Last news in Fakti

1 Януари, 2017 05:46 1 763 0

Кои са типовете шефове-гадняри?

  • шефове-гадняри-
  • злия-
  • шеф-
  • служител-
  • подчинен-
  • колегите-
  • лицемер

Добре известен факт е, че никой служител не може наистина да харесва своя шеф изцяло. Самият факт, че някой е над теб и ти търси сметка, кара човек да се чувства напрегнат и го провокира да заеме защитна позиция.

В своята книга „Добър шеф, лош шеф“ станфордксият професор Робърт Сатън илюстрира чрез редица изследвания разрушителния ефект, който може да има негативното отношение на мениджърите спрямо техните служители и върху цялостната продуктивност на компанията.

Ние от екипа на Факти.бг Ви предлагаме част от най-често срещаните етикети за шефове-гадняри.

1. Гневният

Mениджър, който изразява публично и неконтролируемо своя гняв, коментира колко лоша работа е свършил някой пред смутените погледи на колегите му. Този опит за публично унижение води до чувствително повишаване на стреса и страха от страна на работещите.

2. Егоцентрикът индивидуалист

Този шеф е много вреден за работата в екип. Той иска да взима всяко решение самосиндикално, гледайки само през своята гледна точка. За него другите мнения са по-низши и това често води до сериозни грешки в преценката. Този тип лидери имат нужда да се научат да насърчават другите и да уважават тяхното мнение.

3. Лицемерният натегач

Един много интересен типаж. Каквато и заслуга да има, той я иска само за себе си. Готов е да припише на себе си всеки успех, което от своя страна кара хората да се чувстват недооценени, демотивирани и по-малко креативни, поради липсата на желание за изява на работното място. Готов на всяка цена да се представи в най-добра светлина пред по-висшестоящите, дори и като злепостави някой от своите подчинени. Говори зад гърба на колегите си и се опитва да ги накара да го харесват насила.

4. Всезнайкото-досадник

Този шеф обича винаги да става неговото, дори и когато не е прав. Той обожава да показва на другите, защо е избран да ги "предвожда". Предлага своята мъдрост, дори когато никой не я търси. За добавка винаги слага и щипка от сериозна критика, която трудно може да се счете за "градивна". В крайна сметка всичко това рефлектира и се трансформира в едно импулсивно, безчувствено и дори обидно за отсрещната страна отношение.

5. Връзкарят

Всеки може би познава по един такъв началник. Той дразни околните не с нещо друго, а с некомпетентността си. За всички е ясно, че той е "поставен" там, а не се е преборил за поста си. Винаги е защитен и привилигирован, но няма кредит и умения. Самият той в голяма част от случаите го знае и не е готов да взима важните решения или да бъде опора на тези, които управлява.

И това е само малка част от лошите практики, които често се случва висшестоящите да прилагат на своите подчинени. Споделете и Вашите впечатления в коментарите или просто се оплачете от злия си шеф.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА