Last news in Fakti

5 Април, 2016 21:32 5 884 4

Семейство Евгения и Николай Баневи криели пари в Панама

  • panama papers-
  • панама-
  • офшорки-
  • баневи

През 2014 г. обаче и тази компания попада под изискванията на новия закон на Сейшелите

Семейство Евгения и Николай Баневи криели пари в Панама - 1

Бизнессемейството Евгения и Николай Баневи са две от българските имена, които се появяват в “Документите от Панама”, разкрива в. „24 часа”.

Семейство Баневи и още няколко повтарящи се имена са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г., сочат данните, получени от “Зюддойче цайтунг” преди повече от година и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти.

“Не виждам нещо нередно в това. Не познавам бизнсмен, който да няма офшорки. Това са законни практики. Плащаме си редовно данъците. Не се боя от проверка на НАП”, каза за в. „24 часа” Евгения Банева, потърсена да коментира появата на името на семейството й в “Документите от Панама”.

Uniworld Incorporated е регистрирана на Сейшелите на 6 ноември 2007 г. За посредник при регистрацията е избран клонът на “Мосак Фонсека” в Швейцария. Името на компанията Uniworld е предпочетено след кратко колебание пред Ocean Gate. За услугата са платени 600 долара.

На 14 май 2008 г. българин получава генерално пълномощно да движи делата на Uniworld и остава на поста 2,5 г. На 8 декември 2010 г. мъжът е заменен с друг пълномощник - 28-годишен мъж от южен български град. По същото време младият мъж получава пълномощия за още 7 офшорни фирми, но през октомври 2011 г. те са прехвърлени отново на Евгения Банева. Пълномощниците са сменени за пореден път през 2013 г.

В края на 2013 г. законът в Сейшелите обаче и променен – изискването е всички акции на приносител да станат поименни.  Затова през юни 2014 г. са издадени 2 сертификата на Евгения и Николай Баневи.

Историята почти се повтаря с друга фирма - Buzzard Holdings. И тя е регистрирана на Сейшелите няколко месеца след Uniworld – на 22 февруари 2008 г. За пълномощник е назначена жена от столичния жк “Дружба”. Както и в други подобни случаи вписаният адрес не е пълен – липсва номерът на блока. На 8 декември 2010 г. жената е заменена от друг пълномощник – същия, който за кратко е пълномощник и в Uniword. И той, както в случая с Uniword, е заменен през юли 2013 г. от друга българка, която само няколко месеца по-късно – през декември 2013 г., е заменена от молдовка. “Промените в състава на една фирма са напълно нормално нещо”, казва за смените във фирмите Евгения Банева.

През 2014 г. обаче и тази компания попада под изискванията на новия закон на Сейшелите, че всеки акционер трябва да бъде обявен поименно, а не с акции на приносител. Тогава акциите са издадени на името на Евгения Банева и руска гражданка, която живее в Лион.

Не много различна, историята на фирма Triffyn Development.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой там

    1 0 Отговор
    тея пъ смешни от къде изобщо имат кой ненормален им е дал на тея мазници пари
  • 2 милиони

    2 0 Отговор
    И какво ще направи сега комисията за отнемане на незаконно придобито имущество? ... що ли питам ... ;)
  • 3 Бяла лента

    0 0 Отговор
    Преди смъртта си султан Сюлейман повикал началника на армията и му казал трите си желания:

    1. Той завещава, ковчегът му да бъде носен от най-добрите лекари на Османската империя по това време.

    2. Второто му желание било по целия път, по който носят ковчега му, да се разпръсват златни монети и скъпоценни камъни.

    3. Той завещава през това време ръцете му да се показват навън и всички да ги виждат.

    Когато началникът на армията смутено попитал каква е причината за тези желания, Сюлейман обяснил:

    Нека най-добрите лекари да носят ковчега ми, за да видят всички, че
    дори и най-добрите лекари са безсилни пред лицето на смъртта.

    Разпръснете злато, за да могат всички да видят, че богатството, което получаваме в този живот, остава на този свят.

    Нека всички да видят ръцете Ми и да разберат, че дори и всемогъщият Султан Сюлейман Кануни си тръгва от този живот с празни ръце.
  • 4 Петър петров

    1 0 Отговор
    Като оставим настрана хроничната ни/ВИ/ омраза и завист към хората с пари,не виждам кой знае каква новина! Нека ако нещо са сгафили с всички тия врътки си платят за гяволука,НО предвид факта,че офшорките не са нещо забранено не виждам проблем. А иначе си хейтвайте колкото искате! Хората са си направили бизнес,бачкат и правят пари! Ако има нещо за НАП да си се самосезират,ако не не плюйте успелите ами се замислете как да направите нещо ако не толкова мащабно,то поне да нещо което да ви плаща сметките!Оставете тая омраза и завист!