Last news in Fakti

7 Септември, 2021 13:27 2 646 17

Салвадор купи първите си 400 биткойна

  • салвадор-
  • биткойн-
  • криптовалута

От днес криптовалутата става официално платежно средство в централноамериканската държава

Салвадор купи първите си 400 биткойна - 1
Снимка: shutterstock

Правителството на Савадор е купило 200 биткойна в понеделник, ден преди страната официално да въведе криптовалутата като официално платежно средство. Това обяви президентът Наиб Букеле с публикация в Twitter. Във вторник са били купени още 200 и така страната вече има общо 400 монети, съобщава Bloomberg.

“Ел Салвадор току-що купи първите си 200 монети”, написа Букеле, цитиран от CoinDesk. “Нашите брокери ще купят още много с наближаването на крайния срок”, допълни държавният глава.

Към 8:30 ч. българско време най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се разменя за 52 581,64 долара, което е ръст от над 1,5%. Поскъпване има и при другите водещи монети - рипълът прибавя над 3,3% до 1,37 долара.

Преди съобщението на Букеле в социалните мрежи, включително Twitter и Reddit, голям брой хора призоваваха за малки покупки на биткойн в подкрепа на плана на Ел Салвадор.

През юни Букеле обяви, че законът влиза в сила на 7 септември. Неговото правителство ще използва електронния портфейл Chivo, като за всеки жител на страната, изтеглил го, ще има предоставени 30 долара.

Правителството на Салвадор също така работи и по изграждането на инфраструктура в подкрепа на новия закон - включително със създаването на биткойн тръст за 150 млн. долара, който да улесни обмена между биткойни и долари в страната.

Някои промени обаче бяха въведени спрямо първоначалния проектозакон. В края на август президентът обяви, че използването на криптовалутата като законово платежно средство няма да е задължително.

“Ако някой иска да продължи да носи пари в брой, да не получи начален бонус, да не спечели клиенти с биткойни, да не разрасне бизнеса си и да плаща комисиони за парични преводи, то може да продължи да го прави”, писа тогава Букеле.

Законът ще е един от най-големите тестове за криптовалутата в нейната 12-годишна история. Както привържениците, така и критиците ще следят отблизо случващото се и дали ще има интерес към системата. Въпрос ще е и дали този вид плащане ще е от полза за финансовата система на бедната централноамериканска държава.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Букакова

    14 4 Отговор
    Ще има големи циркове. Запасявайте се с пуканки и уиски.

    Коментиран от #4

  • 2 Мата Хари

    10 5 Отговор
    Другите престъпници вече знаят в какво да си държат парите. Само нашия Боко Ескобар трупа пачки по чекмеджета и гардероби.
  • 3 гост

    9 4 Отговор
    Четох и гледах за виртуалната валута....интересно? Днес имаш уж някакви пари в сметката си , утре като осъмнеш - беден ?

    Коментиран от #5, #14

  • 4 Сър

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Букакова":

    Бе нз з циркове и пуканки ама за 1 година си изплатих апартамента.
  • 5 Сър

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Ми като сега бе, днеска имаш 1000 лв, ама БНБ си печати нови кинти без да има злато, утре пак си имаш 1000 лв ама с тях вече и хляб не може да си купиш. Пак си беден .. парадокс ?

    Коментиран от #7

  • 6 Грульо

    7 3 Отговор
    Надуват балоня на битконя. Суверенът по цялата земя пълни гушите на финансистите. :D
  • 7 РЗС

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сър":

    прав си, но понеже има валутен борд, хиперинфлация няма как да се повтори както през 97ма. Инфлацията наистина е висока и парите се обезценяват, но да си пазиш парите във пачки и злато към момента е най-умното дето можеш да направиш, въпреки инфлацията. Крипто валутите са нерегулирани все още, за близо 12 години, в което трябва да има умишлен замисъл, защото най-малкото САЩ които обичат да регулират всичко са го оставили да става каквото ще. Което само по себе си е нещо необяснимо или може би си е тяхно творение и събират парите на народа. Нужни са само няколко държави да баннат криптото и тази сфера приключва завинаги. Другия проблем са хакерските атаки, които са всекидневни по портфейли и борси. И един приближаващ проблем са квантовите компютри, които до 10 години ще могат да направят 51% атака на биткойна, в който момент същия ще струва само една усмивка. Така, че който си играе с огъня рано или късно ще си го намери. Другото е,че блокчейна ще бъде интегриран във съвремието и в банковия сектор и на институциите не им трябват независими и нецентрализирани валути, те могат да си създадат свои собствени и когато това стане криптото ще бъде атакувано свирепо. Като цяло тая индустрия няма да я бъде във формата, в която я виждаме днес.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Сър

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "РЗС":

    Интересно споделяне, благодаря за отделено време. Предполагам си запознат, че Ripple например в момента се разследват от SEC, както и другите валути и новите изисквания в ЕС относно анонимните портфейли. Тъй че регулацията вече е в напреднала фаза.
  • 9 Истината

    4 3 Отговор
    Цената на биткойн ще скочи след няколко години до 100 000 долара а след време до 1 милион парчето
  • 10 Виктор

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "РЗС":

    Да си държиш парите в брой е възможно най-глупавото нещо към момента. Има толкова много активи, в които можеш да сложиш пари и да си докарваш доходност. Златото от 10г стои на една и съща цена. Биткойна е бъдещето. За 1 година съм си увеличил парите 5 пъти. Нека да има инфлация на мен не ми пречи , но скоро фиатните валути ще започват да изчезват една по една и страните ще приемат криптовалутите за разплащания. Ще бъдат интересни следващите 5-10г. да виждам как банковата система се разпада :)

    Коментиран от #11

  • 11 РЗС

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Виктор":

    Викторе, аз съм стоков брокер, търгувам със стоки и валути от понеделник до петък. Цената на златото се е удвойла от 2015 до сега, тогава беше $1000 за унция. Мисля, че ще трябва да си избереш друг да му ги разправяш тия. Колкото до биткойна ти, имал съм десетки биткойни 2017г. Не се фанатизирай толкова за криптото, защото не си наясно как работят правителствата и банковата система изобщо. Направил си пари защото е булръна тази година, до декември миналата година защо не питаш тия дето купиха на $19к през 2017г колко са били вътре а? Фиатните валути никога няма да изчезнат, хора като теб са ги разправяли тези, като излязоха дебитните/кредитните карти преди 50 години. Искам от теб да се образоваш и направо да забравиш, че парите ще са само дигитални. Няма да стане във твоя живот. Банковата система също никога няма да се разпадне, защото пак казвам, не знаеш как работи тя. За биткойна ти казвам само едно, когато булрън цикъла приключи ще има много изгорели с много пари, като започне беър цикъла 4 години ще мечтаеш за възход. Рипъл както СЪР спомена е в разследване от SEC, за което съм доста наясно. Ако го признаят за секюрити, рипъл ще струва 2 стотинки. Най-интересното в следващите години предстои и то е да видим как измилицата Тедър ще докаже трансакциите си. Можеш само да им благодариш,че си напечатаха измислени тедърчета, за да напомпат биткойна и привлякоха такива the apes както ги наричат в нашите среди. Момчета, мога да ви направя цял семинар по финан
  • 12 до РЗС

    1 4 Отговор
    2018-19к
    2021-60к
    колко процента е печалбата?
    къде има такива лихви?

    Коментиран от #16, #17

  • 13 Texaco

    4 1 Отговор
    Тези са бетер нашия с чекмеджетата по корупция и бандитизъм. Там на практика от десетилетия управляват т. нар. ни "партньори" от CAЩ. Значи експериментът на сатанистите-глобалисти вече е в следващ стадий.. Както един по-горе вече писа, целта е да се махнат хартиените и метални пари, като естествено първо ги обезценят, и да останат накрая само виртуални. Така контролът става 100 %, а степента на свобода на обикновения роб клони към 0! Ай честито..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 РЗС

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "до РЗС":

    предния връх беше 19к през декември 2017та, тогава слезе до 3к и едва 2020 започна да надува отново декември, искам да те питам специално ДНЕС гледал ли си курса, защото биткойна падна само с 20%, би ли ми казал на кой друг пазар си виждал такова падение в рамките на 2 часа? Искам само да ти споделя, че на стоковия пазар ако имаш добър трейд можеш да си удвояваш парите, с които си влязал на контракта от понеделник до петък всеки ден. Давам ти лесен пример, на индекса онзи ден, продадох контракти за $4.5к индекса падна 100 пункта за 2 дни, продадох си позицията за $21к. ти сметни за 2 дни колко пари съм направил чисто и ми кажи ти къде си на картата с печалбите въобще с криптото? пак повтарям, като започне беър цикъла лошо ще ви стане на тия дето холдвате крипто, точно както на днешния ден, но продължително.
  • 17 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "до РЗС":

    Те са млади и не знаят ,такива лихви имаше във Варненските пирамиди! Последствията ги знаем.