Last news in Fakti

1 Юли, 2022 09:50 17 962 39

Целият азерски газ потича към България

  • азерски газ-
  • българия

Проектът IGB е от ключово значение

Целият азерски газ потича към България - 1
Снимка: БГНЕС

От днес страната ни ще започне да получава целите количества природен газ по договора с Азербайджан, съобщиха за "Хоризонт" от енергийното министерство. Това обаче няма да става през българо-гръцката газова връзка, а на временната точка за доставка Неа Месемврия.

По договор по-евтиният в момента газ от Азербайджан (което вероятно ще се отрази на цените за вътрешния пазар) трябва да влиза в страната ни през интерконектора България - Гърция. Тази газова връзка обаче продължава не е напълно готова, а от енергийното министерство уверяват, че "въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция-България ще бъде навреме за предстоящия отоплителен сезон, като се работи активно в посока търговската експлоатация да се случи и по-рано".

Договорът на България с азербайджанската компания SOCAR е за 1 млрд. кубични метра на година, което е около една трета от общото потребление на страната ни.

Съвсем неотдавна - на 23 юни, посланикът на Република Азербайджан у нас Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов в ексклузивно интервю за азербайджанска информационна агенция "Тренд нюз ейджънси" изтъкна, че когато газовият интерконектор бъде пуснат в експлоатация, България ще може да получава пълния договорен обем от природен газ от Азербайджан.

Поради липсата на изграден газопровод IGB, през 2020 г. "Булгаргаз" ЕАД проведе преговори с азерския доставчик и беше постигнато компромисно решение, доставки да се извършват временно в ИТ Неа Месемврия, която е точката на свързване между ТАП (Трансадриатическия газопровод) и гръцката газопреносна мрежа. За целта, "Булгаргаз" ЕАД в условията на конкуренция и наддаване, закупи капацитет на гръцката газопреносна мрежа, а азерският доставчик осигури капацитет на ТАП, съобщи през септември 2021 г. "Булгаргаз".

Междувременно правителствената информационна служба съобщи, че премиерът в оставка Кирил Петков ще инспектира междусистемната газова връзка Гърция-България днес в района на Стара Загора.

Към момента основните строителни дейности са завършени, Успешно са преминали и първите тестове с реални количества природен газ в посока Стара Загора-Комотини. През този месец предстои преносът на газ да бъде тестван и в обратна посока.

92% е готово строителството на българо-гръцката връзка от Комотини до Стара Загора. Става въпрос за 182 км, от които 31 км на гръцка територия и 151 км на българска територия. Изпълнителят е поел ангажимент интерконекторът физически да е готов до края на юни, от юли започват тестове с газ. Компанията прави всичко възможно да е готова за отоплителния сезон, което е не по-късно от октомври, каза в края на април по БНТ Теодора Георгиева, изпълнителен директор на проектната компания ICGB от българска страна.

Проектът IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа, се отбелязва в съобщението от Министерския съвет.

Все още се очаква потвърждение от Европейската комисия относно сертификацията на проектната компания на интерконектора - ICGB, като независим преносен оператор, което е задължително изискване за търговската експлоатация на газопровода, както и още няколко процедури. Техният срок обикновено е 3 месеца, като се очаква в този случай той да бъде съкратен заради важността на газопровода и ползите, които ще има за българския пазар след въвеждането му в експлоатация.

В момента газохранилището в Чирен е пълно малко над една трета - 34,5 на сто и в него има нагнетени 190 милиона кубически метра газ.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    57 20 Отговор
    Въййййй, стреснах се да не ни залее тва огромно потичане.
  • 2 а какво стана

    63 17 Отговор
    с ЛНГ газът разтоварен в Турция? Май някой си открадна два - 3 кораба...а?

    Коментиран от #9, #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КОНТРАТА

    54 11 Отговор
    Не лъжи в Чрен има 33 000 к.метра газ, а не 34% запълненно. Колко газ ще дойде от Азарбейджан я малко цифри?
  • 5 ЛЛЛ

    63 10 Отговор
    А на каква цена потича?
  • 6 СЗО

    34 76 Отговор
    Значи все пак Кирчо и Кокорчо бяха прави.

    Коментиран от #14

  • 7 Енергетика

    38 5 Отговор
    Чирен събира на мах 500 хил к.м, а не милиони.

    Коментиран от #32

  • 8 Значи можело, а ?

    43 68 Отговор
    Русия ни спря газа, а Турция ни го пусна от своята провинция Азербайджан. Не е геройство да предаваш родината си на рашистите и то за по-скъп газ!
  • 9 БАЙ КУРТИ

    78 22 Отговор

    До коментар #2 от "а какво стана":

    Няма страшно , корабите са в процес на проектиране.
    Ще дойдат колкото F16 след 5 а може би 10 г . Абе важното е да се върти далаверата
  • 10 ЛЛЛ

    48 7 Отговор

    До коментар #2 от "а какво стана":

    По-скъп е с 11 долара
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Додо

    39 7 Отговор
    Каква опашата лъжа!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 12345

    60 8 Отговор

    До коментар #6 от "СЗО":

    Газът потича, ама връзката не работи още - не четете ли?

    Коментиран от #26

  • 15 Мишел

    41 8 Отговор
    Всъщност потичат към България 10% от максималния капацитет на газопровода или 25% от от нуждите на страната.
  • 16 В.В.П.

    71 18 Отговор
    Ама ,стига с глупостите!!.Скъпия ,,руски газ миналата година 80 Ст .Тази година ,,евтиния ,азероамерикано газче 1,60..На луди ли правите хората.??

    Коментиран от #25, #34

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Стига с тея лъжи.

    50 10 Отговор
    Над 50% от газът, идващ от Азербайджан е на Газпром. Азерите нямат нужния капацитет да изпълнят всички поръчки.

    Коментиран от #19

  • 19 Значи казваш

    31 24 Отговор

    До коментар #18 от "Стига с тея лъжи.":

    Газпром продава газ на азерите, те на нас и пак е много по евтин от директно продавания газ от Газпром на България. Ма то и друго не се очаква от ватниците и техните слуги, само грабят и лъжат българския народ. То е ясно как и защо идват рублите за всички русофили и тролове.
  • 20 МАНЮ

    17 3 Отговор
    ПОНЕ ДЪРВАТА ЩЕ СЕ КОТИРАТ
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 НИКО

    31 1 Отговор
    ШЕ ДОИДЕ ЗИМАТА И ВСИЧКО ЩЕ СЕ ИЗЯСНИ
  • 23 КАНАРА ПЛОВДИВЪ

    20 17 Отговор
    БОЙКО КОМУНИСТА, НАРОЧНО НЕ ГО ЗАВЪРШИ ЗА ДА СМЕ ЗАВИСИМИ ОТ ПУТКИЙН.

    Коментиран от #30

  • 24 Митев

    21 4 Отговор
    Дори и да има количества, които не са заслуга на това правителство,на по ниска цена, следващите не мислете,че няма да следват международните и още нещо дали газа е руски или азерски не се знае,там тръбопроводите им са свързани и никой не може да докаже какъв е газа....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Има и друга връзка бе,

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "12345":

    неумний...
  • 27 паспарту

    18 6 Отговор
    Как тълкувате това на министъра в оставка Кир Пътков при инспекция на газовото трасе край Стара Загора:
    92% е готово строителството на българо-гръцката връзка от Комотини до Стара Загора. Става въпрос за 182 км, от които 31 км на гръцка територия и 151 км на българска територия. Изпълнителят е поел ангажимент интерконекторът физически да е готов до края на юни, от юли започват тестове с газ:цитирано от Факти БГ. ХЕМ НЕ Е ГОТОВО ТРАСЕТО,ХЕМ ЩЕ ПУСКАТ НА 1 ЮЛИ. Та то днес е 1 юли тръби и трасе йок,газ ручи.КАК ТАКА. НЕЩО МНОГО ЯКО СЕ ОПЛИТАТЕ В ЛЪЖИ.
  • 28 Истинският

    8 5 Отговор
    И пак лъжи,лъжи,лъжи,лъжи.....
  • 29 Лея 13

    8 5 Отговор
    Уфф...Тия изобщо не знаят къде се намират.И какво правят не знаят.Само големи,кухи приказки излизат от устите им.Аман от крадливи ламери с амбиции!Марш от мазния кокал, който така здраво захапахте, че за да ви го изтръгнат, ще трябва да ви откъртят цялата захапка.После доктора ще трябва да ви прави нови зъбки.За всички кърлежи от тройната коалиция се отнася!Един читав няма.
  • 30 Лея13

    1 6 Отговор

    До коментар #23 от "КАНАРА ПЛОВДИВЪ":

    Ми той много глупав тоя Бойко комуниста.Що въобще го почва тоя газопровод, като не ще да го завършва!?Не е ли по лесно изобщо да не почва да го строи??И сега и тази малка възможност нямаше да я има:))
  • 31 Богатство longissimus и

    14 5 Отговор
    Потвърждава се това, което отдавна се знаеше - по-евтиният в момента газ от Азербайджан трябва да влиза в страната ни през интерконектора България - Гърция, а той влиза сега през временната точка за доставка Неа Месемврия. А така газът влиза на друга цена, защото се плащат таксите за пренос и газа е ...руски чрез риверс. Приказки за наивници ни пробутват!
  • 32 ЧИЧО СТАМАТ ШУМОВ

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Енергетика":

    НЕЩО СЕ БЪРКАШ.С 500 000 КУБИКА НЕ МОЖЕШ МИ ОПЪРЛИШ М---ТЕ КАМО ЛИДА ПОДЪРЖАШ ИКОНОМИКАТА НА ЕДНА ДЪРЖАВА.
  • 33 Офф

    9 4 Отговор
    Споко, преди септември или октомври няма да потече. Ама не се знае коя година и на каква цена...
  • 34 Незнайко

    7 10 Отговор

    До коментар #16 от "В.В.П.":

    Преди три месеца цялата газ беше от "Газпром" и не беше по-евтина от тази в момента. Престанете с това " евтината руска газ" .

    Коментиран от #35

  • 35 Ефтина

    2 7 Отговор

    До коментар #34 от "Незнайко":

    Руска газ ,ама скъпоплатен ,с руснаците да правиш бизнес ,си винаги прекаран
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 "Целият азерски газ..."

    2 1 Отговор
    Брях! Соросоидните предатели и американски подлоги направо ще ни удавят с демократичен газ! Дано им приседне на продажниците и да се споминат още тия дни.