAC Aion Y. Това съобщава аналитичната агенция Autostat, позовавайки се на световната статистика.

Знаете ли кои са най-популярните миниванове в света

През годината в света са продадени 4.4 милиона автомобила в MPV сегмента, от които 235 700 са от китайския модел GAC Aion Y. Продажбите на този модел, представен преди 3 години, са се удвоили през последната година.

Знаете ли кои са най-популярните миниванове в света

Ръстът на GAC Aion Y е 97% в сравнение с данните за 2022 година. На второ място по популярност в света е корейската многофункционална кола Kia Carnival . Тази кола е продала 150,2 хиляди коли през 2023 г.

Знаете ли кои са най-популярните миниванове в света

На трето място е Toyota Sienna, която преди това водеше по продажби в този сегмент. През изминалата година на световния пазар са продадени 146 700 от японските миниванове.

Знаете ли кои са най-популярните миниванове в света

На четвърто и пето място са минивановете, произведени от индийската марка Maruti - седемместният Maruti Eeco (136 хил. коли) и Maruti Ertiga (130 хил. коли). Сборно от двата модела именно тази марка пък продава най-многото миниванове.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Измама е

    6 6 Отговор
    това "мини ван"! Гори като бус данъци поддръжка като на бус а не може и 1/3 от работата да свърши. Ама лъжат хората че е икономично..............
  • 2 Така е!

    5 3 Отговор
    Не споменавайте за ГОРД и ХЮНДАЙ, това са най-лошите автомобили, по зле и от китайските!

    Коментиран от #3

  • 3 Така е!

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Така е!":

    ФОРД
  • 4 Имал съм

    6 2 Отговор
    Тойота Сиена 2010 г. модел 3.5 бензин - е няма такъв кеф за дълъг път.