Last news in Fakti

10 Февруари, 2020 22:31 3 685 17

Този отрасъл е произвел продукция за 8,5 млрд. годишно

  • земеделие-
  • продукция-
  • селско стопанство

Няма да има криза в .....

Този отрасъл е произвел продукция за 8,5 млрд. годишно - 1
Снимка: МЗХ

За периода 2014-2018 г. земеделският отрасъл е произвел продукция, възлизаща на 7,8 - 8,5 млрд. годишно. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща със земеделски производители в Сливен, която е част от информационната кампания по директни плащания 2020 г. По думите ѝ, продукцията от растениевъдството заема дял от 68,6%, от животновъдството – 23,1%, от селскостопански услуги – 5,9%, а продукцията от неотделими второстепенни селскостопански дейности – 2,4%.

„Инвестициите, които са направени в аграрния отрасъл, са в размер между 1,3 и 1,9 млрд. лева годишно и представляват 8 % от инвестициите в икономиката на страната. За периода 2014 - 2018 г. стойността им е 7,7 млрд. лева“, посочи земеделският министър.

Тя подчерта, че в световен мащаб България се нарежда сред едни от най-големите експортьори на пшеница, царевица, слънчоглед и ечемик. „Трябва да знаем, че има наистина производства, в които ние можем да се конкурираме с развитите страни в Европа и в света“, отбеляза още тя.

Пред присъстващите министър Танева съобщи, че „Напоителни системи“ ЕАД е в състояние да осигури поливния сезон. „ Няма да има проблем в нито един от регионите на страната по отношение на заявените площи за поливане“, каза още земеделският министър.

Тя посочи, че независимо от трудностите, които съпътстват стопаните, земеделието в страната ни се развива и данните за производство са добри.

Десислава Танева представи и данни за област Сливен. „За периода 2014-2019 г. земеделските производители в областта са получили финансова подкрепа с европейски и национални средства в размер на 474,8 млн. лв., което представлява близо 3,2% от цялото подпомагане в страната“, заяви Танева. По думите ѝ, селското стопанство в региона има значително по-високо влияние в икономиката на областта, отколкото в национален план. За последните 5 години се отчита 5 % ръст на обработваемата земя. Тя посочи, че вследствие на политиките за подпомагане, има общо 9% ръст на площите със зеленчуци, а с 24% е нарастването при трайните насаждения. С около 23% са се увеличили площите със слънчоглед. В областта се намират 48% от заявените общо за страната площи с праскови и нектарни, 9,4% от заявените площи с череши и над 7% от тези с винени лозя.

По отношение на животновъдството, най-значимо за Сливенска област е говедовъдството. През 2018 г. тук се отглеждат близо 6% от всички говеда в страната и областта е на второ място по производство на краве мляко. Тук се отглеждат 5 % от животните в страната. „За настоящия период имаме 15% ръст на овцете и 56% ръст на козите. За същия период производството на козе мляко в областта се увеличава почти двойно, при овчето мляко с 11%“, подчерта Танева. Тя допълни, че при биволите 5 % от популацията в страната са на територията на област Сливен. Като цяло се отчита ръст от 72 % в броя животни от тази категория и ръст в производството биволското мляко.

„Най-важната цел на информационната кампания е обратната връзка, която имаме със стопаните“, посочи министър Танева. Тя благодари на присъстващите за добрата комуникация през годините.

В срещата участие взеха над 350 земеделски производители от Област Сливен. Експерти на МЗХГ им представиха начинът на кандидатстване, условията, на които следва да отговорят, както и дейностите, които трябва да изпълняват и да спазват, за да получат финансово подпомагане в кампанията по Директни плащания. Стопаните бяха запознати и с предстоящите приеми по ПРСР 2014-2020 г., както и новостите в сектор „Животновъдство“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    21 6 Отговор
    Повервах ви 199%,нагли безкрай, е малко и задминахме Русия и Турция
  • 2 Само този а другите

    14 4 Отговор
    Да ама нада ли.
  • 3 Колю

    14 1 Отговор
    За зърно ли говорим?
  • 4 Aграном

    26 0 Отговор
    Ако евросубсидиите бяха насочени правилно, сега щеше да се говори не за седем - осем, а за седемдесет - осемдесет милиарда! Минимум!
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 3 Отговор
    дано БЪЛГАРИЯ се изправи

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Браво бе

    13 1 Отговор
    Много печеливш сектор, а защо държавата и Евро Съюза го финансира? Значи за печеливлите се дават субсидии, за да стават още по-богати, а за губещите никой не дава нищо

    Коментиран от #12

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 2 Отговор
    РУМЕН РАДЕВ е най добрия БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ до сега
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    ФАКТИ САЙТ НОМЕР 1
  • 11 Бай Ганьо

    15 0 Отговор
    Големи печалби, голяма работа, а кинти няма.Пенсии по €100 !!!!! Доплащане в болниците, като за световно.'Айдуклъци, колкото си искате.
  • 12 Бау

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Браво бе":

    Ами естествено. Ти би ли си давал парите за губещ бизнес?

    Коментиран от #13

  • 13 До 12

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бау":

    Болниците в селата са губещ бизнес, домашните ферми са на ръба на печалбата, такситата в селата да губещ бизнес и още много бизнеси са губещи и имат нужда от финансиране да съществуват, защото са важни. Освен това държавата да налива пари в печелещ бизнес е ТЪПО, защото е частен бизнес и единствено чорбаджията се обогатява и да купува Бентлита, друга файда няма!
  • 14 Танева, бог забавя, но не забравя

    4 0 Отговор
    ТАЗИ КАЛИНКА ТАНЕВА СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ ПРЕДИШНАТА КАЛИНКА САМО ПО БРОЯ НА ПЛОМБИТЕ НА ПЛОМБИРАНИТЕ ЗЪБИ. И ТОВА Е НОРМАЛНО - ПОД НЕЯ НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНИ. ОСТАНАХА СЪЩИТЕ ЧИНОВНИЦИ, МАЙСТОРИ НА ЛЪЖИТЕ, СЪЩИТЕ БЕНЕФИЦИЕНТИ НА ЕВРОФОНДОВЕ. ЩЕ МИНАТ 6 МЕСЕЦА И ЩЕ СЕ ПРОЧУЕМ С ТОВА, ЧЕ ЕВРОПА Е ФИНАНСИРАЛА ОГРОМНИ СЛЪНЧОГЛЕДОВИ МАСИВИ ВЪРХУ ПЪТИЩА ОТ РЕПУБЛИКАНСКАТА ПЪТНА МРЕЖА ( БЕЗ МАГИСТРАЛИ, КОИТО СА СОБСТВЕНОСТ НА ББ). ЩЕ СЕ ПРОЧУЕМ И С ТОВА, ЧЕ СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА ПО ОТГЛЕЖДАНЕТО НА СЛАДКОВОДНА РИБА НА КВАДРАТЕН МЕТЪР В ЯЗОВИРИТЕ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА АЕРО ТОРЕНЕТО С ПОМОЩТА НА ВОДЕЩИ ИТАЛИАНСКИ КОМПАНИИ - КЕФ ТИ С АЗОТНИ, КЕФ ТИ С ФОСФОРНИ МЕДНИ, ОЛОВНИ, АРСЕНОВИ, А БЕ С ЦЯЛАТА МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА. ТАЗИ ТАНЕВА НЯМА ДА ЗАБРАВИ ДА СПОМЕНЕ, ЧЕ БГ Е НА ПЪРВО МЯСТО В ЕВРОПА ПО КОНСУМАЦИЯ НА ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА МЕСТНА ПРОДУКЦИЯ. КОГА ЛИ ЩЕ Я ПОЧЕРПИМ С КОКТЕЙЛ ОТ ПЕСТИЦИДИ.
  • 15 Borislav Popov

    1 0 Отговор
    А родната каскетня всеки ден ни опява, че при управлението на каскетите селското ни стопанство било мноооо добре. А какво излиза...
  • 16 стоян георгиев

    3 0 Отговор
    земеделието вдига постоянно производителността ,но няма вече хора за работа.тва трябва да помисли сега държавата ,да се създаде заетост която да е целогодишна за селскостопанските работници и да се вкарат хора от вън.в противен случаи ръста ще изчезне и ще почне свиване.производителите на рози,череши,ягоди, малини,грозде...вече не могат да се справят с брането и губят част от продукцията си.има тенденции към изоставяне на селскостопанската деиност свързана с човешки труд,тва е видно при овошки,зеленчци и т.н. култури които изискват ръчен труд!
  • 17 Ало Танева

    2 0 Отговор
    Къде са парите?