Last news in Fakti

27 Февруари, 2020 15:14 1 433 2

IKEA намалява въглеродния си отпечатък за първи път

  • ikea-
  • емисии-
  • въглероден двуокис

Въглеродните емисии в цялата верига на създаването на стойност на IKEA паднаха за пръв път миналата година, заяви днес собственикът на марката Inter IKEA, позовавайки се на увеличено използване на възобновяема енергия. Това съобщи Reuters.

През фискалната година до края на август 2019-а, от производството на суровини и продукти до използването и изхвърлянето им от страна на клиентите, емисиите на IKEA са се свили с 4,3% до еквиваленти на 24,9 милиона тона въглероден двуокис.

„Постигнахме това благодарение на стимулираното използване на възобновяема енергия в производствения процес, както и на значително увеличаване на енергийната ефективност“, се казва в изявление.

Продажбите на дребно на най-голямата марка мебели в света нараснаха с 6,5% до 41 милиарда евро.

До 2030-а IKEA се стреми да постигне положителна за климата верига на създаването на стойност. С други думи, компанията цели да редуцира повече емисии на парникови газове, отколкото емитира.

Според годишния доклад за устойчивост на IKEA, това означава намаляване с поне 15% до около 21 милиона тона еквиваленти на CO2.

IKEA произвежда сама около 10% от асортимента си, като основно това са продукти от масив. Останалата част се предоставя от доставчиците.

За да се ускорят нещата, през ноември бяха отделени 100 милиона евро за насърчаване на директните доставчици към преминаването към възобновяема енергия и допълнителни 100 милиона евро за проекти за премахване на въглерода от атмосферата чрез защита и залесяване на горите.

Все по-голям брой големи корпорации се опитват да допринесат за нисковъглеродна икономика. През януари от Microsoft обеща да премахне всички емисии, които някога са емитирали в своята 45-годишна история.

Ръководителят на Inter IKEA за устойчивост Лена Прип-Ковач заяви, че се надява тази година емисиите във веригата на създаването на стойност на компанията да се свият още повече.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не че нещо... АМА...

    0 3 Отговор
    Работели с масив. А имат ли плантации за промишлено отгледана дървесина?

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.