Last news in Fakti

2 Април, 2019 16:40 1 265 2

Отвориха офертите за интерконектора с Гърция

  • интерконектор-
  • оферти

Най-голямата обществена поръчка по проекта за газова връзка с Гърция е на финалната права; прогнозната стойност е 145 милиона евро без ДДС

Отвориха офертите за интерконектора с Гърция - 1
Снимката е илюстративна

Днес в офиса на проектната компания “Ай Си Джи Би“ АД се проведе публично заседание за отваряне на офертите, подадени в процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет "Проектиране, доставка и строителство на междусистемна газова връзка Гърция-България“.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 145 000 000 (сто четиридесет и пет милиона) евро без ДДС, а срокът за изпълнение на поръчката е 18 месеца, считано от започване на изпълнението.

Над 10 български и чуждестранни компании и обединения проявиха първоначален интерес към обществената поръчка и подадоха документи в първа фаза на процедурата. Търгът се провежда като ограничена процедура, като по правило само петима кандидати могат да продължат напред към втора фаза и подаване на оферти. Допуснатите кандидати са:

ДЗЗД „АЙ ДЖИ БИ – 2018“

Обединение „Макс Щрайхер-Терна“

Обединение Spiecapag Trace IGB 2018

J&P АВАКС

Обединение – „CPP-AKTOР“

От допуснатите кандидати в посочения от възложителя краен срок са постъпили оферти от ДЗЗД „АЙ ДЖИ БИ – 2018“ и J&P АВАКС.

Предстои разглеждане на техническите предложения за тяхната допустимост, поставяне на техническа оценка според показателите на методиката и отваряне на ценовите предложения.

От ICGB предвиждат изборът на изпълнител да бъде осъществен през месец май, с което да се обезпечи старт на строителните дейности през месец юни. „Проектната компания и нейните акционери са мобилизирали всички ресурси за спазване графика за започване на строителство, като разчитаме на високото качество на техническите предложения на участниците и техния утвърден професионализъм“, коментираха изпълнителните директори на компанията Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.

Участващите ДЗЗД „АЙ ДЖИ БИ – 2018“ и J&P АВАКС са дружества от международен мащаб с доказани качества и високо ниво на работа, което гарантира добра конкурентна среда и избор на икономически най-изгодната оферта за проекта.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/година, като следва развитието на пазара и по този начин позволявайки обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за разбирателство между „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG относно съвместни действия във връзка с бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1944

    3 5 Отговор
    защо не преведете парите за данък русия направо по сметката на дъртия педофил в кремъл, а съсипвате държавата?

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "1944":

    Нещо си объркал темата май !! Тук става въпрос за първата тръба в България , до която Кремъл НИКОГА няма да има достъп , нещо повече , тя ще принуди Газпром да свали цените с поне 50% , ако не иска да загуби тотално Балканите !!! Вчера обявиха резултата от първия търг на Булгаргаз за неруски газ и той е спечелен именно от гръцкия оператор със газ от терминала до Атина , тоест втечнен газ и цената е ПО-НИСКА от руския в момента , при положение , че гърците ще ни препродават !!! А представи си когато дойде такъв газ през терминала в Александрополис , в който Булгаргаз ще има собственост и ще може да закупи втечнен газ директно от производителите в цял свят !!