Тема: Украйна

20 Юни, 2022 22:40 6 954 20

Подаръкът на Илон Мъск за Украйна: Защо "Старлинк" е така оспорван

  • старлинк-
  • илон мъск-
  • спейс екс-
  • украйна-
  • сателит-
  • интернет

Програмата, която първоначално е била с гражданска насоченост, има за цел да снабдява с интернет места, отдалечени от градовете, както и структурно слаби региони или отделни точки, намиращи се сред огромни водни пространства

Подаръкът на Илон Мъск за Украйна: Защо "Старлинк" е така оспорван - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След като руската армия започна методично да унищожава електрозахранването в Украйна, стана ясно колко големи са ползите от предоставения от Илон Мъск сателитен интернет. Как функционира той и защо е толкова оспорван?

От самото начало на войната в Украйна стратегическите ползи от „Старлинк“ станаха повече от ясни. Сателитната мрежа на „SpaceX“ на Илън Мъск осигурява на хората в Украйна достъп до информация. Украинската армия също използва „Старлинк“, включително и за координация на дронове.

Още новини от Украйна

Какво е "Старлинк" и как работи тази мрежа?

Програмата „Старлинк“, която първоначално е била с гражданска насоченост, има за цел да снабдява с интернет места, отдалечени от градовете, както и структурно слаби региони или отделни точки, намиращи се сред огромни водни пространства. Навярно е съществувал и замисълът по този начин да се информират и хора в автокрации, където информацията се цензурира.

Със сигурност обаче никой не е мислил, че този интернет ще се използва по време на война в Европа – на места, където агресорът целенасочено унищожава електрозахранването и връзките със световната мрежа.

Как функционира "Старлинк"

Програмата осигурява достъп до интернет чрез пренос на данни посредством светлината – т.е. функционира подобно на оптичен кабел. Само че трансферът се осъществява чрез сателити. За тази цел бизнесменът от Тексас Илон Мъск от години изгражда космическа мрежа, в която отделните сателити обменят помежду си съответните данни.

За да могат да се използват тези сателитни данни, е необходим и приемник на земята, който да свързва устройствата със следващия сателит. От 2019 г. компанията „SpaceX“ е изстреляла в ниска околоземна орбита около 2300 спътника. Целта е да се достигне бройката от 42 000 сателита. Заявка за това е подадена до американската Федерална комисия по комуникациите (FCC).

Какви са предимства на "Старлинк"?

Старлинк не е първата компания, предлагаща сателитен интернет, но тя има някои предимства пред конкурентите си. Интернетът ѝ е сравнително лесен за ползване, а потокът от данни е непрекъснат и впечатляващо бърз. Причина за това е, че сателитите обикалят Земята на височина от 328 до 614 километра – значително по-ниско от сателитите на конкурентите.

Спътниците на предишния сателитен лидер Hughesnet обикалят Земята на височина 35 000 километра, а предаването на данните отнема близо десет пъти повече време.

Добра ли е услугата за частни потребители?

Засега услугата се предлага само на определени места. Към въпросните 32 държави и региони спадат САЩ и Канада, части от Централна и Южна Европа, Латинска Америка и Южна Австралия. Това не са регионите, за които първоначално е бил замислен този тип интернет. Това вероятно се дължи и на факта, че сателитният интернет на Старлинк е много скъп. Само приемникът струва в САЩ около 600 евро, а месечната такса за ползване е 110 долара.

Заради това спътниковият интернет едва ли е подходящ за райони с добро или задоволително мрежово покритие, каквато е Европа, например. Изключения правят често пътуващите по вода или туристи с каравана, които имат необходимост от стабилна интернет връзка през цялото време.

Защо програмата "Старлинк" е оспорвана?

Сателитният интернет на „Старлинк“ е доста оспорван. Предоставянето на услугата за Украйна, в това число доставката на необходимата техника за приемане на сигнала, се осъществи като публична договорка между Илън Мъск и Михайло Фьодоров, вицепремиер на Украйна и министър на дигиталната трансформация. Всичко стана обаче без обществени дебати и парламентарен контрол.

Но какво би се случило, ако този частен проект бъде продаден на най-висока цена и попадне в неподходящи ръце? Ами ако тоталитарни държави или стратегически врагове получат достъп до мрежата за данни, обхващаща почти цялата Земя?

Пренаселеност в орбитата

Освен това Илън Мъск задръства орбитата със своите частни сателити. През 1957 г. в Космоса беше изстрелян първият спътник "Спутник", а до 2019 г. там са били изпратени още 8500 спътника. Очаква се частната мрежа да се разрасне до 42 000 сателита. Това означава, че орбитата край Земята бързо се запълва. Това застрашава и други спътници и възпрепятства астрономическите наблюдения от Земята.

Още отсега сателитите на „Старлинк“ са виновни за множество потенциални инциденти, избегнати в последна минута. А когато един сателит промени своята траектория, за да избегне евентуален сблъсък, това може да предизвика верижна реакция, тъй като и други сателити реагират на променената траектория.

Друг проблем е сравнително краткият живот на спътниците, които след около пет години вече излизат извън строя. Дори ако след това те изгорят при повторното си навлизане в земната атмосфера, трябва постоянно да се изстрелват нови спътници, за да се избегнат проблемите с покритието.

Без шанс за конкуренцията

Освен това, „SpaceX“ се възползва от доминиращата си позиция на пазара. Заради гъстотата на спътниците, почти не остава място за други компании. Това е особено валидно за орбитите, близки до Земята и сериозно ограничава конкуренцията в тази област.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    54 25 Отговор
    Аз ще му оправя всичките спътници и траектории като му дойде времето! Дано да ги е застраховал!
  • 2 омъскаряване

    65 28 Отговор
    Време е руснаците да прочистят космоса от боклуците на Илон Мъск, който си е приватизирал космоса!

    Коментиран от #3

  • 3 реру

    33 5 Отговор

    До коментар #2 от "омъскаряване":

    Едно е да искаш, друго - да можеш и съвсем друго - да го направиш...

    Дори и някой да започне да прави такива работи /независимо с кои сателити/, боклуците в орбита ще станат поне стотици и хиляди пъти повече...
  • 4 максим

    36 17 Отговор
    дойче веле, изобщо не са наясно ,какво е това спътник.как до преди година, американците ползваха руски двигатели.щото не можеха толкова време да си направят.и пишат умопомрачителни числа на спътници.нещо с електрониката и астрономията са много скарани.ама много е смешно.и за какъв скоростен интернет става въпрос? дайте да го видя,къде в украйна е той?руснаците вече строят блокове в мариупол.а, добър ден!информацията ви не струва.немска вълна ,стана лъжлива вълна,за наивници.

    Коментиран от #9

  • 5 Ксаниба

    11 19 Отговор
    Оспорване "подаръкът " на маск, защото руските носители го изстрелвт и руските военни спътници го пазят!!! Окраинците освен лопати????
  • 6 Симо

    31 14 Отговор
    С две думи, поредната военна разработка прикрита зад благотворителна кауза! Още отначало беше много съмнително каква е целта на инетрнет над бедни и неплатежоспособни региони, а сега вече стана ясно. Това е военна разработка за военни цели.

    Коментиран от #18

  • 7 Гого

    25 13 Отговор
    Жалко. Залп от противоспътникови ракети и сателитите на Мъск ще се превърнат в космически боклук. Лошото е, че отломките им може да застрашат други, по необходими сателити. Абе няма ли кой да сигнализира комисията за защита на околоземнотго пространство, че да глобят Мъск с няколко стотин милияарда $. Бълха го ухапала.
  • 8 максим

    30 10 Отговор
    за пръв път,руснаците излъчват спътниково телевизионно предаване,с цветна картина от спътник и предават олимпийските игри.дотогава никой в целия цивилизован свят не е предполагал,че може да има сателитна телевизия.айде да пораснем.има хора,дето са правили и радиоприемници,усилватели,предаватели и още куп радио творения и са наясно с някой неща.истината е само една и не бива да се изопачава.

    Коментиран от #15

  • 9 Гошо

    14 7 Отговор

    До коментар #4 от "максим":

    Браво имало още грамотни хора ! Хора които виждат реалноста ..!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Соломон

    20 15 Отговор
    Конфликтът в Украйна, не е нищо по-различно от ВОЙНА между САЩ и Русия !
    Марионетното правителство на Украйна ОСИГУРИ, чрез обявяването на МАСОВА МОБИЛИЗАЦИЯ украинския народ, като ПУШЕЧНО МЕСО, а САЩ осигуриха и продължават да осигуряват ОРЪЖИЕТО срещу Русия.

    За да има по-малко ЧОВЕШКИ ЖЕРТВИ, ще е ДОБРЕ САЩ и Русия да изнесат войната в КОСМОСА, където да определят, кой е по-силен !
  • 12 Да бе да

    13 1 Отговор
    😁
    Толкова много думи , за да объркате хората!

    Просто ясно и логично , програмата работи като сат фон!
    Директна комуникация ! Това е бъдещето без посредници и Интернет компании ✌
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Урюрвкос

    1 0 Отговор
    това да обикаляш Земята на височина 35 хил км е направо "чудо"
  • 15 Путинче

    10 10 Отговор

    До коментар #8 от "максим":

    Мда руснаците са открили и топлата вода. Къде ги тия първенци в сателитна та телевизия сега? Къде ги изобщо в технологиите. Освен да продават суровините които имат късмета да се намират на тяхна територия и да правят оръжия в нищо друго ги няма. Да харчиш 4% от БВП за въоръжаване при положение че икономиката ти е по слаба от Южна Корея която е с територия по малка от България означава да обичаш на бедност народа си заради болни амбиции. Вместо като Китай да направят силна икономика и силна армия те действат като Северна Корея - всичко се влага в оръжейната индустрия. Затова имат едни от най добрите бойни самолети но купуват Ербъс и Боинг за гражданската си авиация. Въоръжаването е приоритет за тях пък после не били агресивно племе.
  • 16 резервист

    8 9 Отговор
    Илон - голямата акула! Въпросът е до колко трябва да се позволява на такива като него директно да влияят на световната политика. Едноличната власт е еднакво опасна. Отдавна е известно че големите частни компании директно се месят при вземането на решенията от правителствата. Дори всесилният президент на САЩ Тръм пострада от това - изключиха го от Туитър. Значи съществува паралелна власт в държавата, която взема решенията и не се отчита пред никого. Демокрация - казвате?!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 реру

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Симо":

    "... поредната военна разработка прикрита зад благотворителна кауза..."

    Internet не е даденост като слънчевата светлина. Технологията, която използваш за да споделяш мислите си, също е поредната разработка за нуждите на военните, независимо че първите връзки са между научни институти, а най-накрая се пуска за "шир потреба" и т.н... Никъде не съм чел, че Starlink е благотворителна кауза /плащаш - ползваш/, което не изключва благотворителни проекти организирани от правителства, фирми, частни лица и т.н.
  • 19 алелуя

    0 0 Отговор
    Нищо не може да помогне на пациентът в реанимацията.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.