Last news in Fakti

6 Април, 2016 12:14 1 216 0

Антони Тренчев: Трябва ни изцяло нов закон за офшорките

  • panama papers-
  • антони тренчев-
  • закон-
  • офшорки

Трябва да се реши комплексно проблемите с укриване на данъци и анонимната собственост

Антони Тренчев: Трябва ни изцяло нов закон за офшорките - 1
Снимка: Факти.бг

Трябва изцяло нов закон за регулиране на фирмите с офшорно участие, тъй като проблемите са комплексни. От една страна е анонимността на собствеността, от друга - укриване на данъци, а както се показва от Панамалийкс – и възможността за корупционни схеми, трудни за разкриване.

Това каза пред БНР народният представител от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок Антони Тренчев.

Той припомни, че Реформаторският блок внесе на 16 март предложения, които ограничат анонимната офшорна собственост на структуроопределящи за българската икономика дружества. Според него, предложенията за ограничаване на офшорната собственост до 10% общо в едно дружество ще решат част от типично българските проблеми, но е нужно да се предприемат стъпки и към приемане на нов закон, каза още Тренев.

Той допълни, че решаването на проблемите с офшорките трябва да е обект на общи международни усилия, синхронизирани между страните от ЕС и останалия развит свят. Само така може да се реши, категоричен бе депутатът, като подчерта, че проблемът не е нито само български, нито посткомунистически.

Едната страна на проблема е укриване на данъци и заобикаляне на облагането, а другата е за укриване на капитали и реални собственици, тоест прикриване на това кой държи определени средства и ресурси, обясни Тренчев. Тъй като в България данъците са доста ниски, хората в България, които ползват офшорни фирми, го правят по-скоро, за да крият собственост, обясни той.

Тренчев даде за пример с Германия, където фирми от офшорни зони като Панама не могат да си отворят банкова сметка. Просто банките не го правят, изтъкна той и допълни, че ако нещо бъде закупено с пари от офшорно дружество, това дава основание за пълна данъчна проверка на контрагента.

Хората имат право да държат парите си, където искат, но трябва да плащат данъци в страната, в която са ги изкарали, заяви още Тренчев и допълни, че голяма част от терористичната дейност се финансира от офшорни зони и един от начините да се противодейства, е като се спре финансирането.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА