Last news in Fakti

3 Февруари, 2015 13:45 3 100 4

Русия може да поиска репарации от Германия за щетите от Отечествената война

  • русия-
  • германия-
  • гърция-
  • ссср-
  • втората световна война-
  • великата отечествена война-
  • репарации-
  • компенсации-
  • алексис ципрас-
  • михаил дегтярьов

За аналогични претенции от страна на Гърция заяви и новият премиер на страната Алексис Ципрас

Русия може да поиска репарации от Германия за щетите от Отечествената война - 1
Идеята е на депутата Михаил Дегтярьов

Депутати от Държавната дума на Русия предложиха да се поискат компенсации от Германия за щетите от нападението на СССР от Третия райх през 1941 г., съобщи в. „Известия“. С определяне на сумата, която да бъде предявена като задължения по репарации трябва да се заеме специална работна група.

„Фактически Германия не е заплатила на СССР никакви репарации за разрушенията и зверствата по време на Великата отечествена война. С ГДР след войната беше сключено споразумение за прекратяване на взаимните репарации, а с ФРГ и още повече с обединена Германия такива договори не са сключвани, което означава, че въпросът е открит“, уточнява депутатът от Либерално-демократическата партия на Русия Михаил Дегтярьов.

Той припомни, че Германия е възмездила щетите дори на страни, които не са участвали във Втората световна война. По думите му, например Израел е получил над 60 милиарда евро като „компенсации за националсоциалистическите несправедливости“. „Излиза, че Германия е платила компенсации за 6-те милиона жертви на Холокоста, но е игнорирала 27-те милиона убити съветски хора. Смятам, че общата сума на репарациите по текущи цени трябва да бъде най-малко 3-4 милиарда евро, които Германия трябва да заплати на правоприемника на СССР“, подчертава парламентаристът.

Съветът на федерацията (Горната камара на руския парламент) не подкрепи идеята да се иска от Германия парична компенсация за нападението над Съветския съюз. Всички въпроси по репарациите и щетите са били решени от страните победителки още в края на 40-те години на миналия век, напомни пред агенция РСН първият зам.-председател по международна политика на Съвета - Владимир Джабаров.

„Не подкрепят идеята след 7 десетилетия да се връщаме отново към това. Ние сме обърнали тази страница в отношенията си с Германия и не си струва да се рови в миналото“, коментира той, добавяйки, че сега подобно искане може само да влоши връзките между двете страни. „Трябва да се върви напред, а не да се гледа назад. Русия има достатъчно проблеми освен репарациите от страна на Германия“, категоричен е Джабаров.

Експерти са единодушни в мнението си, че макар и претенциите към Германия да са обосновани, търсенето на репарации 70 години след края на войната е почти нереалистично. В края на януари обаче за намеренията си да предяви репарационни претенции към Германия заяви и новият гръцки премиер Алексис Ципрас. От победилата на изборите там лява партия СИРИЗА заявяват, че Атина смята разглеждането на този въпрос за „исторически дълг, за международен, европейски дълг към гръцкия народ, имащ пряко отношение към неговата памет“, цитира „Российская газета“.

През януари 2013 г. страната предяви към Берлин искане за над 160 милиарда евро за действията на нацистите на гръцка територия по време на Втората световна война. Германските власти отговориха, че не дължат нищо на Атина след като по договор от 1960 г. са й платили 115 милиона марки (около 55,4 милиона евро).

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факира

    0 0 Отговор
    На гърците дадаха 300 милиарда евро, което прави по 27 000 евро за всеки грък. А сега не искат да връщат, по добре да ги беха дали на източна Европа че сме и по признателни, и по благородни, и по благодарни и по нуждаещи се.
    Много ме е яд че дадоха толкова пари на тези "крастави кучета", направо като чуя грък и ми идва да псувам.
  • 2 ккк

    0 0 Отговор
    Руски смешници.1945 година демонтирахте и изнесохте в СССР всички заводи на Германия, благодарение на това,СССР превеше свесни фотоапарати,ръчни часовници и много други. И не е ли смешно една държава,която претендира за световна сила,да говори за 4 милярда?Измекяри дребни
  • 3 умно село

    0 0 Отговор
    Жалкото, наивни ми сънародници е, че се представяме за европейци,
    дето си мислим, че сме нещо като фактор от които нещичко зависи.
    В ЕС има само два фактора ЦЕБанка и Едри частни и коорпоративни капитали и интереси.
    Останалото като вас и аз, сме NOBODY!
    Ние сме едни тахтаби, ние сме нещо като мръднали Дон ки Хоте със богато въображение, където пада от коня но става с болки и наранявания и пак се готви за нови битки.
    Та нас още ни държат извън Шенген.
    За какъв съюз говорим.
    Най-бедни сме от групата.
    Правим изречения, изказваме се от позиция дето въобще я нямаме. Мислиме се Европейци ама те Европейците са на друго мнение.
    Ние просто не сме им нужни.
    Те просто не ни забелязват.
  • 4 Киро

    0 0 Отговор
    Търтеите комунясти, усетили идващия фалит, почнаха да се чудят откъде да вземат пари!

    И гръцки и руски - все тая.