Last news in Fakti

31 Август, 2012 13:02 961 2

Рекордна безработица в Еврозоната

  • ес-
  • еврозона-
  • безработица

Нивото на безработицата в страните от Еврозоната през юли достигна 11,3% от икономически активното население, с което е надхвърлен рекордът от юни, съобщиха от пресслужбата Европейската статистическа служба.

Според Евростат през миналия месец в зоната на общата европейска валута е имало 18 милиона души без препитание, което е с 88 000 повече в сравнение с юни. За 27-те страни-членки техният брой е 25,3 млн.

Това е 15-ият пореден месец, в който безработицата е била над 10%.

В рамките на целия Европейски съюз този социално-икономически феномен е останал на нивото на юни - 10,4% от работоспособното население на 27-те страни членки. Най-ниско е нивото в Австрия (4,5%) и Холандия (5,3), а най-високо в Испания (25,1%) и Гърция (23,1%). България се намира в първата десятка на страните от ЕС с най-висока безработица с 12,4 % за юли 2012 г. Само преди една година безработните у нас са били 11,1%. Тревожна е тенденцията на запазване на високите нива на младежи у нас без работа – 29,4% за юли 2012 г. срещу 23,7% преди една година. 14% от мъжете са без работа срещу 10,6% за жените.

Младежката безработица продължава да е проблем за ЕС. За юли близо 5,5 млн. са били без препитание. За Еврозоната техният брой е 3,4 млн. души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цветомир Попов

    0 0 Отговор
  • 2 неутрален

    0 0 Отговор
    Една малко особеност за "младежката безработица"...
    Половината от тези "безработни" не желаят да работят и/или работят без трудов договор. :)