Last news in Fakti

21 Април, 2024 09:20 1 106 12

Наполовина по-малко са желаещите да се занимават с пчеларство

  • пчелин-
  • мед-
  • сектор

С 25% е спаднал броят на стопанствата

Наполовина по-малко са желаещите да се занимават с пчеларство - 1
Снимка: БГНЕС

Една четвърт от дребните пчеларски стопанства са изчезнали за година. Това показва статистиката на Обединения пчеларски съюз. Намаление с 8-9 на сто има и при фермерите, които отглеждат от 10 до 150 пчелни семейства. Причините са много, но основната е, че хората в сектора търпят големи загуби, уточнява Нова телевизия.

Зимата беше благосклонна към добруджанските пчелари и смъртността на пчелите е едва около 3%. С израстването на посевите обаче, те са изправени пред дългогодишен проблем.

"Имаме проблем в момента с пръсканията на пшениците. Пчелите са много агресивни. Имам съмнение, че се използват нерегламентирани препарати, внос от Турция", твърди Десислав Янакиев, професионален пчелар.

Желаещите да се занимават с пчеларство, в най-голямото сдружение в Добрич, са намалели наполовина. "Оцеляването става все по-трудно. Основно заради ниската изкупна цена. Много от колегите продадоха тази есен и продължават да продават цели пчелини, кошери, инвентар, места, които са закупили във времето. Потомствени пчелари се отказват от пчеларството, което не е добре!", заяви Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела” – Добрич.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хех

    13 18 Отговор
    Какви пък толкова загуби търпят? От няколко поколения семейството ми отглежда пчели и досега нито веднъж не сме били на загуба от това. Пчелите като не им вземаш меда, сами се гледат.

    Коментиран от #2, #11

  • 2 гледат

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "хех":

    от зрънчовците
  • 3 ИТъйНататък

    24 0 Отговор
    Докато не се спазват изискванията за пръскане, графиците, не се уведомява по надлежния ред, и се избиват хиляди пчелни семейства всяка година, няма да има желаещи.
    Зърнарите са по-важни от пчеларите в България и могат да не спазват закона.

    Коментиран от #6

  • 4 Чичу

    5 19 Отговор
    Ами де не се занимават...

    Коментиран от #5

  • 5 Не се обаждай

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Чичу":

    Теб никой не те пита!
  • 6 Пчеличките

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИТъйНататък":

    На зърнарите карат големи машини
    а на пчеларите кошерите са на място
  • 7 И държавицата

    13 0 Отговор
    си нехае, както винаги!

    Коментиран от #9

  • 8 Гост

    2 1 Отговор
    При криворазбраният капитали3Ъм е така: срив в производството, срив в обра30ванието, срив в 3драве0па3ванет0, срив в ка4еств0т0, срив в дем0графията, срив във всичко, но пък бум на м06енгията, бум на далаверенет0, бум на ха3арта, бум на вн0са, бум на к0нцесията, бум на усв0яването на евр0 ф0нд0ве, а от там и бум на новои3люпените евр0атланти4ески поддръжници. Ако ЕС спре да ви подхранва със събсидии, евр0атлантягите ще намалеят не с проценти, а в пъти.
  • 9 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "И държавицата":

    Р0дн0т0 прои3в0дств0 пречи на вн0са.
  • 10 БгТопИдиот🇧🇬

    7 2 Отговор
    Нал има украински мед -ядеш и светиш !
  • 11 Ти ли гледаш

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "хех":

    Или само си чувал,отваряш кошера и гребеш мед с кофата без да пипаш нищо.аз съм гледал пчели и се отказах разходи хиляди левове възвращаемост подщи никаква най на края вземи да ги хвани някоя болест още по назад и пак почваш от начало та те така.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.