Last news in Fakti

22 Февруари, 2013 19:19 1 417 5

Да има таван за „сградна инсталация”

  • топлофикация-
  • софия-
  • кмет-
  • фандъкова-
  • сградна инсталация

Една от причините за възникналите протести залели главните улици на столицата и по-големите градове на България, беше не само цената на тока, но и на топлинната енергия. Фокусът върху политическите събития от седмицата до голяма степен засенчиха първата среща между представители на Столична община, граждански организации, потребители и представители на Техническия университет, инициирана от кмета на София Йорданка Фандъкова. Едно от решенията взети на тази среща беше експерти от Техническия университет заедно с представители на граждански организации да проверят сгради, в които има особено сериозни проблеми. „Това е експертна група, която съм сформирала по моя инициатива. Очакваме от нея, след две седмици да има първия междинен доклад с конкретни предложения не само за подобряване на работата с клиентите, но и за промяна в обслужването. Голяма част от предложенията на гражданите са много резонни. Затова ги поканих на среща и те присъстваха на нея”, обясни столичния кмет.

Лихви върху прогнозни дялове не бива да се начисляват е мнението на Фандъкова. „Това мое предложение беше прието от представителите на всички политически сили в общинския съвет, които присъстваха на тази среща и очаквам, че целия Общински съвет ще подкрепи мярката. Нелогично е да дължиш лихви върху нещо, което може би не дължиш изобщо”, обясни още кметът.

Новото предложение е да се въведе таван на процента на „сградната инсталация”. „Процентът трябва да се ограничи. В момента има сгради, в които не само 50%, но и със 60%-70% сградна инсталация. Това натоварва много хората, които не желаят да се възползват от услугите на „Топлофикация”. Очаквам експертите да направят конкретно предложение. Това ще изисква промяна в наредбата, но наредбата може да се промени с акт на министъра на икономиката. Ще предложим да се направи подобна промяна”, заяви още Фандъкова.

 

Софийски имоти

Ръководството на „Софийски имоти” да бъде отстранено още на следващото заседание на Столичния общински съвет се надява столичният кмет. „Не малко неща се свършиха по отношение на изясняването на ситуацията с различни имоти. Знаете че започна и активно продажбата на някои от имотите с решение на общинския съвет, за да може дружеството да започне строителството на парк „Възраждане””, каза Фандъкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не на топлофикация

    0 0 Отговор
    Отправям питането си най-вече към организаторите на протеста: виждам, че се продължава с исканията свързани с ЕРП-тата, но никой не споменава нищо за ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ например, което е доста странно, тъй като въпросите за ЕРП-тата, все пак са свързани с взаимоотношения с други държави и ще е доста сложно да се решат, а и ще отнеме време. Рашаването на проблема с ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ обаче, зависи единствено от волята на софийските управници начело с г-жа ФЪндъкова, така че нека същите да не се правят на глухи и слепи и нека НИЕ да не допуснем да ни манипулират. Мижавото предложение за таван на сградната инсталация няма да оправи нещата. В момента, процента за сградна инсталация се изчеслява съгласно Наредба № 16-334 за ТОПЛОСНАБДЯВАНЕТО и МЕТОДИКАта ЗА ДЯЛОВО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ТОПЛИННАТА ЕНЕРГИЯ В СГРАДИ - ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ към Наребата. Всеки може да провери и да види, оказва се, че количеството топл. енергия отдадена от сградната инсталация зависи, единствено от tср. период - средната външна температура за отчетния период, всички други величини във формулата са постоянни за дадена сград и населено място. Пак съгласно въпросната наредба, е ограничен процентът на сгр. инсталация до мах. 50, кото е предвидено, ако се получи по висок процент, /а то се получава често, защото хората не си ползват парното, а сгр. инсталация си върви/ да се вземат "коригиращи мерки", което всъщност не се прави, защото единствената възможна коригираща марка е отказ от неефективната топлофикация. Това е спасението за всички честни хора, които не желаят да си купуват пломби за топломерите и да ги монтират преди отчета, не желаят да подменят радиаторите си с такива без топломери, не желаят да скриват подово отопление от инсталацията.
  • 2 бунт

    1 0 Отговор
    Юридически абсурд е да не можеш да прекратиш един договор. Това с топлофикация е противозаконно и противоконституционно. Излиза, че едно такова жилище има реална тежест, от която откачане няма. Егати фарса. Топлофикация трябва да се закрие ВЕДНАГА.
  • 3 атака

    0 0 Отговор
    До колегата от долния пост .Напълно съм съм съгласен със теб. За 3г платих 2600лв без да живея в апартамента. И ако не бях в чужбина и ако не беше 2007г . Нямаше да разбепа че ме лъжат . топлофикация Пловдив Всичко това става 2009г. 6м. по късно опростиха на всички сметките наполовина. Но аз вече ги бях платил.
  • 4 Атака

    0 0 Отговор
    2010г им платих всичко и изключиха целия вход. Към настоящия момент им дължа 200лв. Като ги попитах защо е така това е било 1.50 на месец. сградна инсталация. Данък смет е по ефтино от ДАНЪК ТОПЛОФИКАЦИЯ. НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.
  • 5 GOGO

    1 0 Отговор
    Сега отново факт за сръдни между съседи!
    Процентът сградна инсталация е еднакъв за всички живущи в даден вход. Но, всеки знае какъв е диаметърът, а понякога и броят на тръбите от вертикалните щрангове, които минават през първите и през последните етажи! Явно е, че първите етажи получават по-голяма част топлоенергия "сградна инсталация" отколкото последните етажи! Защо тогава всички по вертикалата заплащат една и съща сума /на куб.м./! Явно е, че последните етажи са "прецакани" с тази "глоба"!
    Азсъм с демонтирани радиатори и се отоплявам с електрически. По логиката на измисления закон обслужващ топлофикационните дружества, то СЪСЕДИТЕ МИ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ЧАСТ ОТ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА ИЗРАЗХОДВАНА ОТ МЕН, ПОРАДИ ТОВА, ЧЕ ЧАСТ ОТ НЕЯ ОТИВА ЗА ОТОПЛЯНЕ И НА ТЕХНИТЕ ЖИЛИЩА!
    НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА Е ТАКА?!?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове