Last news in Fakti

9 Ноември, 2016 03:31 10 858 6

Германия спешно се нуждае от чужденци със знания и умения

  • германия-
  • знания-
  • чужденци
Германия спешно се нуждае от чужденци със знания и умения - 1

Германия изпитва остра нужда от квалифицирана работна ръка. И затова спешно се нуждае от чужденци със знания и умения. Чуждестранните специалисти обаче масово се насочват към други страни. Каква е причината?

"Това беше истински кошмар!" - така пакистанската журналистка Хани Юсуф описва пред Дойче веле личния си опит в общуването с германски институции. Преди шест години тя кандидатствала за работна виза, но цялата процедура ѝ коствала толкова много усилия и нерви, че никога повече не иска да минава по този път. Служителите в германското посолство в Пакистан били крайно неучтиви и се държали така, сякаш нямали никакво желание да ѝ съдействат, спомня си Хани, която в крайна сметка получила разрешително за работа. "Не бих отишла отново в Германия. Освен ако не получа някакво наистина добро предложение. По-скоро бих заминала за Канада, защото там поне знаят как да се отнасят към квалифицираните кадри", казва пакистанската журналистка. Много други мислят като нея.

"Бюрократично чудовище"

И наистина: Федералната република не е особено привлекателна за високо квалифицираните кадри. Най-вече защото действащите миграционни правила са твърде объркващи - те са същинско "бюрократично чудовище", критикува германският социалдемократ Буркхард Лишка, експерт по въпросите на вътрешната политика. Чужденците, които не са бежанци или граждани на страни от ЕС, са изправени пред наистина трудна задача, защото в Германия има 50 различни вида разрешителни за престой и за работа. "Дори юрист трудно би се ориентирал", казва Лишка. Неговата партия знае как да реши проблема: с въвеждането на нови имиграционни правила по канадски образец.

Според социалдемократите, които в понеделник представиха свой законопроект за трудовата имиграция, Германия трябва да положи много усилия, за да се наложи в битката за квалифицирана работна ръка от чужбина. "Канада, Великобритания и скандинавските страни са отчасти много по-привлекателни от нас", твърди председателят на фракцията на социалдемократите в Бундестага Томас Оперман. При това през следващите десетилетия Германия ще изпитва остра нужда от чуждестранна работна ръка, тъй като германското население се топи. От икономическите среди се опасяват, че скоро няма да разполагат с достатъчно квалифицирани кадри.

Германските социалдемократи, които открай време настояват за приемането на нов закон за имиграцията, твърдят, че предложените от тях правила ще улеснят набирането на нови кадри. Опирайки се на канадския модел, те предлагат въвеждането на точкова система: чужденците да кандидатстват онлайн за разрешително за престой и за работа, като основните критерии, по които ще се оценяват, да бъдат квалификациите им, езиковите познания, възрастта и способността да се интегрират. Според Германската социалдемократическа партия (ГСДП), роля трябва да играе и трудовият стаж, както и това дали кандидатите имат роднини в Германия. Социалдемократите предлагат Бундестагът да взима всяка година решение за броя на кандидатите, които могат да бъдат одобрени по точковата система. 25 хиляди на година е според тях добро начало.

Предложенията на ГСДП съдържат и това изискване: преди да пристигнат в Германия, одобрените кандидати да бъдат подлагани на проверка от страна на германските представителства в чужбина и службите за сигурност. Баварският Християнсоциален съюз (ХСС), според който правилата при подбора на имигрантите трябва да са още по-строги, настоява при взимането на решение да се има предвид и културната принадлежност на отделния кандидат. Според ХСС, чужденци, които идват от култура, която е по-близка до германската, би трябвало да имат предимство.

Едно голямо "но"

Експертът по въпросите на миграцията Оркат Кьоземен от фондация "Бертелсман" гледа скептично на плановете на социалдемократите. Според него Германия няма нужда от нов имиграционен закон, тъй като вече разполага с адекватни инструменти -  т.нар. Синя карта, както и възможността да издава 6-месечни визи за търсене на работа. "Инструментите са налице, но правителството не ги рекламира достатъчно активно", казва експертът и добавя: "Поради тази причина почти никой не се интересува от възможностите за работа в Германия. Високо квалифицираните кадри просто се отправят към други страни". 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Hgj

    4 0 Отговор
    Ншщо, нали си имате 1 млн. Аборигени. Търсете сред тях. Човек ще си помисли , че Германия е управлявана от Бойко. Хаос и бюлокрация за кадърните, а циганите с предимство.

    Коментиран от #4

  • 2 Гого

    3 0 Отговор
    Ползвайте си бежанците само че те не са дошли да работят. В повечето случай в икономиката на Германия са заети източно Европейците и Турците. Арабела и работа две несъвместими неща!
  • 3 ХаХо

    3 0 Отговор
    Ми да пращат млади германки на Черноморието - имаме много Гларус-м....ли. Ще им направят работна ръка без пари!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тодор

    0 0 Отговор
    Няма проблеми!Новата група бежанци от Мосул ще престигнат всеки момент!Има-няма 1-2 милиона!
  • 6 бббббб

    0 1 Отговор
    Които да изхранват паразитите -м...ли.