Last news in Fakti

18 Август, 2022 09:16 2 477 5

IGB се свърза с националната газопреносна мрежа на България

  • интерконектор-
  • интерконекторна връзка-
  • гърция

Интерконекторът с Гърция вече е свързан успешно към националната и транзитната газопреносна мрежа

IGB се свърза с националната газопреносна мрежа на България  - 1
Снимка: БГНЕС

Интерконекторът Гърция-България вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа. Свързването на инфраструктурата на двата независими преносни оператора за България – ICGB и „Булгартрансгаз“, е извършено близо до Стара Загора в периода 16-17 август. Процесът е изпълнен с три златни заварки. Това съобщиха от компанията.

Газопроводът IGB вече е успешно свързан със съседните оператори в двете държави, като по този начин физическият пренос на газ по съоръжението е технически обезпечен.

По-рано тази година IGB се свърза успешно с Трансадриатическия газопровод (TAP). Физическото свързване беше извършено при газоизмервателната станция на газопровода до гръцкия град Комотини.

След завършването на задължителното безразрушително тестване на връзката с мрежата на „Булгартрансгаз“ участъкът ще бъде засипан, с което всички механични работи ще бъдат завършени.

Междусистемната газова връзка с Гърция е във финален етап на реализация преди старт на търговската експлоатация, планиран за началото на предстоящия отоплителен период. Газопроводът и всички прилежащи наземни съоръжения са завършени, технически годни и тествани с реални количества природен газ. IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките на природен газ и за осигуряване на диверсификация на източниците на газ за България и за целия регион на Югоизточна Европа. Газопроводът ще свърже България с Южния газов коридор и има отлична синергия с други големи енергийни проекти като TAP, TANAP, EastMed и LNG терминала в Александруполис.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Живко

    10 1 Отговор
    Ха да ни е честита новата придобивка,другари и другарки.!
  • 2 Павел пенев

    8 7 Отговор
    Това може и да е вярно, но газ няма да има по този интерконектор. Както винаги платихме за нищо, принудени от европейската солидарност. По голяма глупост от тази не съм чувал.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 бай Ставри

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Павел пенев":

    Как да ти повярвам, ти името си пишеш грешно
  • 4 Инвеститор

    3 0 Отговор
    Е, докога за всеки завит болт ще съобщавате, че е направена нова, решителна крачка за довеждане на азерския газ, който ще е 3 пъти по-евтин. Само трябва още малко да изчакаме - месец, два, евентуално и зимата да мине, щото Путин е много подъл и налага цени каквито са му изгодни. Ама пазарната икономика ще си каже думата... рано или късно, евентуално.
  • 5 Едуард Петров

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Павел пенев":

    СПОКО, ПАВЛЕ! ПАЖИВЬОМ, УВИДИМ! В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ НОВИНАТА ИЗГЛЕЖДА ДОБРА, НО ИСКАМЕ ДА ЗНАЕМ ЦЕНАТА, СРАВНЕНА С ОТКАЗАНИЯ РУСКИ ГАЗ! И АКО Е ПО-ВИСОКА, ЩЕ КАЖА НАПРАВО: НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КЕЛЕПИРДЖИИ (мошеници) НЕ НИ ТРЯБВАТ!