18 Май, 2024 09:05 2 439 6

Земеделци от Кюстендил искат противоракетна площадка срещу градушки

  • кюстендил-
  • земеделци-
  • градушка-
  • производители-
  • площадка
Земеделци от Кюстендил искат противоракетна площадка срещу градушки - 1
Снимка: БГНЕС

Желанието на производители и общинското ръководство на Кюстендил е, в града бъде построена ракетна площадка за борба с градушките. От кметството планират среща с Министерството на земеделието. Кюстендил открай време е известен като овощната градина на България, но въпреки това през годините стъпки за изграждането на такава площадка не са предприети, съобщава Нова телевизия.

Когато небето се намръщи и облаците се сгъстят, няма как един земеделец да е спокоен, защото тогава вероятността за градушки се увеличава. А с това се намаляват шансовете за добра реколта. „Имам череши, ябълки, круши, сливи, кайсии, праскови. Зеленчуци всякакви. И като удари градушката, щетите обикновено са големи”, разказват местните земеделци.

За да се гарантира някаква защита от градушки, кметът Огнян Атанасов инициира среща с Министерството на земеделието. „Климатичните условия се изменят, климатът се изменя. Преди години може да не е имало нужда, когато е картографирано. Към днешна дата има нужда. Доказателство за това е наличието на частен инвеститор, който си изгради за неговия черешов масив такава система, която е с газови ракети, и успява да предпази по-голяма част от своята градина. Това е показателно, че тук вече има нужда, имаме статистика и от Агенцията по метрология, където се вижда интензитета на градушките. За нас е изключително важно, тъй като застрахователите бягат от отговорност да изплащат”, обяснява кметът на града.

Според Димитър Сотиров застрахователите хитруват, като излизат с обяснението, че дори и увредени, плодовете могат да бъдат използвани. „Най-често казват „Вие пострадалата реколта ще я предадете за ракия, и пак ще имате някакви приходи. Това не е стопроцентова щета”. Но никой не купува съсипани плодове”, категоричен е той.

През последните няколко години щети причиняват дори и дъждовете, защото се изсипват в твърде големи количества, в най-неподходящия за черешите период. Това уврежда плодовете и те загниват. А ако се изсипе и градушка, цялата кампания се обрича на провал.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    13 0 Отговор
    Кво е противоракетна площадка!
  • 2 Варненец

    11 0 Отговор
    Противоракетна??? Това журналята много са го окъсали. Ама и редакторите хич ги няма.
  • 3 Пипируда

    1 3 Отговор
    Тези започнаха да реват като зеления клоун.
  • 4 молец

    5 0 Отговор
    нато ни пази от нормалния климат
  • 5 Слав Павлов

    3 0 Отговор
    За тези неграмотници няма разлика между "метрология"и "метеорология"
  • 6 уйко калеко

    2 0 Отговор
    По ТАТОВО време имаше 16 площадки за борба с градушките.Обаче както винаги става в нашата страна всеки иска нещо от държавата ,а никой не иска да плаща.