11 Октомври, 2024 13:51 2 659 15

Знак с точка в триъгълник: какво означава и защо е важен за шофьорите

  • съвети-
  • пътен знак
Знак с точка в триъгълник: какво означава и защо е важен за шофьорите - 1

Сравнително новият пътен знак с точка в триъгълник е малко стресиращ за водачи, които не знаят какво означава. Този знак се появи в Правилата за движение относително наскоро, така че не всички хора го знаят, а и все още не се поставя навсякъде.

Знакът "точка в триъгълник" започна да се поставя все по-често и в градове и по пътищата извън населените места. Това се прави както и на магистрали, и на обикновени пътища. Това е пътен знак А40, означаващ "Внимание! Участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия"

Най-вероятно непознаването на значението на този символ няма да доведе до глоба, но може да доведе до злополука. В крайна сметка значението на точката, поставена в триъгълника, е просто - място (район) на концентрация на пътнотранспортни произшествия.

Знак с точка в триъгълник: какво означава и защо е важен за шофьорите

Тук има едно уточнение. Въпреки че самият знак предупреждава, той трябва да бъде придружен от знаци за видовете опасност. Без знак "Вид опасност" предупредителният знак "Място (зона) на концентрация на пътнотранспортни произшествия" не отразява напълно пътната обстановка.

На пръв поглед знакът Място (зона) на концентрация на пътнотранспортни произшествия" изглежда дублира този с удивителен знак в същия триъгълник. Наистина има прилики. Съдържанието там обаче е малко по-различно.

Ако „удивителният знак в триъгълник“ предупреждава за вероятен опасен участък от пътя, то „точката в триъгълник“ вече посочва факта, че на този участък често стават ПТП-та. Преведено на прост език, това означава, че "точката" не дублира "възклицанието", а посочва какво се е случва в тази зона.

Запомнете: ако не пренебрегнете „точката“ на пътния знак, рискът от катастрофа ще бъде по-малък.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сарая

    18 2 Отговор
    означава че герб е вложил поне 47 млн за 1 км в тая дупка !
  • 2 очевидец шофер

    16 3 Отговор
    Колко да е нов знака,поне на 20г.
  • 3 Трол

    12 0 Отговор
    Знакът с удивителната се ползва за евентуалната поява на извънземни по платното, а този с точката е само за проблеми, създадени от от тукашното население.
  • 4 Отец Петка

    11 1 Отговор
    Показва внимание тъмна дупка..
  • 5 кукумян

    9 0 Отговор
    Фонът на пътен знак А40 е с жълтозелен флуоресцентен фон. Знакът е въведен с ДВ бр.13/2001г.
  • 6 Гориил

    10 3 Отговор
    Това прилича на чиновнически произвол. Европейската бюрокрация се отегчава и изнемогва от бездействие и сама си измисля работа. Поставете този знак пред къщата на Kaia Callas. Няма как да сгрешите.
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 2 Отговор
    Този знак еот много години.Имам книжка от над 37г и този знак се появи на 5-7 година откакто бях водач на мпс.

    Коментиран от #8

  • 8 Гориил

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Дано този знак не е последният в потока на съзнанието на европейската бюрокрация.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ха ха

    3 1 Отговор
    означава че държавата ви е взела на прицел с неизвестни опасности
  • 11 Стара чанта

    1 1 Отговор
    Сега следва водачите да сканират поставения на знака код, после да прочетат ТОЧНО кои видове пътно - транспортни произшествия са визирани, и вече така осведомени - да продължат безпрепятственото си придвижване по прекрасните пътища на България ! Какво удивително нещо си е техническия напредък ?! Сега да видим кой ще познае след колко време ще се появи 1000- ния неотложно приет и поставен знак по пътищата... от сду.аната и абсолютно ненужна администрация ?!
  • 12 Паисий е жив

    3 0 Отговор
    Означава "Внимание, преминават семерджиици!"
  • 13 Един

    2 0 Отговор
    Навремето при въвеждането на този знак в правилника значението му беше "... други опасности" - толкова съм го хукал ...тогава! Сега дефакто този знак означава, че е голяма вероятноста нарушаването на правилата за движение в участъка след знака да завърши с ПТП !
  • 14 Този знак

    2 0 Отговор
    Никак не е нов. Взех книжка 2009 г.и го имаше в учебника и листовките.
  • 15 Миризлив пор

    4 0 Отговор
    Значението на този знак - "проблемен участък от пътя, няма да го ремонтираме или вземем мерки защото е по евтино да сложим знак".