Last news in Fakti

10 Август, 2015 16:08, обновена 10 Август, 2015 16:09 1 047 0

Германия иска качество, а не бързина относно новия спасителен план за Гърция

  • гърция-
  • спасителен план-
  • германия-
  • субсидия-
  • меркел-
  • бундестаг

Скандал в Бундестага заради предстоящите гласувания за нови гръцки помощи

Германия иска качество, а не бързина относно новия спасителен план за Гърция - 1
Снимка АП/БТА

Предстоящите гласувания за нови гръцки субсидии предизвикаха скандал в германския парламент. Германия смята, че гръцките кредитори не трябва да бързат да предоставят нова сделка за спасителен пакет на Атина, като подчерта, че качеството трябва да има предимство пред скоростта, пише ДПА.

Говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт заяви, че "всеобхватност вместо скорост" трябва да бъде в основата на разговорите, като отбеляза броят на реформите, които трябва да бъдат разгледани както и обсега на предложения план за оздравяване, който се очаква да стартира след три години.

Неговите коментари относно евентуалните спасителни 86 милиарда евро дойдоха на фона на признаци, че безпаричната Атина и нейните кредитори биха могли да бъдат близо до постигането на сделка за трети спасителен пакет през последните пет години.

"Институциите работят ръка за ръка с гръцките власти ... Ние очакваме по-нататъшен напредък в рамките на деня и след това, докато преговорите продължават да разрешат оставащите въпроси", заявиха от Европейската комисия по отношение на новия спасителен план.

Ако преговарящите постигнат споразумение днес, гръцкият парламент ще може да гласува в четвъртък, съобщава ДПА.

Финансовите министри от еврозоната ще трябва също да одобрят сделката. Те най-"вероятно" ще се срещнат в петък, но срещата все още не е потвърдена.

Говорител на германското Министерство на финансите подчерта, че докато Берлин е готов за бърз край на преговорите, качеството е по-важно от скоростта. Той подчерта необходимостта Атина и нейните кредитори да постигнат споразумение относно устойчиви пенсионни реформи, както и приватизацията на ключови гръцки държавни активи.

В допълнение към финансовите министри от еврозоната, няколко правителства на страните от еврозоната, включително Германия, трябва да се подпишат под всеки нов спасителен план.

Германия парламентарен вот тази година показа, че Бундестага не подкрепя по-нататъшни помощи за Гърция и това ясно бе изразено сред 311-те депутати от блока на Ангела Меркел.

Върховният съд на Германия постанови, че Бундестага трябва да се съгласи с всяка нова финансова помощ за държави с дългове в еврозоната като Гърция.

Депутатите в партията на Меркел реагираха гневно в понеделник след като председателят на парламентарната група на управляващия Християндемократически съюз (ХДС) Фолкер Каудер обяви, че който гласува с „не” за бъдещите помощи за Гърция, няма да може да участва в парламентарни комисии, в които мнозинството при гласувания е от особено значение за ХДС. Думите му предизвикаха остра реакция сред депутатите от ХДС. Мнозинството се опълчи срещу опита да бъде ограничена свободата им, която е заложена и в конституцията.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: