Last news in Fakti

7 Юни, 2016 07:31 3 919 0

Как е устроена Китайската фондова борса

  • борса-
  • пекин-
  • акции

Най-интересното за борсата в Шанхай, към която гледа финансовият свят

Как е устроена Китайската фондова борса - 1

Фондова борса в Шанхай е най-голямата в континентален Китай и е между първите няколко пазара на ценни книжа в света по пазарна капитализация. Затова резките движения в цените на книжата в Шанхай в началото на тази година предизвикаха „вълнения“ на борсите и сред инвеститори от цял свят, се казва в анализ на „Капман Холдинг“. В сегашния си вид борсата в Шанхай (Shanghai Stock Exchange - SSE) функционира от края на 1990 г. и е под надзора на Комисията по ценни книжа на Китай.

Основните категории финансови инструменти, които се търгуват на борсата в Шанхай, са: акции (обикновени и привилегировани), облигации, електронно търгувани фондове (ETF) и борсови индекси. Търгуваните облигации биват емитирани от държавата, а също и от корпорации, които обаче трябва да отговарят на определени изисквания. Акциите биват два типа: клас „А“ - търгувани в китайски юани, и клас „В“ – в долари. Значителна част от търгуемите акции на SSE са клас „А“. Първоначално възможност за търгуване на акции от клас „А“ са имали само местни инвеститори, докато от 2003 г. достъп до тях, при определени условия, имат и чуждестранни инвеститори. Очакванията са в близко бъдеще тези ограничения изцяло да отпаднат.

Дълговият пазар в Китай е добре развит, като инвеститорите на SSE имат достъп до съкровищни облигации, местни държавни облигации, корпоративни и конвертируеми облигации. Търгуват се също и облигации с обратно изкупуване (купувачът и продавачът се споразумяват за обратната операция в определено време и на определена цена), които сделки са приложими само за съкровищни бонове и финансови облигации, издадени с одобрение от Народната банка на Китай.

Фондовете, търгувани на SSE, биват: от отворен тип, от затворен тип, от иновативен затворен тип - инвестират не само в акции и облигации на вторичния пазар, но и в акции на непублични компании, както и други продукти, разрешени от регулаторните органи. На SSE се сключват сделки и с фондове на паричния пазар.

Дериватите - които са сложен финансов инструмент и се търгуват само на големи капиталови пазари - на Шанхайската борса са представени от договори за опции. Във въпросните стандартизирани договори се посочва, че купувачите си запазват правото за закупуване или продажба на такива базови активи, като акции, договорни дялове или ETFs, борсови индекси на определена цена и в определен момент в бъдещето.

За да бъдат листвани на Шанхайската борса, китайските компании трябва да отговарят на определени условия. Едно от основните изисквания е, дадената компания да има общ капитал не по-малък от 30 млн. юана (около 4,6 млн. долара по курс към май 2016 г.). Въпросната компания също така трябва да има бизнес история от над три години и да е отчела печалба за последните три години. При листването на холдинги, изискването е те да имат над 1000 акционери, като поне 1000 от тях да притежават акции на стойност минимум 1000 юана (около 150 долара по курса към май 2016 г.).

Публично предлаганите акции би трябвало да представляват поне 25% от общия акционерен капитал на дадената фирма, подготвяща листване на борсата в Шанхай. За по-големите компании, чиито общ акционерен капитал надвишава 400 млн. юана (около 61 млн. долара), публично предлаганите акции трябва да са над 15% от капитала. Освен това, компаниите не трябва да са уличени в извършване на незаконни операции за последните три години.

Посочените изисквания за листване на Шанхайската борса (SSE) не важат за високотехнологичните местни компании и някои стартиращи фирми - при тях не е задължително отчитането на печалба, а условията за обема на общия капитал са далеч по-ниски.

Основният индекс на Китайската фондова борса е т.нар. Композитен (комбиниран) индекс - SSE Composite или Shanghai Composite, влязъл в сила от 1991 г. Той се изчислява въз основа на ежедневните стойности на всички търгувани акции, тип „А“ и тип „В“. SSE Composite (SSEC) е важен индикатор за състоянието на фондовия пазар в Китай и неговите стойности се следят много внимателно както от китайските, така и от чуждестранните инвеститори, посочват анализатори от „Капман Холдинг“. Освен най-често използвания – SSEC, други популярни индекси на борсата в Шанхай са SSE 50 и SSE 180.

SSE Composite в голяма степен е и отражение на развитието на китайската икономика. Макар че през последните две години тя постепенно забави темповете си на растеж, те остават далеч по-високи от тези на европейските страни и САЩ (ръст на БВП на Китай от 6,9% за 2015 г.). Тъй като китайската икономика вече е втората в света след американската, стойността и изменението на борсовите индекси в Китай е във фокуса на вниманието на инвеститори от целия свят. Нещо повече, от посоката на движение на индексите на борсата в Шанхай се влияят в една или друга степен всички световни борси. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА