Last news in Fakti

22 Май, 2013 13:32 1 648 0

Асен Василев: Ние заварихме едно тежко състояние на енергетиката

  • асен василев-
  • марин райков
Асен Василев: Ние заварихме едно тежко състояние на енергетиката - 1
Снимка БГНЕС

Стабилизирането на системата минава задължително през законодателни промени. Това заяви в народното събрание министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по време на изслушването за състоянието на енергийния сектор.

„Всичко, което сме видели от миналото, отива в прокуратурата. Прерогативът на МИЕТ беше да види проблемите и да гледа да ги решава", обясни Василев.

„Нашият подход бе да решаваме проблемите занапред, а не да ровим кой какво е правил и защо нещата са доведени до това тежко състояние на енергетиката, каза Василев и призова новите народни представители: „Нека не вземаме лесните, а дългосрочните решения в енергетиката.“

През месеците, в които служебното правителство бе на власт не са били предприемани никакви административни мерки и разпореждания в отрасъла, а се е работило по идентифициране на проблемите и търсене на решение, заяви още министърът на енергетиката в служебното правителство.

"Това, което сме постигнали към момента по същество – намерили сме 235 милиона лв. неефективности в държавните предприятия, за които хората няма да плащат. Установили сме къде българското законодателство не отговаря на европейските директиви. Започнали сме разговори с Турция за това да използваме напълно капацитета, въпреки ограниченията. Успяхме да рефинансираме един заем на НЕК, който беше изключително тежък, при изключително добри условия. Ако днес НЕК беше фалирал, всички хора щяха да бъдат на улицата и всичко щеше да бъде пълен хаос", заяви Асен Василев. 

Той уточни, че има сериозен недостиг на средства в енергетиката и това трябва да бъде преодоляно. Василев посочи като възможност нови разговори с американските ТЕЦ-ове в “Марица – Изток” за предоговаряне на цените и търсене на резерви в държавните фирми в отрасъла.

„Имаше вариант да помолим ДКЕВР да отложи ценовия период за септември и да прехвърлим отговорността на следващото правителство. Това щеше да е лесният подход. Ние заварихме тежко състояние на енергетиката и единственото решение беше да работим с всички хора в системата, независимо дали ни харесват или не", посочи министър Василев.

„В момента, в който махнем неефективностите и съобразим наредбите на МИЕТ и ДКЕВР с новите промени, ще започнем да вземаме тежките решения. Когато има свръх производство някои мощности ще могат да произвеждат само ако имат пазар извън страната, иначе ще трябва да спрат да действат", заяви министърът.

Той покани всички парламентарни групи на разговор за сектор енергетика. „При сегашната нормативна база всяка година има стотици милиони левове, които недостигат в сектор енергетика. Част от тях трябва да излязат от ВЕИ сектора, част от тях трябва да дойдат чрез нормативни промени", каза Василев.

„Следващата крачка след овладяването на системата беше да говорим с хората от системата така че системата да стане стабилна и устойчива без цената да се плаща от гражданите", посочи той.

„Който и да е следващия министър, аз ще искам да прекарам с него няколко дни, за да стане пълно прехвърляне", каза още министърът на икономиката. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА