6 Август, 2024 11:32 7 974 18

Защо опитните шофьори никога не почистват волана си с мокри кърпички

  • волан-
  • почистване-
  • съвети

Има неочаквани последици от тези вредни "хигиенни" процедури

Защо опитните шофьори никога не почистват волана си с мокри кърпички - 1

Избърсването на волана с т.нар. мокри кърпички е обичайно действие, независимо дали вие сами си почиствате автомобила или това го правят служители на автомивка. Потни ръце, мръсотия плюс прах - всичко това се премахва с помощта на въпросните мокри кърпи. А дори и да не правите основно почистване на колата, то много водачи винаги имат "под ръка" опаковка с въпросните кърпички, които премахват мръсотията и са приятни на допир и мирис. Освен това те са и мокри, което придава на процеса не само визуален, но и тактилно приятен ефект. Но за да запазите волана си просто не си струва да правите това. Разказваме ви защо.

Когато използвате една и съща кола за дълго време, което в България, обективно погледнато, се счита за норма, можете да забележите цяла поредица от процеси, които не се вписват в обичайния ред на нещата. Би трябвало да е различно, а става точно обратното. Например, красив кожен волан , който изглеждаше като нов в продължение на много години и сякаш не усещаше изминаването на времето, буквално започва да се разпада пред очите ви.

Разбира се, кожата се влияе от постоянния контакт с дланта, както и от дебелия слой мръсотия, който се натрупва по време на употреба. Да, воланът е най-мръсният елемент от интериора на автомобила, способен да се мери в това отношение дори със стелките на пода. Последните поне понякога се мият в автомивка, но воланът се избърсва само от време на време. И това, както се оказа, е причината за бързата загуба на „изряден външен вид“.

Проблемът, уви, не е в мръсотията и рядкото почистване, а в самата мокра кърпичка. Импрегнирането, което я прави мокра, изтрива специалната фабрична импрегнация от кормилото, предназначена да направи естествената или екокожата устойчива на външни влияния. И го прави бързо: в рамките на година.

Погледнете по-отблизо вашата кола, която във всички отношения като възраст и пробег като цяло изглежда почти като нова, вероятно „блести“, но е с опърпан волан. Защо? Просто сте избърсвали волана с влажна кърпа твърде често, докато стоите в задръствания или сте подреждали интериора си на паркинга. Ето и резултата.

Воланът отдавна е престанал да бъде „маркировка“, чрез която можете да определите действителния пробег на автомобила. И всичко това заради манията по мокрите кърпички, които довеждат кожените покрития до разпад само за година. Е, време е да се откажете от мокрите кърпички - те нямат място на волана.

Разбира се, това не означава, че кожената тапицерия на волана не трябва да се обслужва периодично. Този елемент (както всъщност всички други кожени тапицерии на интериора на автомобила) изисква редовна поддръжка. Отчитайки спецификата на този вид декоративна тапицерия, вече е разработена цяла линия специализирана автокозметика, включваща, наред с други неща, почистващи препарати, спрейове, кремове и дори лосиони.

Но ако не ви са дават пари за скъпа автокозметика, то достатъчно е да почиствате волана с най-евтиното тоалетно мляко, което можете да купите от всяка аптека или дрогерия. Така воланът ще е чист, а състоянието на кожата ще е като ново. Пробвайте!


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Геврек

    12 3 Отговор
    За да не се лъзга.
  • 2 Хаха

    12 8 Отговор
    Щом си триеш ръцете защо не и волана кожата на човек да не е по-малко чувствителна от един мъртъв волан.

    Коментиран от #18

  • 3 Хаха

    25 5 Отговор
    Защото е най-евтино трябва да си купите скъпи уж специализирани спрейчета и кърпи.
  • 4 Име

    7 6 Отговор
    Някакви маниащини - колата е за ползване - имам познати - не се спират да сипват бензин, непрекъснато с автомобил.

    Има и други начини за транспорт, а впрочем и това е най-опасното превозно средство.
  • 5 мани беги

    13 3 Отговор
    ма вий и мокри кърпички ли си купувати ва ... аз плюя на ръката и бърша
  • 6 оня с коня

    12 5 Отговор
    Никога не съм знаел че Воланът може да се забърсва с Мокри кърпички,но вече ще знам че това е неправилно и следва да се сменя целият
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пежо

    9 10 Отговор
    Забърсвам волана със специални мокри кърпички за кожа - не са скъпи...Обикновените наистина съсипват волана
  • 9 Град Козлодуй

    13 4 Отговор
    Аз каишите на каруцата никога не ги чистя.

    Коментиран от #13

  • 10 Стара Домакиня

    7 4 Отговор
    На "Казабланка" има специални мокри кърпички за естествена кожа. С тях си диваните в къщи и волана в колата, и двете са от естествена кожа. Тези кърпички почистват и подхранват естествената кожа. Няма проблеми с бързото износване.
    На воланите които са пластмасови, а не кожени, износването зависи от качеството на пластмасата. На Пежо Партнер и Ситроен Берлинго пластмасовите волани изгарят от слънцето за 2-3 години и се ронят отвратително. При тях решението е един калъф от изкуствена кожа за 5-6 лв от алиекспрес, който кара 7-8 години без никакви проблеми.

    Коментиран от #11

  • 11 Дърто това с

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Стара Домакиня":

    "калъфа" си е за калъфи! А случвало ти се е да въртиш само "калъфа" без волана да трепне??!! И то при ситуация! То ако ставаше така още от време оно състезателите вместо със СПЕЦИАЛНИ ръкавици щяха да с "калъфи" и на... волана!

    Коментиран от #12

  • 12 А не си прав! От Али калъфа кара

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Дърто това с":

    7–8 годин! Самостоятелно?? Ти да видиш?! Умници!
  • 13 Ти кажи на коня

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Град Козлодуй":

    кое чистиш? Остави я на комшията ти каруцата! То и коня е негов ама поне го смазваш............
  • 14 Дон49

    2 2 Отговор
    Аз го минавам с парогенератора и го избърсвам с кърпа, която става моментално черна. Не ползвам препарати за целта. Само чиста пара. Процедурата два пъти в годината я правя и отнема 2-3 минути. Незнам обаче дали ми е кожен волана, но май не е все пак става въпрос за дачия. Ако е кожен може да се прецака от температурата на парата-незная. На мене не ми пука, но има хора на които им пука. Казвам го защото не искам да подведа някого да прави нещо и после да съжалява.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Винаги

    1 2 Отговор
    Ми е било интересно един волан колко пък е скъп, че да не може човек да си поръча нов като старият изглежда захабен и неприятен…

    Коментиран от #17

  • 17 Абе

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Винаги":

    Неколко хиляди лева, зависи.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.