Last news in Fakti

15 Март, 2022 09:50 733 7

Васил Велев: Очакваме компенсациите за тока да продължат

  • васил велев-
  • компенсации-
  • скъп ток

Само печаблите от АЕЦ "Козлодуй" са достатъчни да покрият всички надвзети пари и да ги върнат на хората, категоричен е Васил Велев

Васил Велев: Очакваме компенсациите за тока да продължат  - 1
Кадър БНТ

Причината да поискаме среща с премиера е, че вместо цените на тока за бизнеса да се намалят наполовина с началото на пролетта, поради конфликта в Украйна се увеличиха близо два пъти. Това обясни председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на "Денят започва" по БНТ.

"Тримесечните договори за април, май и юни се сключват на борсата на нива от 642 до 680 лв. Тоест, ние очакваме в следващите месеци програмата за компенсиране на потребителите да продължи. Европейската комисия казва дотогава, докогато е необходимо", коментира Велев.

Трайното решение е свързано с дългосрочни договори, но ако е на ниво 200, а не 600 лв., категоричен е Васил Велев.

"Искаме днес, утре, до две седмици да бъдем убедени, че един такъв механизъм може да работи, защото той очевидно не може да работи. Искаме да отпадне таванът на компенсациите така, както няма таван на цените и на свръхпечалбите в енергетиката", допълни той.

Само печаблите от АЕЦ "Козлодуй" са достатъчни да покрият всички надвзети пари и да ги върнат на хората. Това са пари на работещие хора в предприятията и са им отнети със сметките за ток, смята той.

"За април имаме решение, за март още нямаме решение да се махне таванът, но ние нямаме трайно решение за месеците май и нататък. А цената няма да се върне на 200 лв., каквито бяха очакванията", подчерта Велев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 2loop

    12 0 Отговор
    Да ви плащаме тока после да ви плащаме и стоките с новите по високи цени... що?
  • 3 ДА БЕ ДА

    3 0 Отговор
    ИМА ДА ЧАКАШ ЛАЛУГЕР ТАКЪВ! ВИЖ КОЙ НИ УПРАВЛЯВА!
  • 4 17 10

    5 0 Отговор
    Този пак ревна! Каквото и да му дадат все му е малко! Единствено много му се вижда нивото на заплатите!
  • 5 Лично мнение

    1 0 Отговор
    Това недоразумение какви компенсации иска? Обикновения гражданин никой не го компенсира просто му се казва пазарна икономика! Писна ми от такива привилигировани хрантутници псевдо бизнесмени да ни крадът, че и акъл да дават! Да го национализират да го сложат на едно бюро тоз чиновник и тогава да иска компенсации!
  • 6 Кирчовците минаха всякакви граници

    0 0 Отговор
    и трябва да се запознаят с Д-р Гилотен отблизо!
  • 7 Лъжците от мнозинството от 12 партии

    0 0 Отговор
    веднага да се омита ако искат да са живи! Съсипаха цялата държава!