Last news in Fakti

26 Септември, 2014 16:51 797 0

Комисията повишава безопасността на козметичните изделия

  • ек-
  • козметика

Решението на Комисията е в резултат от оценка на Научния комитет по безопасност на потребителите

Европейската комисия засили още повече защитата на потребителите, особено на бебетата и малките деца. Тя прие две мерки за ограничаване на използването на три консерванта в козметични изделия, съобщават от ЕК.

„Още веднъж доказахме, че безопасността на потребителите стои на първо място във всяко решение, което вземаме. В козметиката консервантите имат важна функция — гарантират, че продуктите, които използваме ежедневно, не съдържат патогени. Въпреки това трябва да гарантираме, че консервантите осигуряват максимално равнище на защита. Благодарение на тези мерки потребителите могат да бъдат сигурни, че козметичните изделия, които използват, са безопасни“, заяви комисарят по политиката за потребителите Невен Мимица.

Решението на Комисията е в резултат от оценка на Научния комитет по безопасност на потребителите. Този консултативен орган извършва внимателна оценка на риска, свързан с определени вещества, след което препоръчва ограничаване или забрана на използването им.

Приетите от Комисията мерки предвиждат намаляване на максималната концентрация на два консерванта — пропилпарабен и бутилпарабен — от допустимата в момента максимална стойност 0,4 % при самостоятелно използване и 0,8 % при смесване с други естери до 0,14 % при самостоятелна или съвместна употреба. Забранява се използването на двата консерванта в козметични продукти без отмиване, предназначени за зоната на памперса на малки деца на възраст под 3 години, тъй като съществуващи кожни дразнения и запушвания могат да доведат до по-голямо проникване, отколкото при здравата кожа. Новите правила ще важат за продукти, пуснати в търговската мрежа след 16 април 2015 г.

Комисията също така забранява използването на сместа от метилхлороизотиазолинон (и) метилизотиазолинон в продукти без отмиване като кремове за тяло. Целта на мярката е намаляване на риска от поява на кожни алергии. Тези консерванти все пак могат да се използват в продукти с отмиване като шампоани и душ гелове, като максималната им концентрация трябва да е 0,0015 % на смес метилхлороизотиазолинон/ метилизотиазолинон в съотношение 3:1. Мярката ще важи за продукти, пуснати на пазара след 16 юли 2015 г.

Консервантите са важни в козметиката, тъй като защитават потребителите от вредни патогени, които иначе биха проникнали масово в кремове и продукти, използвани от хората ежедневно. Без консервантите всички козметични изделия биха имали много малка трайност, а също така щеше да се наложи по-голямата част от тях да се съхраняват в хладилник.

Групата химични вещества, известни като парабени, представляват значителна част от консервантите, които могат да се използват в козметиката. Освен пропилпарабен и бутилпарабен, и други парабени — като метилпарабен и етилпарабен — са безопасни, както неколкократно потвърди Научният комитет по безопасност на потребителите. Те са и едни от най-ефикасните консерванти.

По-рано през тази година Комисията забрани използването на пет други парабена в козметични изделия — изопропилпарабен, изобутилпарабен, фенилпарабен, бензилпарабен и пентилпарабен (вж. Регламент на Комисията (ЕС) № 358/2014) поради липса на нужни за повторна оценка данни. Продуктите, пуснати в продажба след 30 октомври 2014 г., не трябва да съдържат тези вещества.

На европейско равнище козметичните изделия са регламентирани чрез Регламент (ЕО) № 1223/2009 относно козметичните продукти, като целта е да се гарантира безопасността на потребителите и целостта на вътрешния пазар. Независимо от производствените процеси или каналите за дистрибуция, продаваните на пазара в ЕС козметични изделия трябва да са безопасни. Производителите носят отговорност за безопасността на продуктите и трябва да гарантират тяхното подлагане на експертна научна оценка за безопасност, преди да ги пуснат в продажба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА