ФАКТИ.БГ

Експерти: Няма рискове за курса на лева

Коронен е един от изследователите на явлението „валутен борд“ и „присъединяването към еврозоната“

Публикувана: 8 Февруари, 2020 16:20
41 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2687
Експерти: Няма рискове за курса на лева
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.

Ще се обезценят ли спестяванията ни? Това е въпросът, който вълнува обществото, след като вече бяха направени законови промени, с които след влизането ни в т.нар. „чакалня за еврозоната“, валутният курс може да бъде договарян.

В интервю за „Събота 150“ Ика Коронен, който работи във Финландската централна банка, отговори категорично „не“.

Коронен е един от изследователите на явлението „валутен борд“ и „присъединяването към еврозоната“. Позицията си излага и Дюла Плешингер - член на Монетарния съвет в Унгарската централна банка. А какъв е естонският опит споделя макроикономистът проф. Карстен Стеър.

Литва, Латвия и Естония, често давани за пример в България, бяха последните, които се присъединиха към еврозоната. Мнозина виждат сходство в историята ни с бившите съветски републики, а други обръщат поглед към фиксираните валутни курсове, които Вилнюс, Рига и Талин поддържаха преди въвеждането на единната европейска валута.

„Естония беше първата държава, която създаде своя валута. Естонската крона бе въведена през юни 1992 или около година, след като станахме независими. Малко по-късно ни последваха Латвия и Литва. До 94-та година всички имахме наши си собствени валути“, каза макроикономистът проф. Карстен Стеър.

„Още с емитирането на естонската крона ние я обвързахме със стабилна валута - т.е. въведохме валутен борд, какъвто вие имате в България. Най-важното му значение е, че централната банка не може просто да печата пари без те да са обезпечени с валутен резерв“.

„Литовският лит бе обвързан с долара - четири лита за един долар. Латвия избра по-различен подход и обвърза лата със специални права на тираж - т.е. кошница от валути, в които се включваха американският долар, германската марка, френският франк и японска йена. Практически обаче това означава валутен борд“.

Изборът е ясен - далеч от влиянието на Москва.

„Когато се присъединихме към Европейския съюз през май 2004 година, ние веднага обявихме, че искаме да заменим местните си валути с евро. Както добре знаете, първата стъпка беше да влезем в Механизма на обменните курсове. За Естония и Литва това се случи същото лято, а за Латвия - година по-късно“, каза проф. Карстен Стеър.

През 2004 г. към Европейския съюз присъединяват десет държави. Три от тях все още не са въвели еврото и нямат намерение скоро да го правят - Чехия, Полша и Унгария.

За „Събота 150“ Дюла Плешингер - член на Монетарния съвет на Унгарската централна банка и председател на Унгарската икономическа асоциация, заяви:

„Когато подписахме договора за присъединяване към Европейския съюз през 2004 година, ние поехме ангажимент да се присъединим към еврото в някакъв момент. Всъщност, ние бихме искали да го направим, но със сигурност искаме да не попаднем в капаните или да осъществим рисковете, които съвсем явно виждаме. Те са съвсем очевидни след 20 години съществуване на единната европейска валута“.

От двете десетилетия съществуване на еврото трябва да се извадят съответните поуки преди да се продължи напред, категоричен е Плешингер:

„Първото десетилетие беше история на успеха. Всичко вървеше добре, летяхме във въздуха от щастие. След това дойде бедствието. Има една институция - Центърът за европейски политики, които наскоро направи проучване, в което се обобщават най-важните моменти от 20-годишната история на еврото. Заключението е, че след две десетилетия единствено Германия и Нидерландия са победители от членството си в еврозоната“, коментира банкерът, като по този начин обясни твърде негативните послания на Унгарската централна банка за скорошното присъединяване към единната валута“.

„За Гърция, колкото и изненадващо да е, резултатът е горе-долу неутрален. Всички останали държави губят от потенциала си за растеж. Франция и Италия изгубиха от растежа си наистина много. Истината е, че еврото беше създадено твърде рано и на основата на твърде оптимистични очаквания“.

Призиви за първи стъпки към валутния механизъм ERM II се появиха миналата година, когато унгарският форинт изгуби много от стойността си.

„Колебливостта на курса на унгарския форинт е малко по-голяма, ако го сравним с полската злота или чешката крона. Все пак не трябва да забравяме, че Чешката централна банка се намеси и случаят при кроната е малко по-различен. Сега обаче нейният курс се движи горе-долу в същата линия, каквато на останалите валути от региона. Между другото, аз не мисля, че форинтът беше изключително слаб“.

След финансовата криза в еврозоната започва създаването на банков и капиталов съюз. Макар и те да не са напълно завършени, вече има създадени няколко институции, които отговарят за по-добър общ надзор и действие при кризи за страни от еврозоната, коментира Ика Коронен - финландски изследовател на явлението валутен борд.

„Вие, след като имате валутен борд и курс, обвързан - първо с германската марка от 1997 година, а след това и с еврото, практически сте част от еврозоната. Единственото, което не ви прави напълно ефективен член на валутния съюз, е фактът, че нямата думата при решенията, които се вземат във Франкфурт. Когато въведете еврото, гуверньорът на националната банка ще се присъедини към Управителния съвет на Европейската централна банка, а на експертно ниво представители на БНБ ще участват в различни комисии, което означава, че ще имат влияние върху решенията на високо ниво“.

Включително и за промяна на критериите от Маастрихт, които са задължителни за влизането в чакалнята, а след това и в еврозоната - например - ограничение на дълга до 60%, а на дефицита до 3% от брутния вътрешен продукт.

Инфлационният критерии също защитава страните - членки от рязък скок на цените, смятат повечето експерти, но Унгария смята, че всичко това не е достатъчно:

„Ако погледнете резултатите на южните държави - Гърция, Испания и Португалия, дори - на Италия и Франция, ще видите, че критериите от Маастрихт изобщо не са адекватни. Погледнете колко голяма разлика има между държавите по отношение на пазара на труда и на финансовия сектор. Това веднага предпоставя различия във финансовите цикли, в интереса на бизнеса, в цялостната среда, което пък от своя страна означава нехомогенност“, каза Дюла Плешингер.

„Нашият гуверньор настоява за реформа на еврото и еврозоната. Той осъзнава, че критериите от Маастрихт нито са ефективни, нито адекватни за страните, които искат да бъдат нови членове към валутния съюз. Изпълняването на тези критерии не покрива всички рискове, които носи въвеждането на еврото“, добави той.

Докато няколко от централноевропейските държави не бързат с въвеждането на еврото, има други - Дания и Швеция, които чрез референдум решават да не въведат единната европейска валута. Дания е част от „чакалнята за еврозоната“. И в двете държави допитването е направено още преди поставянето на основите на банковия съюз, опонира от своя страна Коронен:

„В държави, които не са част от еврозоната, каквито са Дания и Швеция, има много сериозни дискусии дали също да не се присъединят към банковия съюз. Те осъзнават, че не са на масата за преговори, където се решава бъдещето на европейския банков сектор“.

„Например - най-голямата скандинавска банка - Нордеа банк, се премести от Швеция във Финландия, защото ние сме част от банковия съюз и еврозоната. За тях банковият съюз е много важен, защото прави средата много по-предвидима и стабилна“.

За „Събота 150“ Коронен говори в качеството си на независим икономист, но настоящата му работа е във Финландската централна банка, затова го питам - има ли опасност някоя държава да поиска България да промени валутния си курс, което събуди страхове за спестяванията на хората.

„Не мисля, че това е много реалистична възможност. Когато трите балтийски републики се присъединиха към ERM II и след това към еврозоната, никой не поиска от тях каквато и да е промяна на курса. Не очаквам това да бъде проблем за България“.

И отговорът от Талин.

„Тук в Естония това беше много ясен и осъзнат избор, направен от политиците. Те заявиха, че присъединяването към еврото трябва да стане по същия курс, който сме имали от години и не трябва да има никакви промени в покупателната способност на хората“, каза Карстен Стеър.

Никъде не се наблюдава покачване на цените, обезценяване на спестяванията или други притеснителни моменти, допълни Карстен Стеър и припомни, че Словакия револвира валутата си през 2007 г. преди да влезе в еврозоната, което е точно обратният ефект на това, от което хората се притесняват.

И все пак - ако посланието от Талин и Хелзинки е да вървим смело към Франкфурт, където е централата на Европейската централна банка, какво ни казва Будапеща и представителят на централната банка Дюла Плешингер там.

„Стискам палци България да бъде една от успешните истории на страни, присъединили се към еврозоната“.

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.6 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Мечти
2 Отговор
10 лева да се равняват на 50 евро. Аз съм Сънчо ида от Горица...

Оценка:
-6 +28

Искам пари
3 Отговор
Искам да получавам 2000лв чисто на месец без одръжки. Искам всичко да е евтино в България.

Коментиран от #8, #39


Оценка:
-6 +26

4
Този коментар е премахнат от модератор
И през 1986 нямаше гръмнало нищо😂😂😂
5 Отговор
Немало авария немало радияция😂😂😂наи ме е страх като почнат политици да ни натрапват че немало опасност от нищо и да не се страхуваме щото те гарантирали😂😂😂😂

Коментиран от #9


Оценка:
-4 +33

да де
6 Отговор
Каквото и да се приказва след всичко което се чу през тия дни в понеделник ще си проличи на кой вярват хората, ако са пред банките значи са се доверили на Ханке.

Коментиран от #41


Оценка:
-2 +23

Фатих Мехмед
7 Отговор

До коментар #1 от "Инвеститор от балтийските страни":


Леле ти ги заколи😂😂😂😂 са ше почнат да бълнуват беге на 4 океана паметник на фюрера😂😂😂😂бегето над всичко😂😂😂😂

Оценка:
-9 +6

Голям Слон
8 Отговор

До коментар #3 от "Искам пари":


А малко по-грамотен не искаш ли да станеш? Може да ти се вдигне заплатата. Но всичко евтино - няма как! :-) За ЕС сме интересни, когато сме бедни, болни, глупави и много уплашени. Иначе, братя българи, не се тревожете. Идва втора 97-а година. Хиперинфлацията е въпрос на време. Защото стабилен лев няма как да има, когато в България всички богаташи са плод на европейските субсидии и държавни поръчки. Реално работеща икономика в България аз не виждам. Какво ви приказва вожда вече е съвсем друга работа. Спрете за момент постъпленията от Европа, спрете държавните поръчки, за да не лапат кметове, замове и техните приближени и роднини и вижте какво ще се случи....

Коментиран от #23


Оценка:
-5 +33

Гяур мръсен
9 Отговор

До коментар #5 от "И през 1986 нямаше гръмнало нищо😂😂😂":


Научи се да пишеш.Тъпите българи ще го духат 1евро ще бъде 2,50 лв

Оценка:
-14 +7

Фараоне
10 Отговор

До коментар #1 от "Инвеститор от балтийските страни":


Те така си мислеха и фараоните, ама глей сега къде е Египет, къде Израел. Султана и той много мислеше тъй, ама неще не му се получава.

Оценка:
-1 +9

Гост
11 Отговор
АБЕ, КОЛКО ПЪТИ, НИЕ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРИЦА, ДА ВИ ОБЯСНЯВАМЕ, ЧЕ С ИНДИВИДИ, КАТО горанов, дариткова, даниту кирилов, тома биков, ментата, караянчева, РИСКЪТ Е ОГРОМЕН! ПРОДАЖНИТЕ КАЛИНКИ, ЩЕ ТЕ ИЗВЪРТЯТ ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ, С НАЙ-ГОЛЯМОТО СИ УДОВОЛСТВИЕ!!!

Оценка:
-2 +26

123
12 Отговор
1евро10лв

Оценка:
-1 +14

Реалист
13 Отговор
ЛЪЖАТ ЧЕ НЯМА СТРАШНО !!!!!!!

Оценка:
-3 +26

Хехе
14 Отговор
Защо турци пишат на кирилица? Защо турци стоят на "робска" територия, а не се върнат в Анадола? Или сте толкова жалки бедни тролове, които пишат глупости за 5 лв на коментар и продават страната си? Тъжно, брате.

Коментиран от #18, #20


Оценка:
-0 +25

гост
15 Отговор
Никой не вярва на касиера на мафията Горанов и на мисирката Менда.Абе ние да влезнем в чакалнята а пък след две години като ни приемат и кажат че няма да е тоя курс тия тутманици от парламента няма да ги има..

Оценка:
-2 +18

суджук гейт
16 Отговор
"Лъже мръсникът,преяжда с луканка"

Оценка:
-2 +10

17
Този коментар е премахнат от модератор
Хахаха
18 Отговор

До коментар #14 от "Хехе":


Защото турците са били тук 500г машалс

Оценка:
-7 +3

19
Този коментар е премахнат от модератор
Хасан Адемов
20 Отговор

До коментар #14 от "Хехе":


Ще те еба

Оценка:
-8 +2

факт
21 Отговор
поредното ограбване на българския народ!!!

Оценка:
-3 +17

22
Този коментар е премахнат от модератор
Мнение
23 Отговор

До коментар #8 от "Голям Слон":


За жалост, точно това ще се случи и спестяванията в евро няма да помогнат, освен на тези, които имат за цял живот без да работят! С влизането ни в чакалнята, левът ще започне да се обезценява постепенно, съответно цените на стоки и услуги се вдигат, защото всичко е внос, а заплатите са си в левове и почти същите.....е, и какво ми помагат спестяванията в евро, освен ако са достатъчни за сериозна инвестиция, но повечето хора едва ли имат толкова, а и рискът в БГ-то е голям! Геноцидът продължава!

Оценка:
-4 +19

Българин
24 Отговор
Създаването на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към единната европейска валута, заяви пред БНР бащата на валутния борд у нас професор Стив Ханке. Той разкритикува законовите промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова......„Това е много опасно. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират. Става дума за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос“, каза Ханке.........MeНта е ГОЛА ВОДА, като всички МАЛОУМНИ ГЕЙберасти....БОКЛУЦИ.

Коментиран от #31


Оценка:
-6 +15

АНЕНЕРБЕ
25 Отговор
Направената поправка на чл.29 от ЗБНБ за ПЛАВАЩИЯТ КУРС НА ЛЕВА не впечатлява толкова, колкото чл. 30 съгласно който:

"Чл. 30. При поискване Българската народна банка е длъжна да продава и да купува без ограничения на територията на страната евро срещу левове на основата на спот валутни курсове, които не могат да се отклоняват от официалния валутен курс с повече от 0,5 на сто, включително начисляваните такси, комисионни и други разходи за клиента."

ОФИЦИАЛНИЯТ КУРС КОЙТО ОБЯВИХМЕ ще е : 1,958 лв. за 1 евро!!

ЧУЖДИТЕ ЧАСТНИ БАНКИ ЩЕ КУПУВАТ НА ТОЗИ КУРС , А ЩЕ РАЗТОВАРВАТ НА МНОГО ПО ВИСОК.

В ТАЗИ ТРАНСМИСИЯ ПЕЧЕЛИВШИ ЩЕ СА ЧАСТНИТЕ БАНКИ , А НАЦИОНАЛНАТА НИ БАНКА ЩЕ ДЪРПА И ТОПИ ИЗЦЯЛО ИНВЕСТИРАНИТЕ В ЧУЖБИНА АКТИВИ НА БАНКАТА.

Сред тези активи са и тези на правителството по управлението на които БНБ се явява ФИСКАЛЕН АГЕНТ!!

КРАЙНИЯТ ПОТЪРПЕВШ ОТ ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ ЩЕ Е ДЪРЖАВАТА И ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН.

Коментиран от #27


Оценка:
-2 +8

Последния софиянец
26 Отговор
Междуфирмената задлъжнялост е 160 000 000 000 лв. 25 % от фирмите са пред фалит. Единствения шанс на олигарсите да си изчистят кредитите и дълговете си е хиперинфлация преди да влезем в Евро зоната. От април се почва.

Оценка:
-4 +10

Мнение
27 Отговор

До коментар #25 от "АНЕНЕРБЕ":


И все така е за българите под слънцето, още от древни времена, откакто се отрекоха от божествената си вяра и станаха роби! И така ще е, докато предават кръвта си и нехаят за свещената си земя!

Оценка:
-2 +2

кеф ти, кеф ти...
28 Отговор
Обикновеният българин има избор: или да се вози в трюма на пробития кораб; или да падне зад борда.

Оценка:
-2 +2

Ivan
29 Отговор
Всички големи медии заедно с власта и парламента изяждат и изпиват нашите пари нашите данъци и държат народа в невидение и принудителен стрес вече 30 години.Само робите търпят робство защото така ги възпитават. Незачитане на закони написани от крадци и измамници национализиране на всички големи хранителни вериги и медии .БЕЗПЛАТНА храна за народа това е начина за промяна.

Оценка:
-2 +4

Еврото е спасение!!!
30 Отговор
При този вариант обикновения човек печели, доходите му се качват два пъти. Този вариант, фаворизира обикновения човек, но обременява бизнеса много. Силната местна валута затруднява експорта, затруднява бизнеса - - - > Това са думи на Стефан Софиянски. Само и единствено с еврото БГ работниците могат да се почувстват хора!!! Мафията е противник на еврото, защото слабия лев им носи двойни печалби, понеже изнасят в Евро, а произвежда в левове, а БГ търговците продават на цените в Германия, но дават заплати като в Танзания! Само мафиотите са противници на еврото!!!

Оценка:
-3 +4

До 24
31 Отговор

До коментар #24 от "Българин":


Не е опасно еврото, а начина по който ще влезем в него!!! Иначе Ханке много ясно, че е противник на еврото, защото 1 долар = 0.9 евра, а 1 долар = 1.80 лева!!! Американеца в БГ е двойни по-богат, а в Европа е по-беден! Затова американцоята нямат изгода да сме в еврото, както и БГ мафията, която печели от разликата - европейски цени и африкански заплати!

Оценка:
-2 +4

hmhmhm
32 Отговор
отговори категорично той и си го премести в другия крачол... у-я , де ! дет ша го ядем троен !

Оценка:
-1 +1

Някой
33 Отговор
Щом само се пише и само се "мрънка " така ще е ! Хората ще продължават да обединяват !

Оценка:
-0 +1

Рико валентини
34 Отговор
Когато някой каже на някой какво да каже експерти ли се водят ?

Оценка:
-1 +0

дядо Иван
35 Отговор
Каква хубава статия!
Пък аз се бях засилил да купувам евра. Зер държа в къщи едни 75 000 лева (за съдействие на полицията де).
Но като чух Муравей Радев по радиото, че ще мога по-късно да ги обменя за евра не по 1,95583, както е сега, а по 1,80 или по 1,70 лв за евро, реших да изчакам. Тази статия окончателно ме убеди да не ги разменям. ;)

Оценка:
-0 +6

Керкенезова
36 Отговор
Който си има доходи, имоти и други активи няма нужда да се притеснява. Уплашените са разни спекуланти, набълбукани със заеми фабриканти и псевдобизнесмени. Обикновен човек няма за какво да се страхува.

Оценка:
-3 +2

Майтапчията
37 Отговор
5лв--1 евро, през ноща когато ни приемат,бъзо четете и сменете левчетата защото модератота(цензоратора) ще изтърка коментара ми.

Оценка:
-1 +4

1234
38 Отговор
тея експерти за 30г.виждаме много добре до къде я докараха,ами кой има 10к и нагоре обменяййййй

Оценка:
-1 +2

Гост
39 Отговор

До коментар #3 от "Искам пари":


Ало, аз за под 3000 чисто на месец оферта за работа не приемам. И то само ако фирмата много ме кефи. Иначе за 4к може и средностатистическа фирма. Говорим за София.

Коментиран от #40


Оценка:
-2 +1

Госта
40 Отговор

До коментар #39 от "Гост":


И като се събуди,чаршафът целият мокър и вони

Оценка:
-0 +2

NEMESIS
41 Отговор

До коментар #6 от "да де":


Още преди три седмици минах през банката и обърнах всичко в евро - не ми се виси по опашки когато хората се осъзнаят какъв бахур иде и се втурнат...

Оценка:
-2 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Стефан Константинов
Здравният министър обяснява пред бТВ чувства ли се изолиран и дали скандалите в здравната система ще му вземат поста
Не ме е страх за стола – стоя прав"

Още бисери