Last news in Fakti

11 Август, 2015 08:00 4 265 3

Гръцката икономика готви децимация за Ципрас

  • икономика-
  • гърция-
  • валутен борд-
  • фирми-
  • бягство

Само през последните шест години гръцките инвестиции в българската икономика възлизат на 4.5-5 милиарда евро

Гръцката икономика готви децимация за Ципрас - 1
Снимка: АП/БТА

В римските легиони едно от най-страшните наказания е било децимацията. Това означало, че всеки десети ще бъде убит, защото легионът е показал страхливост в битката. Двадесет века по-късно

гръцката икономика е готова да приложи това наказание, но за правителството на Алексис Ципрас.

Преди половин година лидерът на Сириза дойде на власт с обещанията за по-високи пенсии и заплата и защита на местния бизнес. В средата на годината управлението му доведе до три седмично затваряне на банките, валутен борд, петседмично принудително затваряне на борсата и увеличаване на почти всички данъци.

Оборотите на компаниите, които започнаха да намаляват през пролетта, понесоха най-тежък удар при въвеждането на капиталовия борд, обобщава в. „Катимерини”. Освен това всички сделки за сливане и придобиване, които са били подготвени преди кризата от юни месец, са замразени и няма се случат, преди да бъдат рекапитализирани банките или преди да бъде подписано споразумението за новата спасителна програма.

Чуждестранните компании в Гърция преразглеждат стратегиите си, изготвени през 2011 и 2012 г. и обмислят ограничаване на дейността им на гръцкия пазар или прекратяване на операциите си изцяло.

Все повече гръцки предприятия също се колебаят дали да не се преместят в чужбина. Скорошно проучване на Endeavor Greece сочи, че 23% от местните фирми имат спешни стратегии за напускане на държавата и за преместване на място с повече сигурност, стабилност и ликвидност.

Това е разбираемо на фона на последните данни, че капиталовият борд в Гърция е

довел средно до намаляване наполовина на оборота

на малките и средни предприятия в страната, основно търговските обекти, показва проучване на Общата конфедерация на търговците и занаятчиите.

Над половината от фирмите, включени в проучването - 51.2 %, са посочили намаляване на оборота им над 50 процента, а за други 31.9 процента от тях това намаление е дори над 70 процента. Средно намалението на оборота е 48 процента.

Най-малко 60 хиляди гръцки фирми са готови да пренасочат бизнеса си в България. От Асоциацията на индустриалния капитал в България очакват новодошлите гръцки фирми да дадат работа на поне 20 хиляди души. Най-лесно ще се пренасочат фирмите в сектор търговия. Изнасянето на производство отнема повече време и е свързано с финанси, които са блокирани в момента.

Гръцкият бизнес храни 70 хиляди българи.

Очакванията са работниците да надскочат 90 хиляди в близките месеци.

Според преценката на Красен Станчев от Института за пазарна икономика, само през последните шест години гръцките инвестиции в българската икономика възлизат на 4.5-5 милиарда евро.

През същия период в България свои банкови сметки са открили поне 60 хиляди гърци. Станчев казва, че голямото бягство на капитали от Гърция се е случило през 2015 година, но още преди периода, в който край гръцките банки се извиха дългите опашки.

От 2010 г. досега  Германия е спечелила досега от кризата в Гърция 100 млрд. евро, твърди проучване на Института за икономически изследвания "Лайбниц". Това се равнява на 3% от БВП.

В римските легиони едно от най-страшните наказания е било децимацията. Икономистите предупреждават, че една нация е обречена на загиване, ако прокужда в чужбина младите, активните и предприемчивите.... Ципрас е изправен пред децимация....


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОДОРОВ

    1 0 Отговор
    Икономистите предупреждават, че една нация е обречена на загиване, ако прокужда в чужбина младите, активните и предприемчивите....
    Сбогом.........БЪЛхАРИО
  • 2 кокото

    0 0 Отговор
    От 2010 г. досега Германия е спечелила досега от кризата в Гърция 100 млрд. евро ...............
  • 3 гошо

    0 0 Отговор
    кредиторите опростиха на гърция към 150 милярда 2010- и 2012...подобни статии имат за цел да успокоят немските данъкоплатци че не си дават парите напразно...