8 Юни, 2021 16:33 2 831 5

Тръмп: Биткойнът заплашва стойността на долара

  • доналд тръмп-
  • биткойн-
  • валута-
  • инвестиции-
  • американски долар

Според бившия държавен глава доларът трябва да бъде „валутата на света“

Тръмп: Биткойнът заплашва стойността на долара - 1
Снимка: Shutterstock

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп нарече криптовалутата биткойн "измама", предаде вестник Банкеръ.

В интервю за Fox Business Network Тръмп каза: "Биткойн, това просто изглежда като измама. Не ми харесва, защото това е друга валута, конкурираща се с долара. Искам доларът да бъде валутата на света. Това винаги съм казвал".

Цената на биткойн следва тенденция на спад от началото на май и все още не се е възстановила. През първите месеци на годината обаче цифровият токен се изкачи до 60 000 долара. Само за месец обаче стойността се стопи до около 30 000 долара, т.е. с почти 50% спрямо рекордното ниво.

Коментарът му идва ден след новините, че Ел Салвадор се готви да приеме биткойна като законно платежно средство, пише България Он Еър.

Нийл Уилсън, главен пазарен анализатор в Markets.com, подчертава в коментар, че биткойн не е валута, а по-скоро "актив, като акция или облигация". "Въпреки че поскъпна значително, той е твърде волатилен, за да бъде валута", посочва още Уилсън, цитиран от BBC.

И посочва, че повечето хора, които купуват криптовалутата, го правят с цел инвестиция, а не за да го харчат.

"Начинът, по който Америка упражнява влиянието си по света, е най-вече чрез долара. И няма да се откаже от това, затова и не виждам биткойна като заплаха", твърди той.

И допълва, че правителствата не харесват идеята хората сами да създават валута.

"Изглежда ще толерират криптовалутите известно време, но в крайна сметка ще създадат свои дигитални валути и ще изтикат биткойна".

Уилсън не е съгласен и с твърдението на Тръмп, че криптовалутата заплашва американския долар — макар че може да представлява заплаха за златото.

Във вторник бе записан нов спад от 8%.

Редица проблеми тежат върху криптовалутите, включително страховете от силни регулаторни ограничения, а и объркващите туитове на милиардера Илон Мъск.

Миналия месец китайските власти призоваха за потискане на криптовалута биткойн и търговията. Преди Китай бе основен играч на криптопазара, но сега рязко предприе действия, за да прекрати спекулативните инвестиции в криптовалути.

Междувременно Илон Мъск премина от поддръжник на биткойн до не чак толкова голям привърженик само за няколко месеца. Знак за това бе решението на гиганта "Тесла" да спре да приема биткойн като начин на плащане на електромобили, произведени от компанията. В серия публикации в Туитър самият Илон Мъск изказа опасения относно въздействието на биткойн върху околната среда .


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ККК

    5 0 Отговор
    Аз нали направих лев от криптото , да заплашва каквото иска

    Коментиран от #3

  • 2 dfu

    8 5 Отговор
    " подчертава в коментар, че биткойн не е валута, а по-скоро "актив, като акция или облигация"

    Биткойна се превърна в средство за спекулация. И като всяка пирамида, разчита на нови роби, за да съществува. С пандемията целия свят се юрна да вади пари от вкъщи, легнал на дивана, което довежда до изчерпване на възможността за набиране на нови роби. Сега повчето, като загубят от лакомията си за печалба, ще им държи влажно 10 години, докато забравят или докато порастне ново голямо количество млади роби, жадни за лесни пеалби, и нестрахуващи се да инвестират в пирамиди.
  • 3 АТА

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ККК":

    И аз вчера от АТА , 10 хилки. За какво да бачкам от 4 години си изкарвам хляба с крипто.
  • 4 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    2 0 Отговор
    КЪДЕ СА БИТКОЙНИТЕ КОНФИСКУВАНИ ОТ ГЕРБ???? 110 000 БИТКОЙНА!!! ОТКРАДНА ЛИ И ТЯХ МУТРАТА???
  • 5 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    2 0 Отговор
    Конфискувани през управлението на герберастите...