Last news in Fakti

9 Март, 2020 11:47 3 525 6

Мед от Украйна: натурален продукт или евтин захарен сироп?

  • мед-
  • качество-
  • българия-
  • украйна-
  • китай

Проверките показват, че китайският мед често е некачествен

Мед от Украйна: натурален продукт или евтин захарен сироп? - 1
Снимка: БГНЕС

"Оцеляването на европейските пчелари е поставено под въпрос", предупреди наскоро "Copa-Cogeca" - обединението на двете големи селскостопански организации в ЕС. Причината за това е "пагубната пазарна ситуация", причинена от увеличаващия се евтин внос от трети страни. ЕС внася около 80 000 тона мед годишно от Китай и хиляди тонове от Украйна и Мексико.

Производствените разходи за китайския мед възлизат на 1,24 евро за килограм - с други думи те са с около две трети по-ниски, отколкото тези в страните от ЕС. Според Copa-Cogeca, подобна разлика в цените може да се обясни единствено с голямото съдържание на захарен сироп в китайския мед – факт, който трудно може да бъде разкрит по време на граничния европейски контрол. “Експертите смятат, че китайският мед, внасян в ЕС, съдържа 70% захарен сироп и едва 30 процента истински мед”, твърди представител на организацията Copa-Cogeca.

Растящ внос от Украйна

Етиен Бруно от работната група „Мед“ в “Copa-Cogeca” каза пред ДВ, че растящият евтин внос на мед от Украйна също поражда съмнения относно истинското съдържание на този продукт. По негово мнение, украинците не биха могли да увеличат износа си за ЕС многократно, ако не смесваха натуралния продукт със захарен сироп. Според Евростат, обшия украински износ за ЕС се е увеличил от 5000 тона мед през 2011 г. на 20 000 тона през 2013 година и после на 47 000 тона през 2017 година. Включително и поради това цената на меда спадна през 2019 до 1,69 евро за килограм.

От 2016 насам между Украйна и ЕС съществува споразумение за свободна търговия. Първоначалната квота за безмитен износ беше от 5000 тона, а през настоящата 2020 година тя вече възлиза на 6000 тона. Количествата над тази квота се обмитяват със 17,3%.

Тарас Качка, завеждащ отдел „Търговия" в украинското Министерство на земеделието, отхвърля подозренията за манипулации и твърди, че става дума за "слухове и клевети". "Всеки килограм украински мед, който влиза на територията на ЕС, отговаря на стандартите на ЕС", казва Качка, подчертавайки, че в началото на февруари украинското Министерство на земеделието е приело допълнителна разпоредба за качеството на меда. Според думите му, дори преди това износът е отговарял на изискванията на ЕС.

Разреден или истински мед?

Медът може да се разрежда със захар или сироп, освен това пчелите също могат да бъдат хранени със захарен сироп. Андрий Башин от Украинската асоциация на пчеларите твърди, че лабораториите в ЕС са в състояние да откриват подобни измами.

"Европейските компании, които купуват мед от Украйна, изискват от нас да правим тестове в европейски лаборатории", обяснява той. Често пъти обаче договорите между вносителите и украинските износители изисквали да се прави само проверка за наличието на захар, а не и на сироп.

"Европейските вносители проверяват продукта, който купуват. Щом купуват евтина стока, явно са наясно", смята Башин. Той не изключва да има и разреден украински мед, достигнал до европейските пазари, но уверява, че като цяло страната му доставя качествен продукт. "У нас изобщо не се внася китайски мед, но ЕС го внася в големи количества”, каза още Башин. Според него, висококачественият украински мед бил разреждан от търговците в ЕС: "Ако някой върши измами с украинския мед, това са търговците в самия ЕС", смята официалният украински представител.

Неясно остава обаче как Украйна постига тези шеметни увеличения на своя износ на мед през последните години.

Според Андрий Башин, консумацията в самата страна била намаляла, затова производителите се ориентирали към външния пазар. В годините между 2010 и 2020 в Украйна се е произвеждал между 60 000 и 75 000 тона мед годишно. В същото време износът на украински мед през 2011 година е възлизал на 10 000 тона, а през 2018 година - на почти 50 000 тона. Според Башин, в Украйна има около 400 000 пчелари. Техният брой обаче не може да бъде доказан. Страната би трябвало да въведе лесна и безплатна регистрация на всички селскостопански производители. Това засега не се е случило.

Нови изисквания

Copa-Cogeca представи план за действия на ЕС и предлага да има нови изисквания: медът, внасян от трети страни, да отговаря напълно на дефиницията, която ЕС е възприела за съдържанието на меда. А маркировката за мед с примеси да стане задължителна на европейско равнище, като в нея се посочват и съответните пропорции. Предлага се също ЕС да засили контрола върху този продукт.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    28 1 Отговор
    Решението в да спрат вноса от Китай и Украйна, какво се вайкат толкова.
  • 2 made in bg

    20 0 Отговор
    След като си изтрепем пчелите, искаме - не искаме, ще внасяме. А дали е натурален продукт? Ще се разбере, като видим кой е вносителя. А ако, някоя негова подфирма има държавна пръчка, да зарежда детските градини и училищата - 100% ще е "натурален продукт". Като си спомня колко радиоактивно сух мляко /внос от Украйна/ се изпи по времето на соца. Системите се сменят, далаверите остават.

    Коментиран от #4

  • 3 Акхмет

    25 1 Отговор
    Украинците не са стока. Защо стоката им да е стока? Много бързо забравихте радиоактивните тръби от украйна.
  • 4 а не бе

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "made in bg":

    Нищо ново. Един вносител на холандски маргарин, трето качество, зареждаше хотелите и градините с чисто масло. Беше платил на когото трябва и спечелил търга. Сигурно, леко, меко.
  • 5 Jack Bauer

    2 0 Отговор
    Купувам само български мед от доказан производител в чист регион.
  • 6 Димитър

    0 2 Отговор
    Медът по магазините е силно разреден, даже да си купите от пазара или от производител в голямата си част пак е разреден. Повечето разреждат е съотношение 1:6, някой даже 1:10, демек мед има, но е малко.

    В цяла БГ пчелари дето продават и не разреждат, защото просто са честни или имат страх от БОГ се броят на пръстите на едната ми ръка!

    Честен бизнес и чист мед в България са оксиморони!