15 Октомври, 2024 10:56 2 244 9

Продажбите на Tesla Cybertruck да бъдат забранени в Европа заради външния ѝ вид

  • tesla-
  • cybertruck-
  • забрана-
  • европа
Продажбите на Tesla Cybertruck да бъдат забранени в Европа заради външния ѝ вид - 1

Европейският съвет за безопасност на транспорта и Фондацията на европейските велосипедисти - организации, чиято мисия е да защитават уязвимите участници в движението, смятат дизайна на Tesla Cybertruck за опасен.

Основното им твърдение е, че острите ръбове и ъгли на каросерията могат значително да увеличат нараняванията на пешеходци и велосипедисти при сблъсък. Вместо да смекчи удара, както правят заоблените форми на повечето автомобили, Cybertruck, според тези организации, представлява „незаконен риск“, който увеличава тежестта на нараняванията и смъртните случаи.

И не само това, критиците посочват масата на Cybertruck, която според Tesla варира от 4 000 до 4 150 кг. Това значително надхвърля европейското ограничение от 3 500 кг за автомобили от тази категория, което вече е нарушение на действащите разпоредби.

Ситуацията в Чешката република илюстрира мащаба на проблема. Въпреки ограничението, един купувач успя да регистрира Cybertruck, като направи редица модификации. Той постави гумени ленти на най-острите ръбове на колата, опитвайки се да намали поне малко потенциалните щети.

Това обаче само потвърждава опасенията на активисти, които изпратиха писмо до министъра на транспорта на Чешката република Мартин Купке, призовавайки за пълна забрана на продажбите на Cybertruck.

Интересното е, че ситуацията с Cybertruck повдига важен въпрос за баланса между иновативния дизайн и изискванията за безопасност. Tesla със сигурност е създала кола, която привлича вниманието и предизвиква дебат, но цената на тази привлекателност, според експертите по безопасност, може да е твърде висока.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЗА

    14 5 Отговор
    Фиат Мултипла е красив на фона на това нещо... ;-))))
  • 2 Откакто подкрепи Тръмп

    5 1 Отговор
    Тесла е в непрестанни атаки от активисти и правозащитници(на Сорос)

    Коментиран от #8

  • 3 Лелеее

    6 4 Отговор
    Западната рая няма какво да яде, нямат лекарства, заводите им затварят, мигранти ги колят, те се занимават с какво? С ръбовете на предния капак на Тесла.
  • 4 Леля Гошо

    7 3 Отговор
    Като е над 3500 кг да се третира като камион и да се управлява с "С" категория, да видим кифлите които мечтаеха да отидат с него до мола, как ще се справят
  • 5 Демокрацията е еврейска измама

    7 5 Отговор
    Израел уби 43 000 бебета и жени, теглото на Сайбъртръка им е проблем на западните роби
  • 6 Сорос

    1 1 Отговор
    Хайде на грантовете, гои ХАХАХА
  • 7 Техно

    2 1 Отговор
    Левичарите нема да простят на бай Мъск. Все пак той им отне най-важното - привилегиите в социалната мрежа.
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Откакто подкрепи Тръмп":

    Какъв Тръмп те е патил🤔❗
    Това недоразумение с дизайн на трупче за подпиране на прозорец, за което е нужна и категория " С" , какво общо има с лек автомобил 🤔❓
  • 9 Просто човек

    0 1 Отговор
    Освен е изключително грозна...то от оня побъркан тръмпист какво да се очаква...