Last news in Fakti

10 Юни, 2013 09:19 1 553 0

Драгомир Стойнев: Няма пари за АЕЦ „Белене“

  • драгомир стойнев-
  • аец белене
Драгомир Стойнев: Няма пари за АЕЦ „Белене“ - 1
Снимка: БГНЕС

Политическо решение за възобновяване на проекта АЕЦ „Белене” няма. Кабинетът „Орешарски” не е водил преговори, държавата в момента няма финансова възможност да осъществи проекта и на този етап той няма развитие, обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Такова решение може да вземе само българското Народно събрание,” подчерта многократно министърът.

Рестартирането на проекта за строителство на втора атомна централа бе основен стълб в икономическата част от предизборната кампания на БСП. Техните партньори в парламента, които също подкрепиха кабинета на Пламен Орешарски – ДПС, обаче са против идеята. Двете партии имат общо 120 депутати в Народното събрание, което им позволява да приемат решения, но консенсус по въпроса за „Белене” е трудно да се прогнозира.

Драгомир Стойнев коментира иска на стойност 872 млн. евро, внесен в Арбитражния съд в Женева от руската компания „Атомстройекспорт” заради отказа на България от строителството на АЕЦ „Белене”.

„Не бих го нарекъл рекет, а нормални взаимоотношения между две дружества – НЕК и „Атомстройекспорт”. Ние ще внесем контраиск и ще оспорваме тази цена. НЕК ще опише в иска и това, което руската страна дължи на България,” посочи енергийният министър. Той увери, че в спора България ще бъде представлявана от реномирана адвокатска компания, наета от кабинета „Борисов”. Той обаче не разкри коя е тя, нито колко струват услугите й, с аргумента, че тази информация е търговска тайна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА