Last news in Fakti

18 Август, 2022 18:06 1 449 2

Централната банка на Турция понижи основния лихвен процент за пръв път от началото на годината

  • турция-
  • инфлация-
  • лихва-
  • реджеп ердоган

Поредицата от намаляване на лихвените проценти миналата година предизвика валутна криза и повишаване на потребителските цени

Централната банка на Турция понижи основния лихвен процент за пръв път от началото на годината - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турската централна банка понижи основния лихвен процент с един процентен пункт на заседанието днес на Комитета по парична политика на финансовата институция, предаде Анадолската агенция.

Това е първият път тази година, в който банката решава да понижи лихвения процент, който от януари остава непроменен - на 14 процента. С днешното решение основният лихвен процент е понижен на 13 на сто.

"Комитетът прецени, че актуализираният лихвен процент е достатъчен предвид текущата перспектива", се посочва в оповестеното изявление.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е известен със съпротивата си срещу високите лихви. В противоречие с класическите икономически теории той твърди, че високите лихвени проценти насърчават инфлацията. В края на 2021 г. Ердоган накара централната банка да намали основния си лихвен процент от 19 на 14 процента в периода септември-декември.

Поредицата от намаляване на лихвените проценти миналата година предизвика валутна криза и повишаване на потребителските цени.

Миналия месец Турция отчете инфлация от близо 80 на сто на годишна база. Данните на Турския статистически институт (Тюркстат) за юли показват, че равнището на инфлацията е нараснало с 2,37 процента в сравнение с предходния месец, а спрямо юли 2021 г. инфлацията се е повишила с цели 79,60 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 5 Отговор
    Турция все още мърда, благодарение на Руските Туристи, Руския Гас и Руския Атом.
    Без тях ще е като Авганистан.