Last news in Fakti

30 Октомври, 2012 10:47 798 0

Вацлав Клаус е против идеята за банков съюз в ЕС

  • вацлав клаус-
  • ес-
  • банков съюз

Чешкият президент Вацлав Клаус остро разкритикува идеята за банков съюз в рамките на ЕС, определяйки я като безмислена. Според него целта й е да ограничи правомощията на централните банки.

На икономически семинар, организиран в Прага Клаус, цитиран от чешката агенция ЧТК, каза, че "банковият съюз е безмислица. Неговата единствена цел е да постигне промява в статуквото във всички облясти". "Аз съм абсолютно сигурен, че целта на банковия съюз е да ограничи правомощията на централните банки", каза от своя страна и зам. управителят на Чешката централна банка Владимир Томшик. Според него банковият надзор и банковият съюз рискуват да навредят на финансовата стабилност на чешките банки.

Около 95% от чешкия банков сектор се контролират от чужди банки, сред които и Societe Generale (Komercni Banka), Erste Group (Ceska Sporitelna) и KBC (CSOB). Наскоро чешкият премиер Петр Нечас заплаши да блокира с правото си на вето плановете за нова система за надзор на банковия сектор на ЕС. Според него предложението ще донесе рискове за чешките банки. Чехия е член на ЕС от 2004 г.

Страната обаче се въздържа да определя дата за влизане в еврозоната. Нечас увери неколкратно, че преди изтичането на мандата на неговото правителство такава дата няма да бъде определена.

Според него Прага може да приеме еврото след не по-малко от 8 или 10 години.

Анализатори обаче отбелязват, че позицията на Вацлав Клаус, известен със своите евроскептични възгледи, няма да повлияе на политиката на Прага. Причината е, че неговият втори мандат изтича догодина, а неговият наследник за първи път ще бъде избран пряко от чехите, а не от парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА