Last news in Fakti

11 Ноември, 2014 15:58 1 153 0

Шест нови успешни проекта с награди по ОПАК на празника на Свети Мина

  • опак-
  • награди-
  • проекти-
  • управление-
  • човешките ресурси-
  • моника димитрова-бийчър-
  • нап-
  • агенция "митници"-
  • електронното управление

Отличените са предимно в сферата на електронното управление и управлението на човешките ресурси

С 40% повече средства са предвидени за реформа в администрацията и съдебната система и развитие на електронното управление през следващия програмен период по новата Оперативна програма „Добро управление”. Това съобщи представителят на Европейската комисия Дора Крумова на днешното Годишно информационно събитие на ОПАК в София. На него ръководителят на Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК) Моника Димитрова-Бийчър представи напредъка в изпълнението на програмата и перспективите за новия програмен период 2014 – 2020 г.

По традиция бяха наградени шест успешни проекта по ОПАК – на Националната агенция за приходите (за проект A11-31-8), Агенция „Митници” (проект А11-31-11), Агенцията за устойчиво енергийно развитие (проект 12-32-1), Община Струмяни (проект А09-31-126), Националния институт на правосъдието (проект КБ11-24-1) и Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” (проект 12-32-9). Отличените проекти са предимно в сферата на електронното управление и управлението на човешките ресурси.

„От стартирането на ОПАК през октомври 2007 г. досега са изплатени общо 254,8 млн. лв. или 72,1% от целия бюджет на ОПАК. За намаляване на риска от финансови загуби към настоящия момент бюджетът на програмата е наддоговорен на 110%. По обявените общо 94 процедури са сключени над 1430 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 403,7 млн. лв.”, отчете ръководителят на програмата.

Тя подчерта, че показателен за постигнатия успех е фактът, че от всички потенциални бенефициенти по програмата се отчита 85,5% успеваемост на кандидатите. „Амбицията на Управляващия орган на ОПАК е до края на 2015 г. да усвои целия оставащ ресурс по програмата и постигнатите резултати да бъдат надградени през следващите седем години”, каза Моника Бийчър. Тя изказа огромна благодарност както на екипа на програмата, така и на всички партньори на ОПАК.

Тази година информационното събитие се организира съвместно с Института по публична администрация (ИПА), който проведе конкурс за студентско есе на тема: „Моята визия за модернизирането на българската администрация“.

Моника Димитрова награди с плакети и електронни четци и тримата победители в конкурса на ИПА – Борислав Димитров (СУ „Св. Климент Охридски”), Нели Бозданска (ЮЗУ “Неофит Рилски”) и Катрин Боянова (СУ „Св. Климент Охридски”). Есетата на победителите са отпечатани в сборник със средства по ОПАК.

По проект A11-31-8 на НАП е разработен и внедрен електронен регистър за обезпечаване на дейността по административното сътрудничество с държавите членки при събиране на публични вземания – Информационна система “Взаимна помощ при събиране”.

Агенция „Митници” (АМ) подобри административното си обслужване чрез въвеждането на нови електронни услуги. Гражданите и бизнесът вече могат да разчитат на по-бърз и лесен достъп до електронния портал (https://ecustoms.bg/eportal/) на Агенцията. Това стана възможно с проект А11-31-11, реализиран по ОПАК.

АУЕР внедри информационна платформа за обмен на данни и услуги по отношение на възобновяемите източници на енергия. Информационната система може да се използва от държавната администрация, гражданите и бизнеса и е разработена в рамките на проект 12-32-1.

В  резултат на успешно реализиран проект А09-31-126 жителите на Община Струмяни вече могат по-лесно и бързо да плащат своите местни данъци и такси чрез използване на нови технологични възможности. В изпълнение на проект по ОПАК КБ11-24-1 с бенефициент Националния институт на правосъдието е усъвършенстван моделът на задължителното първоначално обучение на младшите магистрати в съдебната система.

Над 6000 служители и 185 организации вече могат да се възползват от новите 35 електронни административни услуги, които Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГД ГВА) към МТИТС е разработила с проект 12-32-9. Това са само част от резултатите по ОПАК. Междувременно се подготвят и първите процедури по Оперативна програма „Добро управление”. Те ще бъдат обявени веднага, след като програмата бъде официално одобрена от Европейската комисия.

На днешното информационно събитие присъстваха бенефициенти по ОПАК, посланици, медии и студенти, част от които са преминали стаж в дирекция ОПАК. За доброто настроение на гостите с хубава музика се погрижиха Мая Василева (пиано) и Таня Никлева-Владева (флейта).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА