Last news in Fakti

4 Октомври, 2012 15:10 1 344 3

28% искат да работят в чужбина

  • нси-
  • работа в чужбина-
  • емигранти

В края на септември 2012 г. 14% от българите заявяват, че имат намерение да напуснат България завинаги. Делът е с 3% по-висок от регистрирания през ноември 2009 г., когато подобно желание са заявявали 11% от изследваните лица. По-често така мислят хората на възраст между 30 и 39 години (25% от тях) и най-младите до 29 години (22% от тях). По-високи дялове на готови да емигрират има сред висшистите и сред безработните. Това сочи проучване на НЦИОМ, проведено в периода 20 - 27 септември 2012 г. по метода на полустандартизираното face-to-face интервю. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни жители на страната в 86 населени места.

Намерение да работят или учат в чужбина, без да напускат страната завинаги, заявяват 28% от участвалите в изследването – също с 3% повече в сравнение с ноември 2009 г. Подобни желания заявяват 63% от интервюираните на възраст до 29 години и 40% от интервюираните на възраст между 30 и 39 години, 38% от жителите на София, както и 50% от безработните, участвали в изследването.

По-високо от средното желание за миграция – и временно, и постоянно, регистрираме сред представителите на ромския и турския етнос.

Анализът на данните показва, че твърдо намерение да напуснат страната заявяват 12% от участвалите в изследването – т.е. те биха отишли в чужбина както за да учат или работят, така и за постоянно.
67% от хората твърдят, че биха насърчили децата си (ако имат или когато имат) да отидат да учат в чужбина. Този дял отново е с 3% по-висок от регистрирания през 2009 г. (64%). По-често така отговарят хората на възраст до 49 години, висшистите и столичани.

71% от интервюираните (с 2% повече, отколкото през 2009 г.) твърдят, че биха окуражили децата си да отидат да работят в чужбина за определен период от време. Подобно намерение заявят по-често хората на възраст до 49 години, респондентите със средно образование и жителите на областните градове.
Делът на хората, които биха насърчили децата си да отидат да живеят в чужбина завинаги, е 36%, или с 6% повече от регистрирания през 2009 г. По-често от останалите твърдят, че биха постъпили така хората на възраст до 49 години.

Основните изводи, които могат да се направят от данните са, че през изминалите три години миграционните нагласи са сравнително устойчиви. По-често от останалите са склонни да напуснат страната – временно или за постоянно и да търсят по-добри алтернативи за себе си хора на възраст до 39 години, безработни, както и турци и роми.

Когато става въпрос за окуражаване на емиграционните нагласи сред децата, родителите в активна възраст са по-склонни да подкрепят подобни намерения, докато по-възрастните (особено над 60 години), които имат нужда от грижи, са категорично против.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдател

    0 0 Отговор
    прави са, че с 300 лева на месец трудно се купува апартамент в България на 800-900 евро на квадрат. Пък и 10 5 лихва на кредита като сложиш, трябва да побачкаш 150-200 години в Бг. за едно двустайно разпадащо се панелче.
  • 2 ффф

    0 0 Отговор
    28 процента искат, а сигурно 20 процента вече работят извън бг, то затова парите за образувание стават по-малко и следователно по-некачествено, за да има кой да остане в бг
  • 3 ХХХ

    0 0 Отговор
    Съгласен съм напълно с "наблюдател". Да не говорим за стимула на един млад човек за създаване на семейство! Факт е, че политиката и развитието на икономиката в BG са двете критични неща, които се управляват на минимум, колкото да се казва, че се прави нещо. Много логично е човек да се бори за по-добър и смислен начин на живот.

    След няколко месеца ставам на 28 и за целия си житейски "урок" до момемнта имам закупени единствено едно колело, 2 GSM-ма и няколко ризи за работа... Всичко останало ми е давано от родителите. От 2 години съм абсолютно самостоятелен и средствата ми стигат колкото да покривам режийните си разходи.

    Да, начина на живот в страната ни ме принуждава да опитам на вън, където знанията и опита, които имам ще бъдат оценени подобаващо. Не съм участвал в тази анкета, но се причислявам към този % от хора. Аз също искам да работя в чужбина.