Last news in Fakti

12 Август, 2015 15:41 1 852 1

Гърция продава пристанища, летища и енергетика

  • гърция-
  • мерки-
  • продажба-
  • приватизация
Гърция продава пристанища, летища и енергетика - 1
Снимка: АП/БТА

Документът предвижда редица мерки, които гръцкото правителство е длъжно да предприеме, за да получи третия спасителен пакет от около 85 млрд. евро

Споразумението на Гърция с международните кредитори по третия спасителен пакет предвижда бърза приватизация на всички морски пристанища, регионални летища и държавната компания в енергетиката ДЕПА, съобщават местните медии.

Раздържавяването на ключови отрасли от икономиката е разписано в 29-страничен документ, който трябва да бъде гласуван в четвъртък от парламента.

Част от тях са доста спорни. Това се отнася за съдбата на пристанищата в Пирея и Солун, за които до октомври трябва да е приет график за тяхното раздържавяване.

В същото време правителствен източник отрича ДЕПА да е влязла в програмата по продажба.

Миналата година германският летищен оператор „Фрапорт“ бе избран за предпочитан кандидат-купувач, но сделката бе замразена след изборите в началото на годината и идването на власт на Сириза.

Приходите от приватизацията се очаква да са за 6,4 млрд. евро до 2017 г.

Консерваторите, социалистите и лявата партия "Реката" заявиха, че ще подкрепят споразумението, за да остане страната им в Еврозоната, но те не са съгласни с толкова тежки мерки. Комунистите и крайнодесните от "Златна зора" остават с непроменени позиции – "не" на всичко. Комунистическият профсъюз пък готви протести за четвъртък пред парламента.

След гласуване на споразумението се очаква до дни премиерът Ципрас да обяви извънредни парламентарни избори.

Гърция се надява споразумението да бъде финализирано до 20 август, за да може страната да плати 3,2 млрд. евро от заема към Европейската централна банка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    1 0 Отговор
    "Продават се мамо белите манастири"...А как сипеха огън и жупел русофилските атакаджии по управлението на ГЕРБ и ББ че така трябвало да се управлява като Сипрас и "сиризата"му-в полза на народа,да се удря с юмрук по европейската маса,да се направи съюз дори и с дявола/разбирай Русия/,на да не се плаща масрафа...И накрая-отчайващото "АЛА ГО ЙОРГО":)