Last news in Fakti

9 Май, 2024 14:37 1 601 6

Поискаха рекордните 313 млн. USD компенсация от Uber

  • uber-
  • лондон-
  • иск-
  • таксита

Шофьори на таксита заведоха иск срещу компанията

Поискаха рекордните 313 млн. USD компенсация от Uber - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Шофьорите на черни таксита в Лондон решиха да заведат колективен иск във Върховния съд на Лондон срещу американската услуга за превози Uber, като поискаха обезщетение в размер на 250 млн. паунда (313 млн. USD), съобщи вестник Financial Times.

Интересите на почти 10 500 столични таксиметрови шофьори представлява в съда адвокатската кантора Mishcon de Reya с финансовата подкрепа на Katch Investment Group. Ищците твърдят, че Uber неправомерно е получил лиценз от Transport for London (TfL) през 2012 г. и по този начин незаконно е отнел бизнеса на други шофьори.

От 2017 г. TfL два пъти отказа да поднови лиценза на Uber, но всеки път американската компания успешно обжалва това решение в съда. През 2021 г. услугата за превози беше принудена да класифицира шофьорите си от Обединеното кралство като работници, давайки им право на заплащане за почивка и пенсии, след като загуби дело във висшия съд, заведено от група шофьори на Uber. Този случай бележи фундаментална промяна в бизнес модела на американската компания.

Както беше съобщено по-рано, Uber ще компенсира австралийските таксиметрови шофьори за загубата на доход, свързана с навлизането на компанията на транспортния пазар на страната. Общата сума на плащанията ще надхвърли 178,5 млн. USD. Решението за доброволно изплащане на обезщетение беше взето от Uber преди началото на съдебния процес срещу услугата, заведен от адвокатската кантора Maurice Blackburn от името на 8000 австралийски таксиметрови шофьори и собственици на фирми за коли под наем. Споразумението беше предшествано от петгодишна съдебна битка.

Uber е онлайн услуга за автомобилен транспорт, която ви позволява да използвате услугите на лични шофьори на автомобили чрез приложение на вашия мобилен телефон. Компанията, със седалище в Сан Франциско, Калифорния, е основана от предприемачите Травис Каланик и Гарет Камп през 2009 г. Uber вече работи в десетки държави.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УРА,, УРА

    6 5 Отговор
    Тия от Uber се пробваха и тук преди двадесетина години, но не им мина номера. Те не се съобразяваха с никакви изисквания, тарифи,данъци, застраховки и какво ли още не. Само колите им бяха на ниво.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Страшно удобно за хората

    2 2 Отговор
    но неудобно за фирмите таксита. Ползвал съм юбер в Швеция- като направиш заявка ти показва цена,името на шофьора, модела и цвета на колата, в колко ще е пред хотела, в колко ще стигне до мястото и куп други опции които нормално такси ги няма, да не говорим че всичка се плаща електронно и не оставяш никакъв бакшиш. И затова и избягвам да ползвам нашите таксита- лъжат те отвсякъде, оправия няма.
  • 6 ТовА

    2 0 Отговор
    Това се казкват защита на национални интереси. Дано и ние заведем някога дело към западни вериги, които закриха нашите пазари, загробиха производителите и унищожиха произвоства...... а дано, ама на дали - продажници винаги ще се намерят заради едната заплатка и комисионна да продадат народа - 200 човека са си 200 човека :)