Last news in Fakti

28 Май, 2013 13:25 904 0

Енергетиката ни – непрозрачна и неефективна

  • дкевр

Непрозрачност в управлението на държавните дружества, голямо усещане за корупция и не достатъчно независим регулатор, който да контроли цялата енергийна система. Това са само част от тежките констатации от проверката на Световната банка на енергетиката у нас, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

С изключение на Малта, ние сме най-зле по отношение на това какво доверие имат хората в енергийната система у нас. А 61% от населението на България е енергийно бедно, посочи Асен Василев.

Българската икономиката е четири пъти по-ниско енергийно ефективна, в сравнение с други страни. Това стана ясно от окончателния доклад от проверката на Европейската комисия в сектора енергетика, представен от вицепремиера и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

Реформите в България по отношение на либерализирането на пазара на електроенергия са започнали по-късно в сравнение с останалите страни-членки на Европейския съюз, допълни тя.

По думите на Захариева - анализите на Световната банка и Европейската комисия представят картината такава, каквато е. „Това е добро начало за следващото правителство", отбеляза Захариева. По думите й – в доклада се посочва, че моделът на либерализиране е хибриден, а резултатите не са оптимални и са отежнени от намаленото потребление на електроенергия и на намаления на износа на електроенергия.

„Високо е негативно мнение за сектора, както и недоверие на обществото в сектора на енергетиката", се посочва още в доклада на ЕК.

Завършване на третия либерализационен пакет на електроенергия, преразглеждане на такса „пренос”, както и ревизия на рамката на „студения резерв” са само част от препоръките на Европейската комисия, посочени в доклада от проверката в енергийната система у нас, призна Екатерина Захариева. Според нея ЕК препоръчва още да се преразгледа решението на ДКЕВР, според което могат да се променят цените на енергията от ВЕИ-та по всяко време. „Разширяване на обхвата на енергийните помощи и подпомагане на износа на електрическа енергия в посока Турция”, са сред другите препоръки на ЕК. Екатерина Захариева обясни обаче, че според проверката на ЕК, износът няма да е достатъчен за справяне с проблемите и трябва решенията да са комплексни.

Друг проблем е това, че ДКЕВР работи с 15 експерта, които се занимават с регулирането на електроенергия у нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА