Last news in Fakti

19 Юни, 2015 10:46 896 1

„Росатом“ строи два нови блока в АЕЦ „Бушер“

  • росатом-
  • иран-
  • аец бушер

„Росатом“ започна строителството на два нови блока в АЕЦ „Бушер“ в Иран. Това съобщи генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко, съобщават от компанията.

„По първите два блока, който „Росатом“ изгражда изцяло, се работи активно, заяви Кириенко. Втори и Трети блок на АЕЦ „Бушер“). Двата енергоблока са по руската технология ВВЕР и и са с мощност по 1000 МВт. Те са от поколение „3 плюс", които имат всички необходими системи за сигурност. Специалистите започнаха работа и по площадката. Предстои проектиране, съгласуване на оборудването, пристъпили сме и към производство на оборудването на първите два блока“, сподели генералният директор на „Росатом“.

През 2014 г. беше подписан пълният пакет от документи за изграждане на осем блока в Иран. Част от енергоблоковете ще бъдат на площадката на АЕЦ „Бушер“, а други - на нова площадка. Иран се нуждае от все по-големи количества електричество. Потреблението на електрическа енергия в страната расте почти с 10% на година, което е значителна цифра и обяснява бума в строителството на ядрени енергоблокове в страната.

Първият блок на централата вече е построен, като бе довършен от „Росатом“. Припомняме, че руският проект за доизграждане на АЕЦ „Бушер“ бе обявен от най-старото енергийно списание в САЩ „Power Engineering" за Проект на 2014 г. в категорията „Ядрена енергетика". Първи блок на иранската АЕЦ „Бушер“ няма аналог в цял свят. Строителството й започва през 1974 г. от германския концерн Kraftwerk Union AG (Siemens/KWU). През 1980 г. правителството на ФРГ се присъединява към санкциите, въведени срещу Иран от САЩ и строителството спира. През август 1992 г. правителствата на Русия и Иран сключват споразумение за изграждане на тази АЕЦ, а през януари 1995 г. е подписан договор за завършване на строителството на Първи енергоблок.

Руската компания „Атомстройекспорт" и доставчиците й успяват да осъществят интегрирането на руското оборудване в строителната част, изпълнена по германския проект и да използват близо 12 000 тона германско оборудване. Първият блок на АЕЦ „Бушер" бе включен в националната енергосистема на Иран през септември 2011 г. Промишлената експлоатация е предвидена за тази година.

Генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко вярва, че „безусловно“ ще бъде решен ядреният проблем на Иран и ще бъдат свалени санкциите от страната, което ще доведе до разширяване на сътрудничеството между Иран и Русия в атомната сфера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    А нашата АЕЦ Белене нека хваща паяжина.