Last news in Fakti

8 Април, 2020 15:14 1 608 7

АИКБ подкрепя решението за 50% български стоки в супермаркетите

  • аикб-
  • супермаркет-
  • българското стоки

Нужни са спешни действия в условията на криза

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Сдружение „Произведено в България“ (СПБ) приветстват, макар и закъсняла, волята на правителството да разработи мерки в защита на българското производство, тъй като в новата кризисна, а и в следкризисната ситуация, става въпрос преди всичко за националната ни сигурност.

За нас е от изключително значение страната ни да може да гарантира необходимите на българското потребление стоки, както и сигурността на свързаните с тях производства и инфраструктури.

АИКБ и СПБ констатират, че в България широко и недопустимо се прилагат от големите международни търговски вериги практики на:

- злоупотреба с търговска сила, категорично отхвърляна от ЕК;

- дискриминация на българските производители чрез анти-пазарни правила и регламентации;

- ценово фрапантно ощетяване на родните производители чрез злоупотреба с промоционални практики в пъти надхвърлящи средните за ЕС показатели;

- агресивно налагане на собствени “бели” марки в противовес на принципната регламентация на ЕС за отделяне на производство от търговия с цел блокиране на възможността за доминираща позиция на пазара и нарушаване на конкуренцията;

- фаворизиране по всякакъв начин на вносните продукти.

Важно да се направи преработка на Постановлението, чиято цел е да се прецизират разпоредбите, дефинициите и сроковете, като се избягнат прекомерните изисквания към чуждестранните търговски вериги. Според АИКБ и СПБ е необходимо да има равнопоставеност на българския производител на собствения ни пазар, като това трябва да е трайно и дългосрочно решение, а не само конюнктурно кризисно действие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    0 5 Отговор
    Меркел не дава!
  • 2 зжцв

    8 3 Отговор
    какво да се продава го определят хората, който купуват. ако купуват повече български стоки магазините сами ще предложат повече такива. всеки определя като застане на касата да плаща. ако купувате повече неща произведени в България ще има повече работа тук а не някъде другаде.
  • 3 Лили

    3 1 Отговор
    Решило правителството ;като видя как всеки се прибра в границите си и вероятността да се ОКАЖЕ, ЧЕ магазините са празни по време на извънредно положение реши да насърчава българското. Знае ли някой от вас, че сол нямаме ~вносна е, от Беларус, от Израел и т. н. Погледнете отзад на производител.
  • 4 Родно и качественоо

    6 2 Отговор
    Знаете ли ,че внасяме Домати от Полша ??!?? Да не ви казвам колко стотици тонове сухо мляко на прах идва и се продава на хората като сирене и кашкавал ?! Къде е
    Каскета ? Или това е маловажно ?
  • 5 ДОМУС

    1 0 Отговор
    ДОМУЗЧИЕВ ДА ПОДКРЕПИ АНАДОЛСКИТЕ МАНАФИ ДЕТО ГО ОНОЖДАТ !
  • 6 МОШЕННИЦИТЕ

    1 0 Отговор
    ПАК НЯМА ДА ЯДЕМЕ ДОМАТИ - ПАК ЩЕ ЯДЕМЕ ДУНАПРЕН НА ТРОЙНА ЦЕНА .... ВИЖТЕ СИРЕНЕТО И КАШКАВАЛА КАТО ПРИМЕР
  • 7 Дам

    1 0 Отговор
    Нов закон , 60% БГ продукция в магазините,40% чужда!