Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 11:51 1 357 4

Все повече жени на мениджърски позиции при съседите

  • румъния-
  • управление-
  • жени

Четири от всеки десет предприемачи в Румъния са жени

Все повече жени на мениджърски позиции при съседите - 1
Снимка: Shutterstock

Четири от всеки десет предприемачи в Румъния са жени и повече от една трета от мениджърите в икономиката като цяло са жени, предаде румънската агенция Аджерпрес, цитирайки изказване на президента на Националния съвет на малките и средни предприятия в Румъния (CNIPMMR) Флорин Джиану на конференция на Европейска работодателска асоциация на бизнес жените (PEFA).

„По отношение на жените, управляващи регистрирани компании, ние сме на първо място в Европа, което е изключително, със средно 31,6%, като средното за Европа е 20%. На ниво цялата икономика в Румъния 33,2% от мениджърите са жени, процент близък до това, което се случва на европейско ниво, тоест 35%, по-висок процент от този в традиционните страни: Германия има – 29%, Италия – 28% и Нидерландия – 26%. Това са официални данни от Евростат, “ подчерта Флорин Джиану, цитиран от БТА.

Според данните, представени от ръководителя на Националния съвет на малките и средни предприятия в Румъния, четирима от всеки десет предприемачи (38,4%) в Румъния са жени. Най-добро представителство е регистрирано в регион Център (44,5%), следван от регион Букурещ-Илфов (44%). По-слабо присъствие на жени предприемачи се отчита в регион Западен – 31,9%.

По повод възникването на Европейската работодателска асоциация на бизнес жените (PEFA), представителят на Националния съвет на малките и средни предприятия в Румъния посочи, че организацията се присъединява към едно изключително професионално и амбициозно семейство.

Представители на румънските власти и бизнес среди участват днес в дебат на тема „Равенство между половете. Дневен ред 2030", в кулоарите на който ще бъде обявено създаването на Европейската работодателска асоциация на бизнес жените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма лошо

    4 1 Отговор
    И съвсем да се оплеска работата , от курв@лък ще го докарат !
  • 2 Сбвгфржз

    0 0 Отговор
    Абецеде...
  • 3 Къде

    1 0 Отговор
    са хората?
  • 4 Суверен

    1 0 Отговор
    То затуй светът е тръгнал на пропадляк....