21 Юни, 2022 20:02 2 359 6

"Тесла" трябва да повиши заплатите в завода си край Берлин

  • илон мъск-
  • тесла-
  • берлин-
  • спейс екс-
  • старлинк

Компанията предлага по-високи заплати на новите хора, които иска да назначи

"Тесла" трябва да повиши заплатите в завода си край Берлин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) ще трябва да повиши заплатите, за да привлече служители и работници за новия си завод край Берлин, обяви високопоставен представител на германските профсъюзи, предаде Ройтерс.

Наемането на персонал за така наречената "Гигафабрика" в Грюнхайде, която започна работа през март тази година, не върви по план. Това се казва в изявление на Биргит Дийц, ръководител на представителството на най-големия германски профсъюз "И Ге Метал" (IG Metall) за федералните провинции Берлин, Бранденбург и Саксония.

"Тесла" иска да наеме около 12 000 души до края на тази година. За да постигне тази цел, ръководството на компанията трябва скоро да увеличи трудовите възнаграждения", отбелязва Дийц. Тя добавя, че в профсъюза са получили оплаквания от настоящи служители в завода на "Тесла", че компанията предлага по-високи заплати на новите хора, които иска да назначи. Поради това разликата в заплатите на квалифицираните работници може да достигне до почти 20 процента. Тази практика заплашва "да наруши добрите взаимоотношения в предприятието", предупреждава профсъюзният лидер.

От другата страна на океана, бивши служители на "Тесла" в САЩ заведоха съдебен иск срещу корпорацията, съобщи Ройтерс. Те твърдят, че решението на управата на компанията да предприеме масови съкращения нарушава федералното законодателство, защото компанията не е отправила 60-дневно предизвестие за уволненията.

Съдебният иск е заведен в щата Тексас от двама бивши работници, които твърдят, че са били уволнени от "Гигафабриката" на "Тесла" в Спаркс, щата Невада. В иска се казва, че от завода са съкратени повече от 500 души.

В началото на месеца глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa "Тесла" Илон Мъск обяви, че има "имa много лoшo пpeдчyвcтвиe зa иĸoнoмиĸaтa", поради което трябва да бъдат съкратени 10 процента от служителите на компанията. Милиардерът е обявил това в имeйл дo мeниджмънтa на "Тесла", видян oт Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    14 1 Отговор
    Колко да са високи 2700€ бруто в производството за три смени работа? Нарочно е избран този район, където е най -ниска ставката на час
  • 2 На кратко

    12 1 Отговор
    Мъсколина действа направо с теслата.Да наема марсианци нали владее Космоса или роботи - ако има ток де!
  • 3 Гост

    6 1 Отговор
    Пак проблеми за Афрото.
  • 4 Гага

    4 0 Отговор
    Ще има уволнение за увеличение
  • 5 Турбо

    4 1 Отговор
    Мъск да отвори кесията хахахаха ти да видиш.
  • 6 Какви коли какво производство

    1 0 Отговор
    то няма ляб и олио няма и пара ще изтупаме май прахта на колелата от мазето.😁👅👅👅И тока като стане 2 кинта за квч. минаваме на старата стъбилна схема съчки събирам.Отиваме към пълно самоунищожение глад все по-труден живот благодарение на 1000 алчни изпушели дятки от скука.Едните се намират в ЕС другите са в Сащ и Русия живеят си ухолно папкат си омари кралски и хайвер от 10бона за кг. ходят си уж на делови срещи с обилна храна и в 5 звездни хотелчета из цял свят а бе ей така да се видят и уж да свършат нещо защото по телефона не ставало.На мен как ми става да работя със полвин свят по тел. че и дори много от хората дори не знам как изглеждат.Бачкайте роби за да плащате лукса на тези дятки и децата им.Пускай Атома Путин уядените хлебарки от бруксел и фащ първи ще се скрият нормалните хора ще пукнат бързо.